GALMAARDEN – Paaseierenraap van Jong cd&v mocht 300 kinderen verwelkomen

Ook in Galmaarden kende het ‘paaseierenrapen’ dit jaar veel succes. Dat was allicht deels te wijten aan het zonnig weer. Maar ook de vele ouders en familie die hun kinderen vergezelden blijken het gebeuren meer en meer te aanzien als een sociaal gebeuren waarbij een groet links en een babbeltje rechts graag meegenomen zijn. De eerste ‘paaseierenraap’ in een organisatie van Jong cd&v gaat terug naar zeven jaar geleden en sindsdien mag de raap jaar na jaar almaar meer rekenen op een grotere belangstelling. Om alles ordentelijk te laten verlopen werden dit jaar drie afspraken voorzien zodat het voor de 300 ingeschreven peuters en kleuters een leuke bedoening zou zijn. Vanuit het organisatieteam mochten Melissa Van Eesbeek en Jenz Cools een beroep doen op een twintigtal vrijwilligers uit hun cd&v achterban waaronder ook een heuse’ paashaas’ en een duo ‘paaskippen’.

Ieder kind dezelfde ‘vondst’ 

Stipt om 10, 11 en 12 u stonden de kindjes dan ook met hun mandje klaar om de duizenden verstopte eieren te zoeken. Neen, het kwam er niet op aan om zoveel als mogelijk eieren te verzamelen. De verstopte eieren waren trouwens niet van chocolade maar van een kunststof. Op het einde van de raap kon de verzamelde buit dan omgeruild worden voor een zakje ‘echte’ paaseitjes. Zodoende werd het plezier van het zoeken en het rapen voor alle deelnemers gevrijwaard en ging iedereen meer dan tevreden naar huis met dezelfde ‘vondst’.

De paashaas en zijn assistenten zorgden er voor dat bij iedere raap ook twee gouden eieren te vinden waren. Die zes gouden eieren gaven dan recht op een bijkomende prijs. Voor de kleinsten was dat een inkomticket voor een binnenspeeltuin in Geraardsbergen. Bij de +6-jarigen was het gouden ei een ticket waard in het bioscoopcomplex Focus, eveneens in Geraardsbergen. Bij de raap van 11u waren Emma en Vinz de gelukkige vinders.

Ook meer en meer een sociaal gebeuren  

Het lijkt erop dat de traditionele tijd voor de lenteschoonmaak en voor het kiezen van een nieuwe outfit is overvleugeld geworden door het plezier van het rapen van paaseieren. Hoe tradities en gewoonten in de loop der jaren kunnen veranderen!. Het rapen van paaseieren, zowel individueel thuis als in groepsverband buitenhuis, is dan ook uitgegroeid tot een geliefkoosde activiteit waarvan velen nog steeds kunnen genieten en het is mooi te zien dat het zijn populariteit behoudt. In nagenoeg alle dorpen en centra van het Pajottenland was er overigens een organisatie waarbij het rapen van paaseieren centraal stond.

Tijdens en tussen de paaseierenrapen door konden de begeleiders genieten van pannenkoeken en een drankje. De kinderen konden zich ook uitleven op het springkasteel, zich laten schminken of genieten van de kunsten van de ballonnenclown.

Waarom toch?

De mooie traditie van het rapen van paaseieren op de belangrijkste christelijke feestdag bij uitstek kreeg echter ook een domper te verwerken. In de loop van de nacht vond (en) één of meer vandalen het nodig om de muren van het kerkgebouw te bekladden met smakeloze graffiti. De vraag stelt zich daarbij “wat de vandaal met een dergelijk gedrag bezielt?” Hij richt niet alleen schade aan het gebouw zelf aan, maar ook aan de geloofsgemeenschap die het gebouw op zich aanziet als symbool van religieus respect en die het cultureel erfgoed waardeert. 

Dit nieuwsbericht delen: