HERNE – Vzw Samen Bewegen voor Adem plant opnieuw een reeks events voor het goede doel

In navolging van hun eerdere geslaagde events wil de vzw Samen Bewegen voor Adem ook nog dit en volgend jaar uitpakken met enkele originele, attractieve en uitdagende organisaties voor het goede doel. Dit jaar staat alvast de 1ste Pajottegemse UNIthon (31 augustus) op de agenda, toekomend jaar de chronorace King & Queen of ’t Ponneke (19 april) en een 24-uren éénwieleren (30 en 31 augustus). Wie het organisatietalent van de leden van die  vzw kent weet dat het stuk voor stuk opnieuw voltreffers van formaat zullen worden.

Voor de beginners

Bij al die ‘originele’ organisaties staat niet alleen ‘Samen Bewegen voor Adem’, de Hernse solidariteitsvereniging die zich inzet voor de strijd tegen mucoviscidose centraal maar ook het eenwieleren. En….wie aan eenwieleren denkt komt automatisch terecht bij Stefan Vanaudenhove. Nu toch al ettelijke jaren ligt Stefan mee aan de basis van de stijgende populariteit van die tak van het wielrennen en die almaar meer en meer eveneens terecht erkend word als een leuke en uitdagende sport.

Daar is alvast ook de nieuwe lichting ‘leerlingen’ die op het kaatsplein in Kokejane begonnen zijn met een initiatie in het eenwieleren van overtuigd.  Stefan: “Ook bij het eenwieleren is het spreekwoord  ‘oefening baart kunst’ geldig. Net zoals andere sporten vereist het fysieke vaardigheid, balans, coördinatie, geduld, doorzettingsvermogen, concentratie en oefening. Bij de ene vergt het wat meer moeite en tijd om het onder de knie te krijgen dan bij de andere maar met de juiste ‘inzet’ kan zo goed als iedereen leren eenwieleren”.

De initiatie heeft tot doel het aantal beoefenaars van het eenwieleren te doen aangroeien en hen zo ook te laten genieten van het plezier van het rijden op één wiel.   

De oefensessies op het kaatsplein in Kokejane zijn voor iedereen vrij toegankelijk en iedereen kan ook op eender welk moment instappen. Meer informatie op deze Facebookpagina

Wat drijft hen?

Aan de drijfveer voor het opzetten van de drie events zijn drie aspecten gekoppeld. Thierry Nerincx : “Enerzijds is er de strijd tegen mucoviscidose. Dankzij de nieuwe medicatie Kaftrio is het leven voor vele mucopatiënten in gunstige zin gewijzigd, doch we zijn er nog niet. De ziekte is er nog en bovendien zijn er nog mucopatiënten die helemaal geen gebruik kunnen maken van die medicatie. Daarom blijven we verder strijden en willen we verder sensibiliseren en fondsen inzamelen voor de mucovereniging en andere instanties die zich inzetten voor de strijd tegen mucoviscidose.

Anderzijds willen we ook mensen samenbrengen, verenigen en aanzetten tot sporten. Het is altijd heel leuk tijdens onze events mensen te zien genieten en zich te amuseren, hetgeen niet altijd vanzelfsprekend is geweest de voorbije jaren. Wij willen hiertoe dan ook mee mogelijkheden creëren.

Tot slot en zeker niet onbelangrijk in deze is dat we via onze events ook willen meehelpen om onze gemeente op de kaart te zetten!”

De 1ste Pajottegemse UNIthon

Het eerstkomend event is de 1ste Pajottegemse UNIthon op zaterdag 31 augustus 2024, meteen een originele primeur in het groeiproces van Pajottegem. Dat wordt dan een recreatieve marathon doorheen de nieuwe fusiegemeente voor eenwielers, lopers (keuze individueel of aflossingsformule) én begeleidende fietsers. Vertrek en aankomst zijn gelegen in het Herne. Tussenstops voor aflossers, invoegers en bevoorrading worden voorzien in Gooik en in Galmaarden. In Herne worden die dag ook allerlei randactiviteiten ingericht met drank- en eetstandjes, activiteiten voor kinderen en volksspelen zoals wipschieten en zaklopen. “Bovendien willen we bij dit event ook andere vzw’s betrekken die zich inzetten voor een goed doel en ook hen de kans bieden hun doel te promoten en mogelijks wat financiële inkomsten te genereren. Zo zullen we in Herne alvast al samenwerken met de vzw Meegaan en bekijken we ook mogelijke samenwerkingen in Gooik en Galmaarden”, reikt Thierry Nerincx nog aan.

Chronorace King & Queen of ’t Ponneken

Op zaterdag 19 april 2025 kunnen EENWIELERS en ook ANDERE lopers en fietsers zich in Herne wagen aan een heuse chonorace op ’t Ponneken, de verbinding met haar steile klimpartij tussen de Aerebeekstraat en de Ekkelenbergstraat. In de verschillende categorieën worden voor de winnaars prijzen voorzien. ’s Avonds wordt er een avondfeest georganiseerd met huldiging van de winnaars. 

24 uur eenwieleren

Het voorlopig laatste event in de rij is het 24 uur eenwieleren met tal van randactiviteiten op 30 en 31 augustus 2025 vanuit het Parochiaal Centrum in de Lindestraat in Herne. “In dit kader zijn we van start gegaan met voorbereidende trainingen met de bedoeling stelselmatig wat te groeien en met de mogelijkheid om mensen de kans te geven om op elk moment aan te sluiten. Iedereen kan dus nog aansluiten, ervaring is niet vereist”, luidt de uitnodiging van het organisatieteam van de vzw Samen Bewegen voor Adem.

Heel binnenkort wordt een flyer verspreid met nog meer informatie en krijgt ook de website een update..

Dit nieuwsbericht delen: