HERNE – Afstudeerconcert voor 10 buitengewoon getalenteerde solisten van de Muziekacademie

Het schooljaar loopt stilaan op zijn laatste beentjes, een belangrijk moment voor studerend Vlaanderen en ook voor de leerlingen van de Academie Muziek, Woord en Dans. Voor een uitzonderlijk getalenteerde lichting muzikanten treedt ook de opleiding in de schoot van de Academie in een eindfase. Zo sloten 10 leerlingen hun muzikaal leertraject aan de academie op de verjaardag van Johannes Sebastian Bach af met dit ‘Afstudeerconcert’ als eerste orgelpunt. Een tweede toonmoment volgt nog in juni. De beide opvoeringen bepalen mee de eindevaluatie. Het gaat hier over leerlingen met gemiddeld 10 jaar opleiding gaande van notenleer over samenspel, muziekgeschiedenis tot kamermuziek.

Als solist worden zij begeleid door hun muziekvereniging die tevens ook partner is van de academie. Zo waren het de Ware Broeders Herfelingen o.l.v. Sven Beerens die de solisten: Tiebe Vanhoorebeek (Trombone), Marthe Vanhoorebeek (klarinet), Rune Deschuyffeleer (trompet), Kjell Deschuyffeleer (saxofoon) ondersteunden.  Fanfare Sint-Martinus Kester o.l.v. Jérôme Hoppe begeleidden de solisten: Pieter Vanden Daele (trompet), Marnik Vanden Daele (Trompet) en ten slotte was het ‘t Muziek Herne o.l.v. Diederik De Roeck die zich sterk maakten voor de solisten: Namah Goessens (klarinet) Jens Desmet (klarinet) Floor De Clercq (piano), Marie De Clercq (piano), Emma De Clercq (piano)

Wie ‘evaluatie’ in de mond neemt kan meteen ook niet voorbij een jury. Die baseert zich op de verzamelde feedback en op de prestatie tijdens het concert om de eindcompetenties van de leerlingen te kunnen aanvinken. Alle leerlingen genoten een opleiding waarbij zowel de theoretische en de vaktechnische scholing als de algemene en artistieke vorming/vaardigheden evenredig werden geïntegreerd. De jury focust vooral op de verwevenheid van kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes van de kandidaten en was samengesteld uit Mieke De Meyer, directeur van de Academie Lennik, de eigen muziekinstrument-leerkracht, de academiedirecteur Sarah Copriau en de vakcollega’s.

Wat brachten zij ?

Met de Ware Broeders Herfelingen (Sven Beerens)

 • Tiebe Vanhoorebeek: (trombone)  Concerto for Trombone – Allegro Vivace en Andante Cantabile – Rimsky-Korsakov – Arr. John Glenesk Mortimer
 • Marthe Vanhoorebeek: (klarinet)  – Ebony fantasy – Filip Ceunen
 • Rune Deschuyffeleer: (trompet) – Tequini – Sven Van Calster
 • Kjell Deschuyffeleer: (saxofoon) – Sax in the City – Alain Crepin

Met Fanfare Sint-Martinus Kester (Jérôme Hoppe)

 • Pieter Vanden Daele: (trompet) – Memory – Andrew Lloyd Webber – Arr. Frank D. Coffield
 • Marnik Vanden Daele: (trompet) – Music for fun – André Waignein

Met ‘t Muziek Herne (Diederik De Roeck)

 • Namah Goessens: (klarinet) – Flight of fancy – Timothy Johnson
 • Jens Desmet, Namah Goessens en Marthe Vanhoorebeek: (3 klarinetten) – Clarinets forever – Wim Laseroms
 • Floor De Clercq: (piano) – Pride and Prejudice – Dario Marianelli – Arr. John Moss en  La valse d’Amélie – Y. Tiersen
 • Marie De Clercq: (piano) – Moonlight Sonate – Ludwig Van Beethoven – Arr. Andrew F. Poor en  Passacaglia –  G. F. Händel – Arr. J. Halverson
 • Emma De Clercq: (piano) – Bella’s lullaby – Carter Burwell – Arr. Paul Murtha en Consolations no 3 – F. Liszt

Het dankwoord van directeur Sarah Copriau ging naar het gemeentebestuur, de kerkbeheerders, de leerkrachten, haar collega directeur uit Lennik, de drie fanfares met hun dirigenten en uiteraard de leerlingen en het opgekomen publiek. Een speciale vermelding ging naar Petra Condijts die dit concert organisatorisch mee vorm gaf.

Dit nieuwsbericht delen: