GALMAARDEN wist zijn 340 ‘vrijwilligers’ in de watten te leggen

De ‘Week van de Vrijwilliger’ is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij de bijdrage van vrijwilligers aan de samenleving wordt erkend en gevierd. Ook het lokaal bestuur maakte van die gelegenheid gebruik om iedereen die zich belangeloos inzet in de verschillende gemeentelijke diensten en bijdraagt aan het welzijn van andere inwoners in ‘de bloemetjes’ te zetten. Dat gebeurde tijdens een ontvangst in het GC Baljuwhuis in het bijzijn van de meeste gemeenteraadsleden. Nagenoeg de helft van de vrijwilligers ging in op de VIP-uitnodiging en mocht er genieten van een hartelijke dankuwel, een aperitief, een koud buffet en live entertainement. Dat alles in goede banen leiden was een kolfje naar de hand van de coördinator vrijwilligers Sara Seys.

Stille helden

Ook in Galmaarden zijn de vrijwilligers van een onschatbare waarde. Ze zijn de ‘stille helden’ die zich belangeloos inzetten om het dagelijks bestaan van vele dorpsgenoten beter en mooier te maken. Zij zijn vaak de eersten die reageren op lokale behoeften en noodsituaties. Hun flexibiliteit en toewijding stellen hen in staat om snel in te springen en ondersteuning te bieden waar dat het meest nodig is. Hun bijdrage gaat dan ook verder dan alleen maar het vervullen van taken. Ze dragen ‘echt’ bij aan het creëren van een gevoel van verbondenheid en solidariteit onder de inwoners.

Dank en respect  

Schepen Marleen Merckaert: “Jullie bijdrage vormt mee een stevige basis voor onze gemeenschap en verdient oprecht respect. Op basis van het jaarthema ‘Vrijwilligerswerk is een ware ontdekkingsreis’ willen wij heel speciaal onze waardering uitdrukken voor de 340 vrijwilligers die zich onbaatzuchtig inzetten. Die vrijwilligers vinden wij terug bij de brandweer, de minder mobielen centrale, de voedselbediening, de kledijwinkel, het dorpsrestaurant, de boodschappen- en gezelschapsdienst, de ouderraden, de helpende handjes, de leesmoeders, de jeugdactiviteiten, de mooimakers en nog anderen. Met deze ontvangst willen we daadwerkelijk laten zien dat we die inzet niet vanzelfsprekend vinden. Daarom aan ieder van u honderd keer dank voor jullie toewijding”.

Vrijwilliger zijn

Een van de vrijwilligers is Lotte Niels. Zij is studente en heeft een deeltijdse job waarbij zij zich inzet voor ‘Zonnestraal’ Herfelingen waar mensen verblijven met een beperking. Verder vindt zij nog de tijd om haar diensten op regelmatige basis ter beschikking te stellen van de gemeentelijke basisschool waar zij een handje toesteekt bij de begeleiding tijdens schoolse activiteiten.

Ook Ken Vandenkerckhof is een vrijwilliger. Hij is 22 en eveneens student. Tijdens zijn vrije tijd is hij veelal te vinden in de bibliotheek waar hij typische bibliotheektaken doet maar waar hij zich vooral inzet als voorlezer in het leesproject voor kinderen met leesmoeilijkheden.

Marie-Rose Bellemans dan weer is 70. Zij is als vrijwilliger te vinden in Zonnelied Tollembeek waar zij inspringt als begeleider voor mensen met een verstandelijke beperking en ook de taak op zich neemt  hen één voormiddag per maand te trakteren op een voorleessessie.

Als laatste in het rijtje is er Herman Vierendeel (54). Ook hij heeft een vaste job als technieker en is daarbij ook nog een hobbyboer. Daarnaast is hij het jaar rond te vinden in de wijde omgeving van  Vollezele-centrum. Doorgaans iedere zondagnamiddag gaat hij samen met zijn trouwe viervoeter op stap. Zijn uitjes zijn geen gewone wandelingen. Hij combineert het stappen en het ‘mooimaken’ en dat doet hij al meer dan 30 jaar.

Of lokale vrijwilligers behoren tot een uitstervend ras luidden de niet erg bemoedigende antwoorden jammer genoeg in doorsnee “dat mensen een drukke agenda hebben, dat het vrijwilligerswerk te veel tijd opslorpt, dat het vrijwilligerswerk geen geld in het laatje brengt, dat sport en vakantie voorgaan, dat het bijbaantje voorrang heeft, …… “.

Originele VIP-uitnodiging

De tekst van de VIP-uitnodiging getuigde alleszins van originaliteit en wist dan ook een vrij groot aantal vrijwilligers aan te spreken: “Deelname is op eigen risico. De feestorganistoren kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eindeloos plezier, slappe lach, een kater of vermoeidheid achteraf.”

Dit nieuwsbericht delen: