Met de Walmenbrand luidt GALMAARDEN van op de Bosberg de lente in

De Bosberg aan de Heirbaan, gisteren nog de plaats van afspraak voor de doortocht van de wielerwedstrijd Omloop Het Nieuwsblad, stond vandaag in een heel ander teken. Een tiental jaar terug bracht ErGoed Galmaarden de Walmenbrand weer tot leven. Dit keer was hij zo inmiddels terug al aan zijn 9de editie toe. Met dat vuurfeest op ‘de voorlaatste zondag vóór de eerste maandag van maart’ wil de dynamische erfgoedvereniging én mensen samenbrengen én tegelijk zorg dragen voor het materieel en immaterieel erfgoed van Galmaarden en zijn deelgemeenten. De Walmenbrand symboliseert het einde van de winter en het begin van de seizoenen waarin er weer gezaaid en geoogst kan worden.

Ook de Walmenbrand in Galmaarden heeft tentakels naar de eeuwenoude Tonnekensbrand op de Oudenberg in Geraardsbergen, een overblijfsel van een heidens offerfeest bij de Kelten.  Net zoals in enkele Geraardsbergse deelgemeenten wordt ook op de Bosberg, gelegen op de grens met de stad van de Muur en de mattentaarten, als het ware de Tonnekensbrand beantwoord. Na vele jaren verlet werd die traditie in Galmaarden nu toch al sinds enige tijd in ere hersteld. De Tonnekensbrand is een onderdeel van het  Geraardsbergse Krakelingenfeest. Het werd in 2008 opgenomen in de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen en in 2010 ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco.

Vuur  

Vuur is naast aarde, water en lucht één van de vier natuurelementen. Vuur wordt vanouds beschouwd als een symbool met twee gezichten. Enerzijds is het een bron van licht, verwarming en energie. Anderzijds kan het verteren, verbranden en vernietigen. Het kan reinigen en verandering tot stand brengen. Vuur maken is altijd al een essentieel onderdeel geweest van de ontwikkeling van de mens. Tot op de dag van vandaag heeft het vuur zijn mysterieuze kracht behouden.

In dat kader passen ook het branden van kaarsjes, de fakkeloptochten en het afsteken van vuurwerk bij speciale gelegenheden. Bij het eerste vreugdevuur van het jaar werd destijds ook gedanst en gezongen. De winter werd letterlijk verbrand en tegelijk werd voor de komende seizoenen een rijke oogst gevraagd. In een bredere context gaat het dan ook om een traditie met voorchristelijke roots die het einde van de winter symboliseert en de terugkeer van het licht en het leven.

Terug leven ingeblazen

De traditie van de Walmenbrand in Galmaarden ging in de jaren zestig teloor maar werd in 2014 met succes nieuw leven ingeblazen. Met een warm hart voor de lokale geschiedenis wil de organiserende vereniging ‘erfgoed’ bewaren, herstellen en ontsluiten waar kan. De vernieuwde Walmenbrand was thans aan zijn negende editie toe. ErGoed Galmaarden met als sleutelfiguren Herman Vanden Herrewegen, Luc Cromphout en Luc Matthijs werd overigens begin dit jaar in het GC Baljuwhuis nog bekroond met de gemeentelijke cultuurprijs.

Eerst was er een gegidste wandeling voor gezinnen van een zestal kilometer in en rond de Bosberg om dan uit te monden op een terrein rechtover het Woodcafé, de taverne/restaurant van Veerle (Abé) en Daan (Lanneer) voor de eigenlijke Walmenbrand. Het waren de ‘kleintjes’ die ook aanwezig waren voor de wandeling die met hun fakkels de houtstapel mochten aansteken. Voor de vuurstapel is het vooral Luc Cromphout die het ganse jaar door her en der afgewaaide takken vergaard die in de bosrijke omgeving zomaar te vinden zijn.

De jongens en meisjes van Chiro Albatros zorgden voor de tap met voor wie het koud had een jenever of een soepje. Een streepje muziek en gezellig warm cocoonen bij het vuur, meer moest het niet zijn om er een geslaagd opzet van te maken. Ook al was het er amper 6 graden, door het vuur voelde de gevoelstemperatuur op de Bosberg lekker warm aan. De accordeonist van dienst was Roland Sergeant.

De Walmenbrand kon doorgaan mede dankzij de logistieke steun van het lokaal bestuur en een paar vrijwillige helpende handen. Voor de benaming ‘walmenbrand’ haalde men destijds de mosterd bij ‘walm’ in de betekenis van dikke, vette rook of damp.

Dit nieuwsbericht delen: