KESTER – Toeschouwers werden nauw betrokken bij het lenteconcert van de fanfare

Een kerk vol toeschouwers, 40 enthousiaste muzikanten, een originele insteek, een leuke muziekkeuze en een getalenteerde dirigent maakten van het lenteconcert ‘Rarara, wie bennekik?’ van de Koninklijke Fanfare St-Martinus Kester een heuse voltreffer. Dat concert is voor de fanfare het belangrijkste evenement van het jaar dat op de agenda telkens met een rode stip wordt aangegeven. Het werd een aaneenrijgen van muzikale toppers waarbij naast dirigent Jérôme Hoppe en de muzikanten ook het publiek een actieve rol werd toebedeeld. Carolien Noël stond in voor de presentatie.

Een verrassend snufje

Bij het bestuur stak het concept voor het thema ‘Rarara, wie bennekik?’ al maanden geleden de kop op. Bij de voorbereidingen waarbij de selectie van het programma, het repeteerschema, de logistieke planning, de promotie en de  generale repetitie de klassieke mijlpalen behoren te zijn, kreeg het concert er deze keer alvast een bijkomend aspect bij. Het was overigens al van bij de aanvang dat de keuze werd gemaakt een nieuw snufje in het programma mee in te lassen.

Dat verrassend snufje hield in dat er dit jaar geen programmaboekje met de volgorde van de muzikale stukken, inclusief hun titels en de componisten, voorhanden was. Het was dan ook presentatrice Carolien die het publiek telkenmale voorzag van de nodige uitleg over én het stuk én de vertolker(s) zonder daarbij de titel en de naam prijs te geven. Finaal bood zij twee mogelijkheden. Terwijl de fanfare telkens een paar noten aangaf van het welbekend deuntje van Urbanus 1-2-3, rikke tikke tik, rarara, wat benne kik? konden de toeschouwers nadenken en raden welk stuk het zou worden. Die keuze konden zij dan kenbaar maken aan de hand van het opsteken van een rood of geel kaartje dat zij bij de aanvang van het concert mochten ontvangen. Aan die keuze waren wel geen punten en ook geen prijs verbonden maar schiep wel een aangename interactieve sfeer.

Het publiek werd vergast op de vertolking van

 • Highlights (Harry Potter)
 • Raymond to the top  (Raymond Van Het Groenewoud)
 • Dance mix (Lady Gaga)
 • Batman (Danny Elfman & Prince)
 • Toshihiko Sahashi met een solo op saxofoon, gebracht door Lars Van Keymeulen
 • Czardas for 2 clarinets (Vittorio Moni) gebracht door de zussen Jessica en Sarah Vanbegin
 • Memory (Andrew Lloyd Webber) voor solotrompet gebracht door Pieter Vanden Daele. Pieter bracht dit nummer ook op het jongste afstudeerconcert van de muziekacademie
 • Elisabeth the musical (Michael Kunze / Sylvester Levay)
 • Hit mix (Michael Jackson)
 • Concert march  (Dean Downdy)
 • Laat de zon in je hart (Willy Sommers). Dit laatste opgewekt lied werd gebracht als dankbetuiging aan ere-voorzitter Willy Juwet.

Voor de stukken van Harry Potter, Lady Gaga en Dean Downdy speelden ook de jongste muzikanten Lasse op klarinet, Obe op keyboard en Ruben op altsaxofoon mee.

Een opmerkelijke gastspeler was Guy Remmerie, die volgens Freddy Danau, als uitzonderlijk getalenteerd percussionist al op scène stond met Helmut Lotti, The Three Degrees, The Trammps, The Supremes, The Gibson Brothers, Lisa Del Bo, Gunter Neefs, Jo Lemaire, Natalia, Belle Perez en nog meer bekende figuren.

Nu ook jeugdwerking

Sinds begin dit schooljaar is de fanfare ook gestart met een jeugdwerking. De jongste telgen kunnen elke woensdag eerst een half uurtje afzonderlijk en op een rustig tempo repeteren om daarna aan te sluiten bij de repetitie van de ‘grote fanfare’.

Dit nieuwsbericht delen: