HERNE – Nieuwe Finse piste aan de Hernekouter officieel in gebruik genomen

Ook Herne kan voortaan prat gaan op een Finse looppiste. Die werd uitgezet in de omgeving van de sporthal De Hernekouter en op een gedeelte van de vroegere Fondatelsite. Het was olympisch marathonatlete Hanne Verbruggen uit deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle die als eregaste de piste mocht inlopen samen met een horde plaatselijke (occasionele) joggers waaronder ook de schepen van sport Kris Degroote, Jean-Luc Deherder, commissaris Glenn Deherder, burgemeester Kris Poelaert, An Deleye, Brent Roobaert, Carina Ricour en nog een twintigtal andere sportievelingen.

 

Het kenmerkende van een Finse looppiste is dat het pad bedekt is met een elastisch materiaal wat zorgt voor een veerkrachtige en zachte ondergrond om op te lopen om zo het impact op de gewrichten te verminderen en om een comfortabele loopervaring te bieden wat dan weer helpt bij het voorkomen van blessures die vaak optreden bij het lopen op harde ondergronden.

Een van de voorwaarden die het lokaal bestuur indertijd verbond aan de omschakeling van de vervuilde Fondatelsite naar de nieuwe woonwijk Gieterij was dat er bij de herinrichting door de nieuwe eigenaars ook ruimte diende voorzien te worden onder meer voor een looppiste. Gelet op de nabijheid van de sporthal en om de joggers toch de gelegenheid te bieden te kunnen beschikken over een piste over een zekere afstand besloot het lokaal bestuur met burgemeester Kris Poelaert mettertijd aan het gedeelte van de piste in Gieterij een verlengstuk te voorzien naar de sporthal toe. Zo heeft de piste thans een lengte van 980 m en is ze gemiddeld 1,5 m breed. Wel jammer dat die afstand niet met 20 m verlengd werd om zo de kaap van 1 km te kunnen bereiken.

Wat ging er aan vooraf?

Met de realisatie van de nieuwe woonbuurt Gieterij krijgt de herwaardering van de stationsomgeving een sluitstuk van formaat. Langzaam maar zeker verrijst er terug leven op de gewezen Fondatelsite. Dat nieuw leven is grotendeels te danken aan de Leuvense projectontwikkelaar Dyls die er al een tijdje naarstig aan het werk is om van de vroegere desolate gieterij een nieuwe woonwijk te maken. Op termijn wordt het kwartier Gieterij dan ook een wooncomplex met een gezellige mix van 76 woningen en een dertigtal appartementen opgedeeld in 3 blokken waaronder één als sociaal wooncomplex zal beheerd worden door de sociale huisvestingsmaatschappij Providentia.

Al van bij het initieel ontwerp van het RUP Fondatel was de aanleg van een Finse looppiste een doelstelling. Na beraad heeft het lokaal bestuur evenwel beslist het oorspronkelijk tracé van 400m uit te breiden en ook de site van de Hernekouter met zijn voetbalveld mee in het opzet te verweven. Zo zou de piste uiteindelijk zo’n kleine kilometer lang kunnen zijn. Om het loopcomfort te verbeteren bestaat de bovenlaag uit een verende laag. De zachte, dempende toplaag geeft een aangenaam loopgevoel en voorkomt blessures. Door het verende effect van de toplaag worden de gewrichten aanzienlijk minder belast. Een speciale funderingslaag van ongeveer 15 cm zorgt voor voldoende drainage.  

Het concept is indertijd uit de Scandinavische landen overgewaaid. Nadeel is dat lopen op een Finse piste iets lastiger is dan op verharde ondergrond en de snelheid daardoor over het algemeen lager komt te liggen. Naast de looppiste kreeg de site er enige tijd geleden onlangs ook al outdoor calisthenics toestellen bij. Het woord calisthenics komt van de Griekse woorden ‘Kallos’ en ‘Sthenos’, wat schoonheid en kracht betekent. Het doel is een betere fysiek op te bouwen door gebruik te maken van het eigen lichaamsgewicht. Het grootste voordeel van calisthenics is de toegankelijkheid. Het kan overal en gelijk wanneer en de toestellen zijn geschikt voor jong en minder jong.

Via de Finse piste kunnen de joggers thans een verkwikkende  loopervaring beleven. Door de barslechte weeromstandigheden van de jongste dagen is de piste wel nog vooral op het gedeelte in de nieuwe wijk Gieterij aan verbetering toe. Met de nieuwe looppiste erbij groeit de omgeving van de sporthal en van de voetbalvoetvelden langzaamaan uit tot een heuse sportzone.

Symbolische duurloop  

Om enerzijds het gebeuren een feestelijk tintje mee te geven en om anderzijds Hanne Verbruggen symbolisch een duwtje in de rug te geven met het oog op haar nieuwe deelname aan de olympische marathon in Parijs in augustus werd na de officiële inloop van de piste een duurloop van 42 minuten op het getouw gezet deels op de nieuwe piste en deels in de onmiddellijke omgeving. Uiteindelijk waren er een 10-tal dapperen, groot en klein, die de 42 minuten uitliepen. Nadien kon er nog gezellig nagepraat worden tijdens een kleine receptie met een hapje en een drankje.

De gelegenheidstoespraak en het welkom waren van schepen voor sport Kris Degroote. Naast het welkom legde hij het accent op de  nakoming van de verkiezingsbelofte van de cd&v, de dank aan het administratief personeel en het personeel van de technische dienst, de vrijwilligers medewerkers en de gratis toegankelijkheid.   

Dit nieuwsbericht delen: