GALMAARDEN – Nieuwe editie van Galmusant speelt in op Erfgoeddag

Op zondag 21 april 2024, van 13 tot 18 uur organiseert de dienst vrije tijd in samenwerking met de cultuur-, jeugd- en sportraad opnieuw Galmusant in het GC Baljuwhuis. De toegang is gratis. Galmusant wordt een vrijetijdsdag in het kader van Erfgoeddag 2024. Die dag worden in Vlaanderen en Brussel allerlei activiteiten georganiseerd rond cultureel erfgoed. Het thema dit jaar is ‘Thuis’. Vanuit de organisatie wordt in meerdere domeinen de daadwerkelijke medewerking gevraagd van de inwoners om ook hun steentje bij te dragen tot het welslagen van het event. 

Ook wij doen mee, want als we ons ergens thuis voelen, is het wel in Galmaarden!

Het programma oogt alvast aanlokkelijk met de streekproductenbeurs ‘Lekkers van Thuis’ en met de  vrijetijdsbeurs ‘Plezier van Thuis’ met infostanden van de jeugd-, sport- en socioculturele verenigingen. Verder wordt er ook een ‘Museum voor één dag’ opgezet waar inwoners hun persoonlijk erfgoed kunnen tentoonstellen onder het motto ‘Iemand thuis’, waar ook verhalen en ervaringen over migratie in de gemeente in de kijker worden gezet en waar ook de geschiedenis van Galmaarden (Thuis doorheen de jaren) met oude foto’s en verhalen wordt aangegeven. Ook ‘Kunst van Thuis’ met doorlopend muziek, toneel, dichtkunst en andere optredens op het lenteterras mag uiteraard niet ontbreken net zoals ‘Samen Thuis’ waarbij illustrator Lise Vanlerberghe het thuisgevoel van de bezoekers live vertaalt naar het grote doek. Hoe kan het anders dat zeker ook het Baljuwhuis een voorname rol speelt in het gebeuren? ‘Thuis in onze Tuin’ staat dan ook voor de officiële opening van de vernieuwde Baljuwtuin met gegidste rondleiding en verschillende activiteiten terwijl ‘Thuis in het GC Baljuwhuis’ een lenteterras op de binnenkoer, een verkoopstand van de bibliotheek en allerlei randactiviteiten voor jong en oud herbergt.

Oproep: Iemand Thuis? – Persoonlijk erfgoed

Voor het ‘Museum voor één dag’ zijn de organisatoren op zoek naar inwoners die hun persoonlijk erfgoed willen tonen aan de buitenwereld. Heb jij een prachtige vaas die al generaties lang in de familie is? Heeft jouw familie een ongelooflijk, grappig, historisch verhaal meegemaakt dat je graag wil delen? Vind je dat de balletjes in tomatensaus van jouw overgrootmoeder de allerlekkerste zijn en wil je het geheime recept graag prijsgeven? Welk voorwerp symboliseert voor jou het echte Thuis-gevoel? Neem dan contact op via cultuur@galmaarden.be  of via 054/89.04.35.

Oproep: Iemand Thuis? – Migratie in de kijker

Evenzeer zijn de organisatoren bijzonder benieuwd naar de verhalen over migratie in de gemeente. Wil jij je ervaringen ook delen? Misschien wel iets laten proeven van de lekkere smaken van thuis? Wat is er typisch voor jouw huis en thuis? Toon je graag gebruiken en feesten die te maken hebben met jouw land van herkomst? Kom het dan vertellen en tonen! Contact via cultuur@galmaarden.be  of 054/89.04.35.

Oproep: Iemand Thuis? – Dialectinzendingen

Op Galmusant wordt ook een ‘Museum voor één dag’ opgezet, waar persoonlijk erfgoed in de kijker wordt gezet. En wat past meer bij persoonlijk erfgoed dan ons eigen dialect? Daarom een oproep naar alle inwoners om hun favoriete Gallemoeërse, Tollebeekse en Villezjielse uitspraken, zegswijzen en dialectwoorden in te zenden. Inzenden duurt slechts enkele minuten en kan via dit formulier.Alle inzendingen worden, na controle door een deskundige lokale jury van dialectkenners, opgehangen in het ‘Museum voor één dag’.

Oproep: Kunst van Thuis

Galmusant wil ook een platform bieden voor ‘Kunst van Thuis’. Ben je dichter en wil je graag enkele gedichten voordragen? Ben je muzikant of zanger en wil je graag de bezoekers entertainen? Heb je een ander leuk voorstel? Laat het weten via cultuur@galmaarden.be  of via 054/89.04.35.

Oproep: Verenigingenbeurs

Op Galmusant wordt traditioneel ook ingezet op een verenigingenbeurs. Op die beurs onder de noemer ‘Plezier van Thuis’ kunnen de inwoners van Galmaarden en uit de omstreken in een aangename sfeer kennismaken met het rijke vrijetijdsaanbod van de gemeente. Wil je als vereniging je werking voorstellen aan het grote publiek? Of wil je een demonstratie of initiatie geven? Wens je een gezinsactiviteit aan te bieden? Schrijf je in via cultuur@galmaarden.be  of via 054/89.04.35.

Oproep: Samen Thuis

Gelet op het succesrijke formule van de vorige edities zijn de organisatoren er alvast van overtuigd dat Galmusant opnieuw een absolute topper wordt. Vanaf 13 uur wordt het GC Baljuwhuis met zijn fraaie binnenkoer en oogstrelende tuin dan ook volledig omgetoverd tot een bruisend centrum van bezoekers, verenigingen, streekproducten, kunst, muziek en activiteiten.

Langskomen is zeker een absolute aanrader want illustrator Lise Vanlerberghe is aanwezig om live het  thuisgevoel van de inwoners te vertalen naar het grote doek. Vertel haar jouw reden waarom Galmaarden écht als ‘thuis’ aanvoelt en zij maakt er een één groot kunstwerk van dat nadien tentoongesteld zal worden in het GC Baljuwhuis.

INTERESSE?

Meer info via cultuur@galmaarden.be of via 054/89.04.35.

Dit nieuwsbericht delen: