Videoclub GALMAARDEN (VCG) rolde de rode loper uit voor zijn jaarlijks filmfestival

In het Baljuwhuis werd de rode loper uitgerold voor het jaarlijks filmfestival van Videoclub Galmaarden. Dat is een groep van een tiental leden met André Bosmans als gangmaker die allen geïnteresseerd zijn in het creëren van een audiovisuele productie en het overbrengen van een verhaal of een boodschap aan een publiek. In clubverband komen zij regelmatig samen om hun werk te bespreken, ideeën uit te wisselen, technieken aan te leren en samen aan projecten te werken.

Zij leren van elkaar door workshops over de verschillende aspecten van videoproductie te organiseren zoals het camerawerk, de editing, de belichting, de geluidsoptimalisatie en de pc-bewerking. De club is een ‘nest’ waar iedereen zich kan vinden om elkaars vaardigheden te verbeteren om zó hun passie te delen en te groeien als filmmakers. 

De hobby-cineasten van Videoclub Galmaarden beleven hun vrijetijdsbesteding met veel overtuiging en zijn ieder jaar trots een volwaardig en uiteenlopend programma te kunnen samenstellen voor hun ‘festival’. André Bosmans: “Het aanbod is heel gevarieerd. Alle eindproducten beginnen bij een script, een boek, een concept of een origineel idee. Zó zijn er een paar reisfilms, maar ook een paar genre- en speelfilms. Ieder onderdeel is het eindresultaat van een doorgedreven samenwerking tussen de leden met elk een specialisatie die leidt tot een volwaardig eindproduct”.

Videoclub Galmaarden*

De clubleden vergaderen iedere 2de maandag van de maand in het clublokaal café ’t Hoeksken op het Marktplein.  De Galmaardse videoclub bestaat al een 20-tal  jaar en heeft zich  verdienstelijk gemaakt door een rijk  filmarchief aan te leggen. Dat archief omvat ook waardevolle documenten over de lokale geschiedenis. De cineasten leggen gebeurtenissen vast die anders misschien vergeten zouden worden en bieden zo ook toekomstige generaties inzicht in het leven en de cultuur uit hun omgeving.

Festival 2024

In deel 1 zijn er werken van Lucien Dooms, Luc De Ville, Frank Begaeres en Dirk Durant. Willy Peeters brengt  een speelfilm van 8 minuten ‘3 Pintjes Patron’. Dat is het verhaal van een trouwe cafégast die er altijd zijn drie pintjes komt drinken. Wanneer hij echter de volgende keer maar 2 pintjes bestelt, vraagt de patron naar het ‘waarom’.  

Deel 2 is voorbehouden aan Lucien Van Den Driessche, Gaston Paternoster en Frank Begaeres.  De blikvanger van het ‘Filmfestivatl 2024’ is Thibo, een speelfilm van André Bosmans die de problematiek belicht van een jonge tiener die  te kampen heeft met geldgebrek. Een spannend 40-minuten durend verhaal met heel herkenbare situaties. De hoofdrollen worden vertolkt door Raf en Kristof Andries, Simonne Senden, Hugo Cools en Marieke Servayge.

André Bosmans: “Lid zijn van onze club hoeft geen dure hobby te zijn. Je kunt beginnen met eenvoudige apparatuur en langzaam upgraden naarmate je meer ervaring opdoet en je vaardigheden verbeteren. Bovendien zijn er tal van gratis onlinesites waar je kennis kunt opdoen en advies kunt krijgen zonder veel geld uit te geven. Ook op te merken valt dat alle leden niet dezelfde interesses dienen te hebben. Alle pionnen kunnen verschillende gradaties van betrokkenheid hebben binnen onze videocultuur. Zo zijn ook de moderne technologieën uit onder meer de virtual reality- en dronewereld een integraal onderdeel van het filmmaken. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het proces van videomaken, ongeacht je mogelijkheden en je budget”.

Voor wie niet op de voorstelling aanwezig kon zijn is er de mogelijkheid om via de leden een memorystick te kopen met de verschillende films. Kostprijs 15€.

*André Bosmans, Gaston Paternoster, Lucien Dooms, Willy Peeters, Luc De Ville, Frank Begaeres, Dirk Durant, en Lucien Van Den Driessche. Dirk en Frank moesten op de vertoning evenwel wegens ziekte forfait geven.

Nadere info en contact via de website Videoclub Galmaarden  of deze facebookpagina

Dit nieuwsbericht delen: