GOOIK-HERNE – De markten worden in de schijnwerpers gezet tijdens ‘de Maand van de Markt’

Met de actie ‘Maand van de Markt’ willen de Vlaamse provinciale besturen het marktgebeuren meer aantrekkelijk maken voor jong en oud evenals de levendigheid van de handelskernen opkrikken. In Vlaams-Brabant nemen 28.gemeenten waaronder ook Gooik en Herne deel, in totaal goed voor meer dan 35 concrete marktplaatsen. Woensdag was nu niet direct ‘de’ geschikte dag om het  marktgebeuren op een positieve manier in het daglicht te zetten. Woensdagvoormiddag was het in Herne koud, somber en de regen was nooit ver weg. Ook de namiddagmarkt in Gooik moest van tijd tot tijd afrekenen met felle aprilse grillen. En daarbij waren een aantal marktkramers in deze ‘na-Pasen-week’ met verlof

In Gooik krijgt de markt haar beslag op woensdag van 16u30 tot 19u aan de rotonde ‘Drie Hamertjes’ en in Herne van 8u30 tot 12u in het centrum. In Kester staan de marktkramers ter beschikking op donderdag van 15 tot 19u.

Ann Schevenels, gedeputeerde provincie Vlaams-Brabant voor economie: “De lokale markten spelen een belangrijke rol in de uitbouw van een lokaal economisch beleid en het levendig houden van de handelskernen. Daarom ondernemen we een maand lang activiteiten die de aantrekkingskracht van de markt moeten verhogen. We zijn blij dat opnieuw het merendeel van de Vlaams-Brabantse gemeenten aan deze editie deelneemt. “De ‘markt’ is niet alleen een koopplaats maar ook en vooral een ontmoetingsplaats waar men op een gezellige manier de lokale horeca kan leren kennen”.

De Vlaams-Brabantse deelnemende gemeenten zijn: Aarschot, Asse, Beersel, Begijnendijk, Diest, Dilbeek, Geetbets, Gooik, Haacht, Halle, Herne, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg, Landen, Lennik, Leuven, Liedekerke, Meise, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Pepingen, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen en Tremelo.

De Gooikse markten

Burgemeester en schepen voor lokale economie Gunther De Wilde: “Markten kennen al een lange geschiedenis en blijven populair. De boerenmarkten van Kester en Gooik zijn een begrip en zijn voor velen onmisbaar geworden. Heel wat inwoners zijn trouwe bezoekers die houden van de sfeer en van de lekkere producten. Op de markten vinden ze steeds weer een mooi, lekker en lokaal aanbod. De klanten en ikzelf vinden het fijn dat er nog markten en vooral boerenmarkten bestaan. De markten zijn daarenboven belangrijk voor het sociale en economische weefsel van onze gemeente. Door rechtstreeks te kopen bij lokale boeren en producenten ondersteunen consumenten de lokale economie en helpen ze de levensvatbaarheid van kleine boerderijen te behouden. Dit is belangrijk in ons landelijke gebieden waar landbouw een belangrijke bron van inkomsten is. De ‘Maand van de Markt’ is dan ook een actie die alle aandacht verdient. We willen de standhouders vooral in die maand de kans geven hun ambacht en hun producten te promoten en bezoekers willen we dan weer belonen met mooie prijzen”.

Marktdag in Herne-centrum

Schepen Lieven Snoeks: “We zien dat de groeiende interesse in duurzaamheid en in lokale producten de vraag naar wekelijkse markten doet toenemen. De markt is en blijft een kooppunt waar de consumenten op zoek gaan naar verse, seizoensgebonden en lokaal geproduceerde goederen en waar hij perfect aan zijn trekken komt. Maar er is aan de andere kant ook de opkomst van het online winkelen en de toename van superettes en supermarkten die de manier waarop consumenten winkelen doet veranderen. Dat het hier vandaag geen top-marktdag was is vooral te wijten aan de slechte weersomstandigheden. De marktkramers weten sowieso dat zulks leidt tot een ietwat mindere omzet. Daar waar we in goede omstandigheden hier een zestal marktkramers mogen tellen waren er vandaag slechts twee”.

Prijzen te winnen bij marktkramers

Op de drie markten kunnen klanten deelnemen aan een actie. Meedoen is eenvoudig: bij elke aankoop krijg je een invulkaartje dat je kan droppen in één van de boxen. Wie meer aankoopt ontvangt meer invulkaarten en maakt meer kans om mooie prijzen te winnen die aangeboden worden én door de lokale besturen én door het provinciebestuur. Vanuit de provincie zijn dat verblijfcheques in toeristische logies, etentjes of manden met streekproducten. Op gemeentelijk vlak worden aan het einde van de actie alle invulkaartjes verzameld en de prijzen getrokken door een onschuldige hand. De prijzenpot voor Herne omvat zo een Bongobon voor een weekend Amsterdam en een resem waardebonnen te verzilveren op de markt. Alles samen goed voor zo’n 400 euro. Voor de Gooikse markten heeft het lokaal bestuur een hoofdprijs veil van 250 euro en bijkomend voor de ingezamelde formulieren in Gooik nog 4 waardebonnen van 150 euro en voor de marktgangers van Kester 4 bonnen van 100 euro, allen te verzilveren bij de lokale handelaars. Alles samen goed voor 1250 euro.

Neem je liever digitaal deel?

Om deel te nemen aan de actie kunnen de consumenten ook de code vermeld op het bonnetje invullen op de website www.maandvandemarkt.be .

Dit nieuwsbericht delen: