HERFELINGEN – Rudi Van den Eede uit Elingen is de nieuwe kampioen in het koejonnen  

In de eindrush van het kampioenschap koejonnen in café ‘In de Zoete Inval’ was het Rudi Van den Eede (Elingen) die vanuit plaats zes een sprong maakte naar plaats één. Met 279 punten wist hij zich zo te kronen tot seizoenkampioen. Voor Marc Paridaens uit Pepingen  (273 punten) en voor Ferdy Van Eesbeek  uit Tollembeek (271 punten) werd het respectievelijk plaats nr 2 en nr.3. Voor Rudi is dit niet meteen zijn eerste overwinning. In kaartmiddens staat hij bekend als een uitstekende en fervente speler. De eerste dame in het seizoenklassement werd Irène Vanreepinghen. In maart wordt zij 82. Zij sprokkelde 260 punten en wist met die score in het algemeen klassement de 10de plaats in te palmen.

Veel ambiance

Een echt dorpscafé, 43 spelers verdeeld over tafels van 4, 10 speelavonden, 24 kaarten en veel ambiance…. meer is er niet nodig om in Herfelingen van het ‘koejonnenkampioenschap’ een succesverhaal te maken. Op vrijdag 6 oktober werd het startschot gegeven voor de 18de editie. Die eerste speeldag was het Maurits De Dobbeleer – de 2de in de eindrangschikking van vorig jaar – die met 63 punten de eerste prijs binnenhaalde. Die score werd de navolgende speeldagen nog meermaals geëvenaard en zelfs scherper gesteld. Op de achtste speeldag wist Jean-Pierre De Nayer met zijn 69 punten de lat heel hoog te leggen. Het werd de meest puntrijke tafelwinst van het toernooi maar de algemene winnaar werd Jean-Pierre niet. Van de 43 ingeschreven spelers waren er 14 uit Pajottegem, 10 uit Groot-Pepingen, 5 uit Groot-Halle en 14 uit andere gemeenten.

“Om een volwaardige plaats in het klassement te veroveren dienen de spelers wel aan minstens 7 speelavonden deel te nemen. Voor de eindrangschikking worden evenwel enkel de 5 beste resultaten in aanmerking genomen. Met 43 inschrijvingen, waaronder 9 dames en 37 geklasseerden ben ik overigens best tevreden”, zegt caféuitbater en organisator Patrick De Vos.

Een ‘koei’

Iedere speelavond worden de speeltafels van 4 samengesteld bij loting. Onderling worden dan drie ‘bomen’ van 10 lijnen gespeeld. Bij verlies voor de partij die ‘speelt’ worden die bomen aan haar kant dan verlengd met een supplementaire lijn, ook wel een ‘koei’ genoemd. Via een puntensysteem kan een speler zo per avond maximaal 75 punten verdienen. Geld valt er evenwel niet mee te winnen. De verliezers zijn er wel aan voor een rondje.

Een speelavond kost de speler 5 €. In die bijdrage zit ook een drankbonnetje vervat. Met het saldo bekostigt de organisator iedere week een fles wijn voor de tafelwinnaar terwijl er voor de topper van de avond een fles Cognac-brandewijn staat te wachten. Op het einde van het de speelseizoen is er ook een indrukwekkende prijzentafel waaruit iedere gerangschikte zich dan volgens de rangorde mag bedienen. Dit jaar waren er zo onder meer een koffieapparaat, bierkorven, een haardroger, een weegschaal,…..  Vanaf prijs 15 kreeg iedereen een zelfbereide kilogram gehakt mee naar huis.

Nu al wordt uitgekeken en kan ingeschreven worden voor het volgend kampioenschap dat zal aanvangen op vrijdag 4 oktober.

Dit nieuwsbericht delen: