PAJOTTEGEM – Vlaams parlement keurde het decreet fusie GALMAARDEN, GOOIK en HERNE goed

Het Vlaams parlement heeft woensdag de decreten voor 13  gemeentefusies goedgekeurd. Daarmee ondersteunt de Vlaamse Regering de schaalvergroting. Samen zullen ze vanaf 1 januari evenveel nieuwe gemeenten vormen. Ze hebben ook allemaal recht op een schuldverlichting door Vlaanderen van in totaal 273 miljoen euro.

De drie meerderheidspartijen N-VA, cd&v en Open VLD keurden alle fusiedecreten goed. De oppositiepartijen Groen, Vooruit, Vlaams Belang en PVDA stemden verschillend per gemeentefusie. Zo wou Vlaams Belang enkel de fusies goedkeuren waar een bindend referendum werd gehouden.

Die nieuwe gemeenten zijn alfabetisch

Borsbeek en Antwerpen (fusiegemeente Antwerpen),
Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht (fusiegemeente Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht),
Bilzen en Hoeselt (fusiegemeente Bilzen-Hoeselt),
Hasselt en Kortessem (fusiegemeente Hasselt),
Lochristi en Wachtebeke (fusiegemeente Lochristi),
Moerbeke en Lokeren (fusiegemeente Lokeren),
Melle en Merelbeke (fusiegemeente Merelbeke-Melle)
De Pinte en Nazareth (fusiegemeente Nazareth-De Pinte),
Galmaarden, Gooik en Herne (fusiegemeente Pajottegem),
Borgloon en Tongeren (fusiegemeente Tongeren-Borgloon),
Ham en Tessenderlo (fusiegemeente Tessenderlo-Ham),
Meulebeke en Tielt (fusiegemeente Tielt).
Ruiselede en Wingene (fusiegemeente Wingene),

De gemeenteraden van Galmaarden, Gooik en Herne hebben bij besluiten van respectievelijk 28 maart 2023, 28 maart 2023 en 5 april 2023 op eigen initiatief de principiële beslissing tot samenvoeging van hun drie gemeenten goedgekeurd en hun gezamenlijke intentie tot samenvoeging kenbaar gemaakt aan de Vlaamse regering.

De huidige goedkeuring betekent dat er in die gemeenten de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 niet meer voor de oorspronkelijke gemeenten zullen georganiseerd worden maar meteen voor de nieuwe fusiegemeente. Op 13 oktober 2024 zullen de politieke partijen uit Galmaarden, Gooik en Herne naar de kiezer stappen met gemeenschappelijke lijsten met kandidaten uit de drie gemeenten. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie wordt dan in principe de nieuwe burgemeester.

In de volgende legislatuur telt de nieuwe fusiegemeente Pajottegem voor haar ongeveer 25.000 inwoners 1 burgemeester, maximaal 7 schepenen en een voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, 29 raadsleden en 8 leden van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.  De vermindering van het aantal politieke mandaten betekent een besparing van ongeveer 150.000 euro per jaar, ofwel één miljoen euro over een legislatuur.

Dit nieuwsbericht delen: