GALMAARDEN – Viering sportkampioenen en verdienstelijke inwoners in de sport

In het GC Baljuwhuis werden tijdens de gebruikelijke jaarlijkse viering de sportkampioenen uit de gemeente en de verdienstelijke inwoners op sportgebied gehuldigd. Toevallig viel dit jaar die viering samen met ‘Complimentendag’. De viering, inmiddels al aan haar 21ste editie toe, wordt opgezet door het gemeentebestuur in nauwe samenwerking met zijn sportdienst en de sportraad om mee het sporten te promoten, de gemeenschapsbinding te bevorderen en talentontwikkeling te bevorderen. Special guest was G-voetballer Pieter Agneessens, lid van de Red Flamingo’s, de nationale voetbalploeg voor éénbenige mensen.

Het welkom was van Daniël Wijns, de voorzitter van de sportraad terwijl de presentatie een kolfje naar de hand van Kristof Godderie was. Voor de intermezzo’s werd vanuit de organisatie een beroep gedaan op het muzikaal talent van de G-Bloezers, een groep enthousiaste muzikanten uit Gooik die met veel schwung voor de nodige ambiance zorgde. Een lust voor het oog was ook de Tollembeekse dansgroep On My Toes. Dat de dansgroep nog in zijn kinderschoenen staat was helemaal niet te zien. Met zijn troeven wervelend, glunderend en creatief gaat hij in de toekomst allicht nog veel van zich laten horen. 

Kampioenen

Als kampioenen mochten 7 sportploegen en 4 individuelen de revue passeren:  De Skeile Barry’s (Futsal – zaalvoetbal), de U15’s FC Galmaarden (voetbal), de U21’s FC Galmaarden (voetbal), de Kadetten Op & Over Galmaarden (kaatsen), de C-ploeg van TTC Galmaarden  (tafeltennis), SKO Vollezele 1 afdeling 2B-KAVVV (voetbal, SKO Vollezele afdeling 3A-KAVVV (voetbal), Anky Vanderpoorten (jumping), Jean D’Hondt (hondensport), Tess Steenhoudt (jumping- pony’s) en Cindy Van Den Bossche (atletiek).

Trofee Jeugdlaureaat van de Sport

De trofee Jeugdlaureaat ging naar Anky Vanderpooten. Zij is 14 en wist in de paardensport al een aardig palmares te vergaren. Zo won zij al 5 ‘Gouden laarzen’. Dat zijn jeugdwedstrijden jumping met zowel paarden als pony’s op een hoog niveau. Anky is ook opgenomen in de topsportcel: “Ik ga slapen en ik sta op met mijn paarden. Ik heb heel veel over voor mijn sport.  Ik ben ongelofelijk trots in wat ik al hebt bereikt en ik stel hoge verwachtingen voor wat nog gaat komen. Zo droom ik van een internationale carrière in de paardensport en dit liefst met een eigen gefokt paard of paarden”.

Trofee Laureaat van de Sport

Vanuit de U21’s van FC Galmaarden, die de trofee Laureaat van de Sport toegekend kregen,waren het trainer/coach Fabrice Nuyens en zijn spelers Keano, Milan, Xena, Jaimy, Noah, Lennert, Antony, …. die door de moderator aan de tand werden gevoeld. Fabrice is alleszins vol lof over zijn ploeg: “De U21-ploeg is kort gezegd een toffe ploeg met een hoge onderlinge vriendschap. Zij hebben geen gebrek aan motivatie, zelfdiscipline en ook niet aan talent. Ik zie voor velen doorgroeimogelijkheden. Al twee jaar op rij wonnen wij het gewestelijk kampioenschap in onze reeks. Onze huidige rangschikking ziet er niet zo schitterend uit maar dat komt omdat het misschien iets te vaak gebeurt dat onze spelers gaten bij hogere ploegen dienen op te vullen”.

Special guest Pieter Agneessens

‘Special guest’ van de avond was Pieter Agneessens (28). Pieter voetbalt bij de Red Flamingo’s, de nationale voetbalploeg voor éénbenige spelers. Zo nam hij met die ploeg al deel aan het Europees kampioenschap. De naam Red Flamingo’s is overigens niet toevallig gekozen daar het verwijst naar het voetbalelftal met geamputeerden. Tijdens het interview werd het  portret meegegeven van een jongeman wiens leven in 2014 wegens een motorongeval in Grimminge in één seconde voorgoed veranderde. Dat ongeval kostte hem zijn rechterbeen. Tot voor dat ongeval was Pieter actief bezig met atletiek, zwemmen, kaatsen en voetbal. Na het ongeval wachtte hem een lang traject waarbij de hospitalisaties en de revalidatie veel moed, tijd en energie opeisten. Bij de pakken blijven zitten is echter Pieters levensstijl niet. Zijn ‘leidmotief’ is immers: ‘eens sportman, altijd sportman’ en ook ‘waar een wil is, is een weg’. Als éénbenige voetballer wist hij overigens in 2022 de Gouden Schoen voor ‘Comeback van het jaar’ in de wacht te slepen.

Trofee van sportverdienste

Paul Van Holen, de voorzitter van FC Galmaarden, kreeg de trofee van Sportverdienste toegewezen. Zijn parcours bij FC Galmaarden begon in 1968. Hij verdiende zijn strepen eerst bij de ‘reserven’ om dan mee op te klimmen naar de 4de en de 3de provinciale afdeling. Naast speler werd hij mettertijd ook trainer, eerst van de jeugdploeg en daarna van de eerste ploeg.  In de aderen van de familie Van Holen loopt veel voetballersbloed want ook zijn vader en zijn broer waren ‘pionnen’ die FC Galmaarden hoog in het vaandel droegen. “In de laatste decennia is er ook in de lokale clubs veel veranderd. Het amateurisme verdwijnt langzaam om plaats te maken voor professionalisme”, aldus een immer gedreven Paul Van Holen. “Zowel de spelers als hun achterban worden enorm veeleisend. Bij de jeugd zien we meer en meer ouders die allemaal denken dat hun pupillen ‘Lukaku’s’ zijn. En ook onze club heeft het meer en meer moeilijk met het vinden van de broodnodige vrijwilligers die zich onbaatzuchtig willen inzetten voor het welzijn van de club. De toekomst van FC Galmaarden ziet er goed uit. Wij hebben een paar nieuwe sponsors kunnen aantrekken en wij staan op dit moment met onze eerste ploeg in de 3de provinciale afdeling A 12 punten voor en maken dus een grote kans op een klim naar 2de provinciale. Ik ben niet meer van de jongste maar zolang ik kan en mag zal ik doen wat ik altijd al gedaan heb: mij voor 100 % inzetten voor het welzijn van het voetbal in onze gemeente”.  

Dit nieuwsbericht delen: