EDINGEN/LETTELINGEN – ‘Mettekoe’ gaat naar de Biënnale van Venetië

Enkele maanden geleden al heeft de liefdadigheidsvereniging Les Amis de Mettekoe, opgericht in januari 2023, mogen aankondigen dat haar reus Mettekoe weerhouden werd om deel uit te maken van het project van het artistiek collectief Petticoat Government, aangewezen door de Federatie Wallonië-Brussel, om België te vertegenwoordigen op de prestigieuze Biënnale van Venetië in 2024. Om het vertrek van Mettekoe naar de Biënnale de nodige luister bij te zetten organiseren Les Amis de Mettekoe op 2 maart 2024 om 20u een groot concert in het College Saint-Augustin met The NATO Jazz Orchestra ten voordele van het Centre for Orangutan Protection (COP) in Indonesië.

Die avond overhandigen Les Amis de Mettekoe ook hun allereerste cheque ten gunste van de orang-oetans aan Z.E.M. Andri Hadi, de ambassadeur van Indonesië in België, die het evenement met zijn aanwezigheid zal vereren.

Een eerbiedwaardige reusaap  

Het verhaal van Mettekoe begon op 23 augustus 2022 toen de verbeelding van een ietwat eigenaardige inwoner van Lettelingen samensmolt met het talent van een gepensioneerde timmerman met gouden handen. Samen en met de waardevolle steun van enkele vrienden brachten ze zo de eerbiedwaardige reusaap van 4,90 meter tot leven.

Op 84-jarige leeftijd creëerde de vriendelijke fee Paulette zijn allereerste kostuum, bestaande uit 30 vierkante meter (veganistisch!) bont en 800 meter naaigaren. Enkele maanden later werd hij opgemerkt door het collectief Petticoat Government en uitgenodigd om deel te nemen aan de Biënnale van Venetië.

Les Amis de Mettekoe zetten zich actief in om evenementen rond hun reusaap Mettekoe te organiseren. Hun doel is fondsen in te zamelen ten voordele van de bescherming van orang-oetans in Indonesië die er de verwoestende gevolgen van ontbossing en stroperij ondergaan.

Mettekoe verwelkomt het publiek vanaf 19.00 uur in de feestzaal van het College Saint-Augustin, chaussée d’Ath 1 te 7850 Edingen. De ingang is via de Pavé de Soignies.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is vastgesteld op 12€ (gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar).

Toemaatje

Wikipedia: Mettekoe is een folkloristische reus, geboren in de Belgische plaats Lettelingen, op 23 augustus 2022 en gedoopt op 18 september van hetzelfde jaar. Mettekoe betekent aap in het Enghiennois. De aap van 4,90 meter, gebouwd op een houten structuur, stelt een orang-oetan voor, een grote aap met oranje vacht. Zijn kostuum is met de hand gemaakt met meer dan 30 vierkante meter stof en 800 meter naaigaren.
Mettekoe is de mascotte van de liefdadigheidsorganisatie Les Amis de Mettekoe, wiens doel is om geld in te zamelen om orang-oetans in Borneo te helpen, waar ontbossing en stroperij plaatsvindt. Samen met de reus organiseren deze vrijwilligers evenementen, zoals uitstapjes met reuzen, concerten en andere liefdadigheidsactiviteiten.

Eerste uitstap van Mettekoe in 2022

In het voorjaar van 2023 werd Mettekoe opgemerkt door het collectief Petticoat Government tijdens een van zijn uitstapjes en uitgenodigd om België te vertegenwoordigen, samen met enkele andere reuzen, op de Internationale Tentoonstelling voor Hedendaagse Kunst van de Biënnale van Venetië in 2024.

Dit nieuwsbericht delen: