GALMAARDEN opent sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Om ouders van stilgeboren kindjes een hart onder de riem te steken bij die ingrijpende en emotionele ervaring opent het gemeentebestuur een sterrenregister. Met het register wil het lokaal bestuur het bestaan van het verlies dat die ouders ervaren erkennen. Voor ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap is het immers een pijnlijke realiteit dat ze wettelijk gezien geen geboorteaangifte kunnen doen.

Troost bieden

“Een kind verliezen is voor het leven en is het ergste wat er is. Daarom willen we ouders de mogelijkheid bieden om hun kindje te laten registreren. Het is geen verplichting maar een mogelijkheid. Het kan een stap zijn in de emotionele verwerking van dat verlies”, stelt burgemeester Ludo Persoons. “Met het register willen we het bestaan van het kindje erkennen net als het verlies dat die ouders ervaren. We hopen dat dit voor hen een steun kan betekenen. Dat het troost biedt om te weten dat ook stilgeboren kindjes hun plaats hebben in onze samenleving. Vanaf nu kunnen ouders die dat wensen dan ook hun sterrenkindje registreren via onze gemeentelijke website www.galmaarden.be/sterrenregister of via de dienst Burgerzaken. Ze krijgen vervolgens een bewijs van inschrijving in het sterrenregister”.

Er zijn geen voorwaarden verbonden aan de registratie in het sterrenregister. Er moet enkel een link zijn met gemeente. Ofwel is één van de ouders inwoner ofwel werd het kindje geboren in de gemeente.

Meer informatie: Dienst burgerzaken: 054 89 04 15 (Cindy Goossens)

Bevoegde schepen: burgemeester Ludo Persoons 0477 24 58 26 of ludo.persoons@galmaarden.be

Dit nieuwsbericht delen: