EDINGEN – Het eerste Belgische Orgelfestival opende de deur voor meer

Twee dagen lang stond de Sint-Niklaaskerk van Edingen centraal voor het eerste Belgisch orgelfestival. Dat werd mogelijk gemaakt door de samenwerking van de lokale besturen van Edingen en Herne, les Amis des Orgues d’Enghien  en de muziekacademie van zowel Edingen als Gooik (afdeling Herne) . Centraal stond het monumentaal Detlef Kleuker orgel. Dat orgel stond jaren in de protestantse Marienkirche in Bielefeld-Neustadt (Westfalien) en werd in 2017 verplaatst naar de St-Niklaaskerk in Edingen. Met het festival willen de organisatoren een ontmoetingsplek creëren voor alle organisten van het land. Het achterliggend doel is de liefde voor het orgel stimuleren en waardevol erfgoed ontsluiten.

Een gevarieerd programma  

Het festival opende op vrijdag met een kindervoorstelling. Radiopresentator Peter Van Bouwel nam ruim 400 leerlingen van het vierde leerjaar mee in een spannend verhaal rond ‘Babar, het kleine olifantje’ terwijl organist Jan Vermeire knappe klanken uit het orgel toverde.

Zaterdagvoormiddag was er eerst een Masterclass voor alle graden gegeven door organist-pedagoge Lieve Van de Rostyne. Een masterclass heeft een educatieve inslag. Orgelvirtuose Lieve Van de Rostyne deelde daarbij haar kennis, expertise en ervaring met organist-leerlingen. Het werd een unieke kans voor de deelnemers om hun vaardigheden te verbeteren en  nieuwe inzichten te verkrijgen. Eén van de gelukkigen die van die opportuniteit mocht gebruik maken was Lars Cornet uit Herne.

Voor de orgelwedstrijd werden 12 deelnemers geselecteerd opgedeeld in beginners, middelbare graad en gevorderden. De prestaties werden beoordeeld door een jury samengesteld uit Stijn Hanssens, de directeur van de Stedelijke Kunstacademie Halle, Denis Roosen, leraar orgel en verbonden aan de Kunstacademie Zaventem evenals aan de academie Beringen en titularis-organist van het Penceler/Smet/Thomas orgel te Tessenderlo en Maria Vekilova, één van de beste organisten van Europa.

Vatbaar voor herhaling

Net voor het avondconcert was er de prijsoverhandiging en werden door directeur Sarah Copriau (Academie Gooik) in het Nederlands en directeur Anthony Pieters (académie Enghien) in het Frans alle medewerkende geledingen met inbegrip van de sponsors bedankt voor de inzet en het initiatief. Op hun beurt verleenden zij het woord aan schepen Francis De Hertog (Edingen) en schepen Kris Degroote (Herne). Namens hun respectievelijke besturen waren beide heren het roerend eens dat “een dergelijke samenwerking vatbaar is voor herhaling” en dat “muziek een bijzondere kracht heeft  om mensen te verbinden. Het is een universele taal die emoties kan overbrengen en grenzen kan overstijgen”.

Slotconcert Benoit Mernier   

De avond werd afgesloten met een concert van de Brusselse grootmeester Benoit Mernier. Naast begenadigd organist is hij eveneens een zeer begeesterd componist. Zijn werken worden uitgevoerd door talrijke ensembles en orkesten in binnen- en buitenland. Hij is docent orgel aan het Conservatoire royal van Brussel, organist van de Onze-Lieve-Vrouwkerk aan de Zavel in Brussel en  curator van het nieuwe orgel van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Hij geeft masterclasses compositie in de Koningin Elisabethkapel en hij is eveneens lid van de klas van de Schone Kunsten aan de Koninklijke Academie van België.

Dit nieuwsbericht delen: