GALMAARDEN/TOLLEMBEEK – Valentijnsconcert van Amicato met zandkunstenares Colette Dedyn

In het jaarprogramma van de muziekvereniging Amicato staat haar Valentijnsconcert telkens met een stip  aangeduid. Dit jaar werd de muziek visueel omkaderd door een projectie van beelden gecreëerd door zandkunstenares Colette Dedyn (Brasschaat). Met enkel een lichtbak, zand en haar beide handen slaagde zij er in de muziek aan te vullen met fraaie kunstzinnige creaties. Amicato dan weer onder de leiding van dirigente Leen Dubois bracht een afwisseling van rustige en opzwepende, bekende en minder bekende nummers.

Het geheel in de grote zaal van het GC Baljuwhuis groeide dan ook uit tot een ware lust én voor het oog én voor het oor. Voor het 16de Valentijnsconcert mocht voorzitter Cindy Wauterickx een volle zaal welkom heten. Voor de presentatie tekende Amicato-muzikante Kim Meert. Zij kreeg de assistentie van Kelly Bergmans.

Een rijke geschiedenis

Amicato kan prat gaan op een rijke geschiedenis. In zijn levensloop met 1837 als geboortejaar en thans al met 187 lentes op de teller heeft de muziekformatie – weliswaar eerder eveneens onder de benaming De Ware Vrienden – ook haar hoogtes en dieptes gekend. Uit dat rijk curriculum vitae duiken toch een paar bijzondere mijlpalen op.

België stond nog in zijn kinderschoenen als ook de Tollembeekse fanfare De Ware Vrienden het levenslicht zag. De muziekvereniging is daarmee één van de oudste in de ruime regio.

Al sinds 1921 mochten ‘De Ware Vrienden’ via een koninklijk besluit ondertekend door koning Albert I de titel ‘Koninklijk’ aan hun benaming toevoegen. In 1937 werd het 100-jarig bestaan uitbundig gevierd met een grootse optocht doorheen de Tollembeekse straten dat ’s avond uitdeinde in een volksbal van formaat.

De Eerste Wereldoorlog legde ook de werking van De Ware Vrienden lam en dunde de rangen uit. Na de oorlog was het niet evident om er nieuw leven in te blazen. Een muziekvereniging werd niet langer als onmisbaar en exclusief beschouwd. Toch gaf een groep leden een nieuwe impuls aan de vereniging en kon een doorstart gemaakt worden. Ze bouwden zelfs een muziekschool uit en in 1960 werd het pas interessant toen ook de eerste vrouwelijke muzikanten toetraden. In 1975 werd de fanfare een harmonie.

In 1987 was het opnieuw feesten geblazen. Aan het 150-jarig bestaan kon toch zo maar niet worden voorbijgegaan. Velen zullen zich  de historische stoet doorheen de Tollembeekse straten allicht nog herinneringen. De harmonie bleef intussen al de tijd trouw aan haar laagdrempelig, cultuur-participatief en sociaal karakter.

De volgende grote mijlpaal kwam er aan in 2001 toen aan de oorspronkelijke benaming De Ware Vrienden het meer eigentijdse Amicato werd toegevoegd. Sindsdien is de officiële benaming ‘Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden Tollembeek – Amicato vzw’. En in 2005 werd Leen Dubois de eerste vrouwelijke dirigente.

Sinds 2018 heeft de muziekvereniging met Cindy Wauterickx (48) ook een vrouwelijke voorzitter. Zij werd de opvolger van  Henk Goegebuer die 15 jaar lang het wel en wee van Amicato mee bepaalde. Haar rechterhand is Roland Sergeant, al 35 jaar secretaris/penningmeester.

Groepsgevoel

Inmiddels is Amicato uitgegroeid tot een muziekvereniging met een 40-tal aangesloten muzikanten. Naast de repetities, concerten en optredens maakt ook een reeks bijkomende activiteiten met telkenmale hun muziek als inzet integraal deel uit van het jaarprogramma. “De muzikanten voelen zich gewaardeerd en delen een groepsgevoel. Jong en oud, van beginners tot beroepsmuzikanten, hebben bij ons hun plaats om samen muziek te maken”, aldus voorzitter Cindy.

De repetities gaan door op vrijdagavond eveneens in het GC Baljuwhuis.  Amicato werkt ook samen met de academie Muziek, Woord en Dans van Gooik. Voor 10 jonge muzikanten werd het Valentijnsconcert hun maidenoptreden. De jongste muzikanten op de bühne zijn de 10-jarigen Anna Vanhaesebrouck, Tobias Vleemink en Warre Thiels en de doyen van het gezelschap was de 72-jarige klarinettist Roland Sergeant.

Na het concert werden de nagenoeg 200 toeschouwers uitgenodigd om gezellig na te genieten. Het waren de leiding en de jongens en meisjes van Chiro Albatros Tollembeek die instonden voor de bediening.

Dit nieuwsbericht delen: