PAJOTTENLAND – Oproep: ‘Help mee de Aziatische hoornaars bestrijden’

De Aziatische hoornaar (vespa velutina) is een invasieve exotische wespensoort die aan een opmars bezig is in Vlaanderen en daarbij voor flink wat problemen zorgt. Sinds 2016 staat hij op de lijst van de Europese invasieve exoten. De soort staat erom bekend honingbijenkasten binnen te dringen en er volledige nesten leeg te roven. Nu is het zo dat vanaf eind februari de overgewinterde koninginnen ontwaken en een nieuw nest bouwen dat dan in de late zomer honderden nieuwe koninginnen aanmaakt. Daarom start Imkers van het Pajottenland (IP) thans een campagne voor het verspreiden van hoornaarvallen. Imkers kunnen dit immers onmogelijk alleen aanpakken. Ook jij kan helpen!

Vallen en lokpotten

Imkers van het Pajottenland wil via de methode ‘Spring Trapping’ overal zo veel als mogelijk selectieve vallen/lokpotten uitzetten om de ontwaakte koninginnen te vangen; “In het vroege voorjaar zoeken de koninginnen zoetigheid om te eten. Daarom verspreiden wij nu die vallen via de gemeenten. Het is de bedoeling dat de inwoners de val afhalen bij de gemeente, er lokstof indoen en opstellen in de tuin”.

Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

Werksters zijn tot 25 mm groot, koninginnen worden 30 mm. De Aziatische hoornaar is daarmee iets kleiner dan de Europese hoornaar. Hij heeft een zwart borststuk, zwarte antennes, gele uiteinden aan de poten en een achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band.

De Aziatische hoornaar vormt een groot gevaar voor onze inheemse insecten. Ze verorberen tot 15 kilogram aan insecten per jaar per nest. Zo kunnen ze ook hele bijenvolken uitroeien en dat heeft dan een grote invloed op de bestuiving van fruitbomen, groenten en landbouwgewassen. In tegenstelling tot de Europese hoornaar maakt de Aziatische hoornaar vrijhangende nesten. Deze zijn vaak elliptisch van vorm. De enige manier om de opmars van de Aziatische hoornaar daadwerkelijk te vertragen bestaat dan ook uit het vernietigen van de nesten.

De nesten

Nesten worden vaak in hoge bomen zoals populieren en zomereiken gehangen. Zij worden zowel in landelijke als stedelijke omgevingen teruggevonden. Soms gebruikt de soort ook garages, huizen, poorten en loodsen als nestplaats. Een nest kan meer dan 1000 individuen bevatten en is zo aanzienlijk groter dan dat van de Europese hoornaar. Zelf nesten behandelen of verwijderen kan gevaarlijk zijn. De soort kan zeer agressief uit de hoek komen wanneer het nest bedreigd wordt. En uiteraard moet je eerst helemaal zeker zijn dat je wel met een Aziatische hoornaar te maken hebt.

Natuurpunt volgt via het invoerportaal www.waarnemingen.be  de opmars van de Aziatische hoornaar op. Ook hierbij kan jij helpen door jouw meldingen door te geven via die website.

Lokpot of zelfgemaakte val

Via een lokpot kan iedereen bijdragen om de aangroei van de hoornaarspopulatie in te tomen.  Meer info kan bekomen worden via vzw Imkers van het Pajottenland – Molenstraat 26 1760 Roosdaal – secretariaat@imkerspajottenland.be  –  0499/59 59 01. Een vespacatch/lokpot kost 5 euro. De gemeenten die hun medewerking verlenen aan het initiatief en zo helpen bij het ter beschikking stellen van lokpotten zijn Sint-Pieters-Leeuw, Pepingen, Ternat, Beersel, Lennik, Herne, Bever, Galmaarden, Gooik, Linkebeek en Roosdaal.

Zelf een lokval maken kan ook: snij een plastieken waterfles doormidden en zet de flessenhals omgekeerd in de onderzijde. Het lokaas bestaat uit circa 2 cm wijn, bier, een beetje suiker, alcohol en/of azijn. Gevangen koninginnen verdrinken in de vloeistof. De lokstof ‘Trappit’ dan weer kan aangekocht worden in de imkerhandel of online via de webshop van het Vlaams bijeninstituut.

Bij acuut gevaar, bijvoorbeeld wanneer een nest zich nabij een woning of een andere risicovolle plaats bevindt, kan de interventie van de brandweer of een privaat bestrijder ingeroepen worden. De russenkomsten van de brandweer bij de bestrijding van de Aziatische hoornaar zijn in principe gratis.

Dit nieuwsbericht delen: