GOOIK – Genootschap WASTINE wil ERFGOED koppelen aan ERG GOEDE muziek en woord

WASTINE is een nieuw opgericht genootschap of, anders gezegd, een gezelschap van Gooikenaars die hun kennis willen delen, hun gedeelde interesses graag gepromoot zien bij een breed publiek en verbindingen willen tot stand brengen tussen gelijkgestemde individuen om zo ook nieuwe ideeën bespreekbaar te maken. Bij de initiatiefnemers Rudy Nauwelaerts en Michel Doomst, intussen aangevuld met Koen Goddeau, is nu zo het idee gerijpt om een paar parels van het Gooiks erfgoed meer in de kijker te stellen aan de hand van eerder kleinschalige evenementen. Die waardevolle parels zijn in eerste instantie de kapel van de Woestijn en de gerestaureerde kerk van Leerbeek.

Heilig Kruis kapel

De Woestijnkapel is een historische kapel van het Heilig Kruis en gelegen op de voormalige bedevaartroute naar Compostella. De benaming ‘Woestijn’ komt van ‘wastijn’, dat staat voor een onbebouwde woestenij zoals de streek er eertijds uitzag. Delen van de huidige constructie van de kapel dateren uit de 14e en 15e eeuw maar de huidige kapel, ingeplant op een met groen begroeid heuveltje, werd opgetrokken in 1600. Als beschermd monument mag de kapel van de Woestijn met haar eeuwenoude geschiedenis, haar supereenvoudige architectuur en haar attractieve verschijningsvorm beslist een echte Gooikse ‘Parel’ genoemd worden.

St-Pieterskerk

De gerestaureerde St-Pieterskerk van Leerbeek dan weer staat bekend voor haar prachtig interieur en voor haar verbondenheid met de geweldige traditie van de Sint-Antoniusfiguur. Ook deze 18de eeuwse kerk is erkend als beschermd monument. In de kerk bevindt zich een orgel dat gebouwd werd in 1648. Het is één van de oudste orgels van het Pajottenland en geniet eveneens bescherming als monument. Het orgel wordt momenteel wel hersteld.

Muzikale en verbale optredens in een micro-omgeving

Beide monumenten hebben fraaie onderhoudsbeurten achter de rug en schitteren in hun unieke eenvoud maar worden over het jaar heen niet of onvoldoende benut. Daarom willen Rudy en Michel ze nu op regelmatige basis inschakelen voor muzikale en verbale optredens op kleine schaal:  “Cultuur hoeft niet altijd op grote schaal maar gedijt ook geweldig in een micro-omgeving. We zijn heel blij daarbij op een vruchtbare samenwerking met de academie van Gooik te kunnen rekenen, met veel dank trouwens aan directeur Sarah Copriau. In beide monumenten reiken cultuur en erfgoed mekaar perfect de hand”.

Lente in Leerbeek

De initiatiefnemers pakken de komende weken alvast uit met twee organisaties. Op zondag 21 april brengt een kwintet van leerkrachten uit de Gooikse academie in de St-Pieterskerk choro-muziek, die ontstaan is in Zuid-Amerika en een mengeling van zoetzwoele ritmes en onderliggende smart inhoudt. Het concert start om 11 uur en heet niet toevallig ‘Lente in Leerbeek’. En op vrijdag 26 april om 18.30 uur demonstreren de leerlingen gitaar van dezelfde academie onder de leiding van hun leerkracht hun kunde in de Woestijnkapel. Sympathisanten, medewerkers en medestanders zijn van harte welkom!

Dit nieuwsbericht delen: