Ook vanuit HERNE werd er deelgenomen aan de 100km-run voor KOTK

De 100km-run voor Kom op tegen Kanker (KOTK) is een bijzonder evenement dat jaarlijks plaatsvindt en als hoofddoel heeft geld in te zamelen voor kankeronderzoek en voor ondersteunende projecten voor kankerpatiënten en hun families. Zoals de benaming al aangeeft lopen de deelnemers in totaal 100 kilometer. Het evenement staat open voor individuen, teams en bedrijven. Voorafgaand aan de run worden de deelnemers aangemoedigd om fondsen te werven die toelaten de 2500 euro aan inschrijfgeld te bekostigen. De gaststad voor de run was dit jaar Halle en het was daarmee ook de eerste keer dat de 100km-run plaatsvond in Vlaams-Brabant. Het parcours werd opgebouwd aan de hand van twee lussen: de Buizingen-lus en de Lembeek-lus.

Gelet op de afstanden die door de ploegmaten dienen gelopen te worden vereist het deelnemen aan de run een grondige voorbereiding en training. Deelnemers moeten zich zowel fysiek als mentaal voorbereiden op de uitdaging die voor hen ligt. Maar vooral is het ook een betoon van daadwerkelijke solidariteit met degenen die zijn getroffen door of betrokken zijn bij de ziekte.

Massarun in ploegverband

Bij de massaloop waaraan ieder jaar opnieuw duizenden lopers deelnemen lopen teams van vier leden samen 100 km. Eén loper start en na elke 10 km sluit een extra loper aan bij het team. Zo legt de eerste loper 40 km af, de tweede 30 km, de derde 20 km en de vierde 10 km zodat het team met vier lopers samen over de finish komt. Nee, het is niet de bedoeling om zo snel mogelijk over de meet te komen. De sportieve uitdaging en de groepsgeest staan centraal. Iedereen krijgt bij aankomst een sfeervolle ontvangst, los van het aankomstuur.

Voor de zesde editie vertrokken er 850 teams waarvan de inspanningen 2.125.000 euro opleverden. De start voor de 40km-lopers werd gegeven om 10u15. De eerste ploegen liepen voorbij de finish aan de Monseigneur Senciestraat omstreeks 13u30. De laatste ploeg kwam binnen rond 16u.

Vanuit Herne sprong de deelname in het oog van onder meer ‘The Dreamers‘, het team van de sportievelingen Wesley en Davy Baeyens, Wout Lanneer en Glenn Deherder. Een tweede team dan weer liep onder de naam ‘Powerladies’ met de dames Petra Condijts, Sandra Timmermans, Lize Nieuwborg en Lise Torfs. Geen woorden genoeg dan ook om deze ‘toppers’ een welgemeende proficiat, dank en erkenning toe te sturen.

The Powerladies  

Om 10 u stonden ook Lize (Nieuwborg), Sandra (Timmermans) en Petra (Condijts) aan de start. In laatste instantie moest Evelien (Rondenbosch) evenwel forfait geven en werd zij vervangen door Lise (Torfs ). Lize tekende voor 40km, Lisa voor 30km, Sandra kreeg 20km voorgeschoteld en ten slotte tekende Petra voor de laatste 10km. Onder de naam ‘Powerladies’ en het teamnummer 206 wisten zij die lange 100km te lopen in 4u 07’ en 14”. Alhoewel meedoen en goed en wel de finish halen de doelstelling was toch voelen de dames zich bijzonder fier en heel gelukkig met de gelopen tijd. Sandra: “Al van toen wij beslisten om deel te nemen aan de 100km voor KOTK wisten wij dat het geen lachertje ging worden. Ieder op zijn eigen tempo en naar eigen behoefte hebben wij ons maanden voorbereid. Nu na de loop ben ik van mening dat de training voordien moeilijker was dan de loop zelf. Ook wij genoten tijdens het lopen van veel support van bekende en onbekende toeschouwers. Hun enthousiasme in een mix met de sfeer en  de opzwepende muziek gaf ons als het ware vleugels. Ook voor ons werd het een onvergetelijk avontuur. Of wij ook gaan voor de volgende editie is vandaag nog een open vraag. Wie weet?”

The Dreamers

Ook bij het team ‘The Dreamers’ viel maanden geleden al de beslissing deel te nemen aan het uniek loopevenement voor  KOTK. De initiatiefnemer was Wesley Baeyens. Vrij vlug wist hij in zijn vriendenkring ook broer Davy, Wout (Lanneer) en Glenn (Deherder) warm te maken voor het initiatief. Noch het verzamelen van de 2500 euro inschrijfgeld noch de opbouw van de persoonlijke loopconditie waren bezaaid met veel hindernissen. Alle vier zijn ze overigens lopers met ervaring.  Met teamnummer 255 kwamen zij dan ook gezwind aan de finish in een tijd van 3u 42’ en 50”. Het was Wout die ging voor de volle 40km. De eerste die na 10 km aansloot was Glenn. Voor hem lagen er nog 30km af te haspelen. Voor de 20 km tekende Wesley en ten slotte mocht Davy met nog 10km te lopen mee de klus klaren. Ook zij genoten ten volle van de aandacht en de aanmoedigingen op het parcours. Davy Beyens: “Ook wij met ons vier zijn een mooie ervaring rijker. De aandacht, de sfeer en de animatie op het parcours en bij de aankomst geven een onbeschrijflijk gevoel. Het was niet de eerste keer dat wij liepen voor een goed doel maar aan de 100km-run houden wij toch een heel goede herinnering over. Nu al zijn er plannen om terug present te tekenen op de 7ste editie die volgend jaar haar beslag krijgt in Boom en wat meer is ….wij kijken alvast ook uit naar nog een bijkomend team.”

Met dank aan alle inzenders van fotomateriaal.

Dit nieuwsbericht delen: