HERNE – Patrick De Vos en Malahide brachten Ierland naar HERFELINGEN

St-Patrick’s Day (17 maart) is de nationale Ierse feestdag en wordt rond die datum niet alleen in Ierland uitbundig gevierd. Ook in De Zoete Inval – ook ’t Vossenhol genoemd – met ‘Patrick’ aan de tapkraan was alles in gereedheid gebracht om er een leuk feestje van te maken. Alle onderdelen daartoe waren aanwezig: (te)veel vrolijk volk, veel muziek, veel stew, veel Guinness en andere dranken en hier en daar groene hoeden en andere Ierse attributen. Wat hier in 2006 heel klein en enigszins onwennig begon is intussen uitgegroeid tot een flink uit de kluiten gewassen en sfeervol evenement.

Geen feestje zonder muziek!

Het is niet de eerste keer dat Patrick een beroep deed op de folkgroep Malahide. Vanop een veel te klein plaatsje brachten Katelijne Janssen , Dirk Decombele, William Alfvoet en Geert Debevere een groot assortiment van Ierse en Schotse traditionele muziek en dit met traditionele en typische instrumenten zoals de viool (fiddle), de accordeon, de bouzouki, de gitaar en de bodhran. Hun Iers folk repertoire werd ook doorspekt met bekende evergreens.

Bij het ingaan van de nacht was het nog steeds drummen geblazen om nog een zittend of staand  plaatsje in het Vossenhol  te bemachtigen.  Een ketel Irish stew, een gamma aan typische Ierse bieren uit de Guinness-familie en vooral een rijk assortiment aan sfeervolle Ierse muziek waren voldoende om het café onder te dompelen in een unieke typisch Ierse pubsfeer.

Groen

Zoals steeds gold groen als dresscode, de kleur die overal in de wereld met het feest wordt geassocieerd. Naar verluidt zou die groene kleur verwijzen naar de bijnaam van Ierland ‘het smaragd(groene) eiland’. Daarnaast wordt het groen ook geassocieerd aan het klavervierblad (shamrock) dat naast Ierland ook in vele regio’s en landen beschouwd wordt als gelukbrengend. St-Patrick zelf dan weer gaat door het leven als de patroon van kuipers, mijnwerkers, smeden en het vee en beschermer tegen ongedierte en veeziekten.

Opmerkelijke gasten

Onder de aanwezigen een paar opmerkelijke heerschappen. Zo waren de burgemeesters Poelaert (Herne) en Cattie (Bever) op hun terugweg vanuit de provincie en kwamen zij gemeenteraadslid Patrick hun sympathie betuigen. Ook in de agenda van senator Mark Demesmaeker staat Patrick’s Day in het Vossenhol ieder jaar in het rood aangevinkt: “Jaren geleden was ik inwoner van Herfelingen en het is nu toch al ettelijke jaren dat ik hier in het kleine Langorendorp met veel enthousiasme telkens terugkom om St-Patrick’s Day mee te beleven. Iedere keer opnieuw weet de sfeer, de muziek, het gezelschap en bij gelegenheid ook een typisch Iers biertje mij te boeien en te verrassen. Dat ik een Ireland-lover ben staat buiten kijf. Ierland heeft een rijke culturele erfenis, met traditionele muziek, literatuur, dans en festivals die mensen over de hele wereld en ook mij aanspreken. Minstens één keer per jaar maak ik absoluut tijd om dit land van sagen, woeste klipkusten, de Shannon en heerlijke Guinness een bezoek te brengen”.

In het rijtje van de aanwezige VIP’s verdient ook schepen Sandra Dero een eervolle vermelding. Het volle café kwam te weten dat de dame vandaag jarig was. Die 52ste verjaardag zal morgen allicht nog niet zo rap vergeten zijn!

Een traditie  

Cafébaas Patrick De Vos: “Ons St-Patrick’s-feestje is ontstaan ​​toen ik bijna twintig jaar geleden het café overnam van mijn ouders en een paar klanten opperden om mijn naamfeest te vieren met een typisch Ierse avond. Tot nu, met uiteraard een uitzondering voor de coronajaren, tracht ik die traditie in ere te houden. Daarmee kom ik ook tegemoet aan een belangrijke doelwit van een dorpscafé dat er in bestaat “opportuniteiten te creëren waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten en daarbij het sociale, culturele en economische weefsel van – in dit geval – een dorpsgemeenschap bevorderen en de lokale identiteit versterken”.

Dit nieuwsbericht delen: