HERNE – De 39ste editie van de Kriek- en Mattentochten was goed voor 2041 deelnemers

Wandelclub De Marktrotters Herne vzw organiseerde vanuit de sporthal De Hernekouter de 39ste editie van haar welbekende Kriek- en Mattentochten. Ook deze keer reageerde een grote groep stappers – 2041 om precies te zijn – op de uitnodiging om langs veldbanen, paadjes en beekjes de vallei van de Mark te (her)ontdekken. In de schoot van de overkoepelende federatie Wandelsport Vlaanderen genoten de tochten ook van het bonuslabel. Vanuit de organisatie werd wel ook gehoopt een behoorlijk aantal alsnog niet aangesloten wandelaars uit de streek te kunnen aanspreken om zo haar clubwerking en die van Wandelsport Vlaanderen te kunnen promoten.

De sporthal De Hernekouter met haar ruime accommodaties was opnieuw de draaischijf van de organisatie. De wandelaars hadden de keuze uit 6 afstanden hoofdzakelijk op Herns grondgebeid gaande van 4 over verder 4, 6, 10, 15, 22, 25, 28 en 32 km. Het parcours van de 4 km was ook geschikt voor rolstoelgebruikers. Naar Tollembeek toe kon het Markpad verkend worden terwijl de grote afstanden het bos en het park van het domeinen Ter Rijst doorkruisten. Alle afstanden herbergden ook een rustplaats. Een eerste rustpunt was ingericht in het Parochiaal Centrum in het centrum van Herne, een tweede in het gewezen clubhuis van de kaatsers in Kokejane. De tocht van 32 km was goed voor 153 inschrijvingen.

Bonustocht

Het mogen gebruiken van het label ‘Bonustocht’ van Wandelsport Vlaanderen biedt de organiserende club extra voordelen zoals een bijzondere aankondiging van de tocht op de online kalender/app. Niet elke wandelclub mag er evenwel gebruik van maken. De club moet aan een aantal criteria voldoen zoals minstens 50 aangesloten leden, het organiseren in het lopende jaar van minstens 3 tochten waarvan 1 midweektocht, minstens 5 bestuursleden tellen en het statuut van vzw hebben. Naar de wandelaars toe levert deelnemen aan een bonustocht 2 extra punten op voor hun club in de jaarlijkse algemene clubrangschikking van Wandelsport Vlaanderen.

De ‘Kriek- en Mattentochtenwandelaars’ kwamen ook dit jaar van einde en ver. Zo was er autocarvervoer voorzien voor de Aviflorastappers Ingelmunster, De lachende wandelaars Aalter, Wandelclub Herentals, De Noorderkempen Hoogstraten, Natuurvrienden Zoersel en Bosgeuzen – Voorkempen s’ Gravenwezel.

Naast de Kriek- en Mattentochten pakken De Marktrotters dit jaar ook nog uit met de Urbanustochten vanuit Tollembeek (Nationale Feestdag zondag 21/07) en zijn Wijnmaandtochten vanuit Pamel (woensdag 02/10).

Dit nieuwsbericht delen: