Digiplek GOOIK mag zijn eerste verjaardagskaarsje uitblazen

Om te voorkomen dat mensen digitaal uitgesloten geraken zetten Halle, Pepingen en Gooik sinds begin 2023 gezamenlijk in op e-inclusie. Via ‘Digiplekken’ willen die besturen digitaal kwetsbare burgers ondersteuning bieden en hen wegwijs maken in die voor hen nieuwe digitale wereld. Het initiatief wordt gefinancierd met projectsubsidies van de Vlaamse overheid. Ook de bib Gooik herbergt een Digiplek en is zo de werkplek van de vrijwillige medewerkers Maryse Stroobant en Marie-Jeanne Scheerlinck.

Bij Digiplek Gooik kan men alvast gratis en zonder afspraak een computer en een internetverbinding gebruiken evenals betalend printen. Daarnaast staan er wekelijks op dinsdag tussen 18 en 20 uur ook vrijwilligers klaar om iedereen die het wenst te helpen bij al hun digitale vragen of problemen. Het is met raad en daad dat die vrijwilligers dan ingaan op allerlei vragen om ieders digitale kennis en vaardigheden verder te kunnen laten ontwikkelen. Zó mocht Digiplek Gooik overigens zopas zijn eerste verjaardag vieren.

Maryse en Marie-Jeanne

In de Digiplek in de Bib in het centrum zijn het vooral Maryse en Marie-Jeanne die paraat staan om iedereen die het wenst te helpen met handelingen eigen aan hun smartphone, tablet of andere digitale media. De hulp die wordt ingeroepen heeft meestal te maken met de installatie en het gebruik van applicaties, het gebruik van specifieke programma’s zoals Powerpoint, een e-mail adres aanmaken, Itsme installeren, instellingen aanpassen, het virusvrij houden van de computer, het aanmaken van een sociale media-pagina, het aanmelden bij de overheid, …. Zij halen wel geen computers uit elkaar en schonen ook geen pc’s op en helpen ook niet in geval van een probleemstelling met illegale software.

Zowel Maryse (70) als Marie-Jeanne (66) zijn gepensioneerde bedienden die jarenlang hun sporen in de privé-sector hebben verdiend. Beiden hebben de opmars meegemaakt van het digitaal tijdperk en voor beiden heeft het gebruik van de ‘computer’ een groot deel uitgemaakt van hun dagelijkse taken. Die ervaring in combinatie met de opgedane kennis vergaard via allerlei cursussen willen zij nu graag delen met anderen. Hun hulp richt zich dan ook tot eender wie die het gebruik van zijn smartphone, tablet of laptop een boost wil geven.

Steeds welkom

Sinds de start in februari 2023 kwam er al een aanzienlijk aantal Gooikenaars met een digitaal probleem Digiplek opzoeken. “Naar onze mening mogen er dat gerust meer zijn. Wij denken dat de gewone burgers nog steeds bang zijn hulp in te roepen omdat zij vrezen zich als onwetend op te stellen. Wij gaan er van uit dat er geen domme vragen zijn, alleen domme antwoorden. Wij gaan er tevens van uit dat het beter is om een vraag te stellen, hoe ‘simpel’ die ook lijkt, dan in stilte te blijven dobberen en onwetend te blijven”, geven Maryse en Marie-Jeanne aan.

“E-inclusie verwijst naar het streven om alle mensen, ongeacht hun leeftijd of achtergrond, gelijke toegang te bieden tot digitale technologieën en internet. Onze bezoekers zijn hoofdzakelijk oudere dames en heren die wel over de apparatuur beschikken maar er geen optimaal gebruik kunnen of durven van maken. Een paar eenvoudige handelingen met ook een paar tips en trics helpen hen vaak zich meer zelfverzekerd en comfortabel te voelen in de digitale wereld. Aangezien digitale technologieën steeds meer verweven geraken in allerlei aspecten van het dagelijks leven is onze taak dan ook vooral degenen bij te staan die dreigen uit de boot te vallen”, aldus nog beide vrijwilligers.

Ook bibliothecaris Patsy Van Londerseele is gelukkig met de samenwerking met Digiplek Gooik: “Ook aan onze balie krijgen wij regelmatig vragen over het gebruik van digitale apparatuur. Wij zijn maar al te blij dat wij die mensen nu kunnen doorverwijzen. Chapeau ook voor de vrijwilligers. Wij ervaren dat iedereen die van hun diensten een gebruik heeft gemaakt hier met een ‘goed gevoel’ buiten gaat”.

Opleidingen

In de Digiplek worden ook regelmatig opleidingen rond digitale thema’s georganiseerd. Dankzij de samenwerking met Groep Intro, Avansa, Seniornet en Ligo worden er heel gevarieerde opleidingen aangeboden zoals foto’s bewerken, mobiliteitsapps, veilig online en MyPension. De Digiplek opleidingen zijn daarenboven opgesplitst in enerzijds een aanbod voor volwassenen met minstens een diploma secundair onderwijs en anderzijds een aanbod voor volwassenen zonder diploma secundair onderwijs.

Alle informatie over de data, het aanbod en de locaties is te vinden via deze link of stuur een e-mail naar info@digiplek.be . Telefoneren op 02/365 96 30 of surfen naar www.halle.be/digiplek mag/kan ook .

Dit nieuwsbericht delen: