EDINGEN – Het werd opnieuw een geslaagde beurs van oude postkaarten en documenten

Le Foyer in de Begijnhofstraat was ook dit jaar de plaats van afspraak voor de jaarlijkse ‘Postkaarten- en oude documentenbeurs’ van de Cercle des Cartophiles Enghiennois/ Edingse PostkaartenKring. Met een volle zaal exposanten en met een aanhoudend in en uit van bezoekers waren voorzitter Eliane De Bodt en haar bestuur dan ook best tevreden. Ook deze keer daagden er exposanten en bezoekers uit alle hoeken van het land op waaronder een ruime vertegenwoordiging uit het gebied van het Oude Land van Edingen en zijn buurgemeenten uit het Pajottenland, de Denderstreek en de Zennevallei.

Topevent

Eliane De Bodt: “Wij gaan er prat op dat onze beurs in haar genre bij de top behoort en dat wij via onze organisatie de kaarten- en documentenverzamelaars een evenement kunnen aanbieden waarmee ook zij gelukkig zijn. De bezoekers hebben verschillende redenen om onze beurs te bezoeken. De enen doen onze beurs aan om hun eigen collecties uit te breiden of unieke stukken te vinden die ze misschien elders niet kunnen bekomen. Anderen zijn op zoek naar oude postkaarten die een fascinerend inzicht bieden in de geschiedenis en de cultuur van een bepaalde regio, van een periode of plaatsen. Voor hen allemaal is een organisatie als de onze bovendien de ideale gelegenheid om andere verzamelaars te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen, tips te delen en nieuwe vrienden te maken met gedeelde interesses”.

“Al met al biedt een oude postkaartenbeurs een boeiende en verrijkende ervaring voor zowel doorgewinterde verzamelaars als nieuwkomers in de wereld van het verzamelen van postkaarten. Toch dient gezegd dat we vooral een ouder publiek aanspreken, jonge mensen verzamelen veel minder dan vroeger”, aldus bestuurslid Bernard Demeulder. “Dat betekent echter niet dat er helemaal geen interesse is. Sommige jongeren zijn nog steeds geïnteresseerd in de geschiedenis en de esthetiek van oude postkaarten, vooral als ze een specifieke band hebben met een bepaald tijdperk, plaats of onderwerp”.

De Cartophiles d’Enghien’ is een club met een vijftigtal leden. Van die leden zijn er nog een twintigtal actief bezig met het verzamelen en het verkopen. Zij vergaderen op regelmatige tijdstippen en geven jaarlijks hun informatief ledenblad L’Echo des cartophiles Enghiennois uit.

Waarde afhankelijk van de zeldzaamheid  

Voorzitter De Bodt “Oude zichtkaarten kunnen geld waard zijn, maar of verzamelaars er rijk van worden is zeer  de vraag. De waarde van de kaarten hangt af van de zeldzaamheid die kan bepaald worden door de oplage, de populariteit van het onderwerp en/of de specifieke gebeurtenis, de locatie en/of de afgebeelde persoon historisch of cultureel significant is. Verder zijn het ook de leeftijd, de staat van bewaring, de authenticiteit en bovenal de vraagprijs van de verkoper en de ingesteldheid van de koper die de prijs bepalen. Op onze beurs ligt de doorsnee handelswaarde van een kaart tussen de 2 en 10 euro. Kaarten met een hoge waarde worden doorgaans niet te koop aangeboden. Veel verzamelaars voelen immers trots en voldoening bij het opbouwen en het behouden van hun collecties. Hun pronkstukken verkopen zou dan een afbreuk uitmaken op hun jarenlange inspanningen en zoektocht”.

Bestuur Cercle des Cartophiles Enghiennois: voorzitter Eliane De Bodt en de leden Christiane Ruyskart, Eric Van Hoeck, Jacques Marcel, Pol Leroy en Bernard Demeulder

Dit nieuwsbericht delen: