GALMAARDEN – 25ste Baljuwtochten van de wandelclub Parel van het Pajottenland waren goed voor 870 deelnemers

Ook de Parel van het Pajottenland is een wandelclub die ‘goed in de markt’ blijkt te liggen. Die faam is er zo maar niet gekomen. Een goed geolied bestuur, een prachtige natuurlijke omgeving als decor voor de tochten, een goed geolied bestuur onder de hoede van voorzitter Raymond Dero en veel toewijding en organisatiegeest maken telkenmale van de organisaties van de Parel van het Pajottenland echte ‘juweeltjes’. Ook met hun Baljuwtochten editie 2024 werd opnieuw bijzonder goed gescoord in de bijwijlen toch wel veeleisende wandelmiddens.

Op het palmares van de wandelclub prijken de Baljuwtochten alvast bovenaan. Voor de deelnemers is met de start en de aankomst in het GC Baljuwhuis in Galmaarden-centrum meteen de toon al gezet. Dat Baljuwhuis diende destijds zowel als de werkplek als de woning van de baljuw, de toenmalige belangrijkste functionaris in een wijde regio. Zijn woning met de daarbijhorende tuin hoorde dan ook groot en imposant te zijn, wat hielp bij de uitstraling van zijn autoriteit. Het Baljuwhuis is dan wel niet meer de woonplaats van de vertegenwoordiger van de wet maar heeft wel zijn imposante verschijning behouden en mag dan ook in wandelmiddens als één van de mooiste startlocaties erkend worden.

Ook de 25ste editie van de Baljuwtochten kreeg de wandelaar een resem parcours voorgeschoteld met afstanden die gingen van 5 tot 30 km. De kortste afstand was – zoals nu toch al enkele jaren gebruikelijk – ook geschikt voor rolstoelgebruikers en voor kinderwagens.

De langere afstanden brachten de wandelaars via rustige baantjes en mooie wandelpaadjes doorheen de  vallei tussen Congoberg en Bosberg naar Nieuwenhove, een streek die overigens geniet van het label ‘stiltegebied’. Ver weg van het geraas van verkeer en de drukte heerst in die omgeving tussen Galmaarden en Waarbeke dan ook regio een serene rust. Het enige geluid dat voor de wandelaars die stilte doorbrak was het geluid van zijn eigen voetstappen, een zalig gevoel voor wie een pauze wilde inlassen in de alledaagse drukte.

Op de parcours was ook een rustplaats in Nieuwenhove ingeschakeld waar na de inspanning kon genoten worden van onder meer een ‘home made-tomatensoep’ met uiteraard verse groenten en balletjes. En…. een wandeling in het Pajottenland zonder te smullen van een heerlijke ambachtelijke mattentaart en te nippen aan een lekkere geurende kop koffie blijft eveneens ondenkbaar. Een lekker biertje en/of een ander drankje maakten de aanbiedingen voor de innerlijke mens dan ook rond.

Na 15u toen de laatste wandelaars het doek lieten vallen over de Baljuwtochten 2024 was het met suspense wachten op het precieze aantal deelnemers. De ganse dag door was het weliswaar bewolkt en een middagtemperatuur rond de 12 graden. Al bij al bleef het op een paar druppels na droog. Alhoewel de organisatoren de kaap van de 1000 deelnemers graag hadden gehaald toch zijn ze – gezien de eerder slechte weersvoorspellingen – met de nagenoeg 900 deelnemers best tevreden.

Voor de gelegenheid was er ook een autocar die ’De Padotters’ uit Mechelen naar Galmaarden bracht.

Op het jaarkalender van de wandelclub Parel van het Pajottenland staan er nog de Brillianttochten op 18 augustus met vertrek in de Notelaar in Vollezele en  de 3de Tollembeekse Hanenzoekerstochten op zondag 15 december met vertrek in de zaal Willem-Tell.

Dit nieuwsbericht delen: