GOOIK – Een kampioenenviering van de bovenste plan – Sportparel voor Eddy Vierendeels

Atletiek, voetbal, marathonlopen, volleybal, judo, wielrennen, petanque,  … allemaal sporten waar Gooikenaars geweldig goed in zijn en die een jaarlijkse ‘Kampioenenviering’ dan ook volkomen verantwoorden. Zo mochten deze keer in de cultuurschuur van De Cam een 15-tal individuele sporters en een 5-tal vertegenwoordigers van clubs en ploegen het podium betreden voor een huldiging. De kers op de taart is evenwel telkenmale de uitreiking van de ‘Sportparel’ van het jaar. Die ging deze keer naar de 72-jarige Eddy Vierendeels uit Oetingen. Hij verpulverde tijdens de  ‘Nacht van Vlaanderen’ in Torhout het wereldrecord op de halve marathon in de categorie mannen tussen 70 en 74 jaar.

Eregast op de viering was Hanne Verbrugge, marathonloopster en, als alles verder naar wens verloopt, deelneemster vanuit Pajottegem aan de Olympische Zomerspelen in Parijs. Na de viering mocht iedereen aanschuiven aan een voortreffelijk broodjesmaal voorgeschoteld door volkscafé De Cam. De viering is een co-organisatie van het lokaal bestuur (schepen van sport Samuel Billens), de sportdienst (sportfunctionaris Tim Elinckx)  en de sportraad (voorzitter Ann Colpaert). Een spetterende en schwungvolle act van Dance Inn Gymnastics leidde de viering in.

Sportpromotionele realisaties

Onder meer via een goed onderbouwd sportbeleidsplan werden het voorbije jaar diverse sportpromotionele activiteiten opgezet en stappen genomen op het vlak van sportinfrastructuur. Dat sportbeleid wordt mee opgevolgd door een zeer actieve adviesraad. Zo is de sportraad de thuishaven voor de erkende sportverenigingen, de individuele sporters en specifieke doelgroepen zoals sporters met een beperking en schoolsport. Het is een onafhankelijk adviesorgaan dat alle aangelegenheden rond sport in de gemeente opvolgt.

Burgemeester Gunther De Wilde belichtte in een notendop de vier toprealisaties die vooral  meespeelden in dat ‘goed sportjaar 2023’. Hierbij ging de aandacht in eerste instantie naar de nieuwe petanquehal die tegemoet komt aan de drie petanqueclubs in de gemeente met samen meer dan 200 leden. Een tweede verwezenlijking was er voor de Pajotse Wielerschool, intussen omgedoopt tot Pajot Cyclng Project, met de uitbreiding van het bikepark met een single track (MTB)parcours. Op nummer drie verwees de burgemeester naar het heropstarten van de ‘beach’ met dit keer twee velden die tegemoetkomen aan de verzuchtingen van de amateurs van beachvolley, beachtennis en kubb cup. Om af te sluiten verwees hij naar de ‘scholenloop’ waarbij de deelnemers uit alle Gooikse basisscholen zich konden laten sponsoren. Die sponsoring was goed voor meer dan 5000 euro die fifty/fifty werden verdeeld tussen én de aankoop van bijkomend sportmateriaal én een tegemoetkoming aan het JAC (Jongeren Advies Centrum). De cheque werd overhandigd aan Ine De Wolf die er uiteraard heel gelukkig mee was.

Kampioenenviering

De ‘Kampioenenviering’ werd opgedeeld in vier luiken: sportverdienste, kampioenen 2023, sportparel en eervolle vermeldingen.

De trofee ‘Sportverdienste’ ging naar Kris Vansnick (43). Hij is de nieuwe bondscoach van de Yellow Tigers, de nationale damesploeg in het volleybal, en tevens trainer bij GAVOK en Astrix Avo. In zijn interview toonde hij zich uitermate blij met de 14de plaats van zijn volleybal-dames op de wereldranglijst. Hij betreurde evenwel dat op twee plaatsen na een Olympische deelname in Parijs er niet mocht inzitten. Ook was hij vol lof over de goede reputatie van de Pajotse volleybalspelers.

Trofeeën en felicitaties waren er voor volgende kampioenen:

Niel De Gieter (judo) – Provinciaal kampioen U15 (+66kg)
Nette Dirix (judo) – Provinciaal kampioen U15 (-57kg)
Arne Vanderlinden (wielrennen) – Belgisch kampioen op de piste  – Nieuweling
Marie Huvenne (wielrennen) – Provinciaal kampioen U23 op de weg en tijdrijden
Milan Stiens (MTB) – Vlaams en provinciaal kampioen bij de junioren 
Moyra Jacobs (paardrijden) – Vicekampioen van Brabant in dressuur klasse B2
Yana Bellemans  (paardrijden) – Kampioen van Brabant in dressuur klasse B1
Amber Van Den Steen (paardrijden) – Meermaals Belgisch kampioen dressuur ‘Young Riders’
Romain Dero (petanque) – Clubkampioen Leerbollen (mannen)
Nadine De Maeseneer (petanque) – clubkampioen Leerbollen (vrouwen)
SK Oetingen (voetbal) – Kampioen U17 gewestelijke Ag
Dames KV Kester Gooik (voetbal) – Kampioen 3e provinciale A
SK Oetingen 1e ploeg (voetbal) – Kampioen 3e provinciale A
Arwen Speeckaert (atletiek) – Provinciaal 3x600m op de piste
Nicolas Van Steertegem (atletiek) – Provinciaal kampioen verspringen met 4,70m

Naast de kampioenen werden ook een viertal eervolle vermeldingen toegekend. Hierbij ging het over kampioenen die voordien al in de bloemetjes gezet werden. Die vermelding was er voor Futsalploeg De Skeile Barry’s, de winnaars van de beachtenniscup Xander en Luc, Katrien en Karen en Marlies en Robin en ten slotte de winnaars van de kubb cup met het team Robbedoes en Kubbernoot (Jarcih en Robin).

Sportparel

De ‘Sportparel’ van het jaar ging naar Eddy Vierendeels. Hij mag zich sinds juni wereldrecordhouder op de halve marathon noemen in de categorie mannen tussen 70 en 74 jaar. Een straf resultaat als je weet dat de man het hardlopen pas ontdekte toen hij 50 was. Die ontdekking kwam er dankzij Atletiekclub Pajottenland. Het gevolg is bewonderenswaardig. Naast tal van Belgische records (10 km op de weg, 10.000 m op de piste,….) staat nu ook een wereldrecord achter zijn naam. Hij legde de halve marathon in Torhout af in 1u21’24. “Ik wil nog graag zolang het kan alles geven en records verbeteren”, is zijn vast voornemen.

Hanne Verbruggen

Hanne Verbruggen (30) is een Belgische topatlete in het lange afstandslopen. Haar indrukwekkend palmares begint in 2017. Haar topprestatie was wel in 2021 toen zij als marathonloopster op de Olympische Spelen in Tokio beslag legde op een 49ste plaats. Ook nu is Hanne in volle voorbereiding voor de komende Olympische Spelen in Parijs. Op de vraag aan Hanne of alles verloopt naar wens kan de atlete niet volmondig met een ‘ja’ antwoorden. Een heupkwetsuur speelt haar al enige tijd parten en hypothekeert een volwaardig trainingsschema. Een recente behandeling en aangepast schoeisel stemmen haar enigszins wel hoopvol. Haar quotes “ Wie hard werkt komt wel waar hij wil zijn” en “Blijf je dromen en elke stap die je dichter bij die dromen brengt nagaan” maakten daarbij wel indruk. Haar droom is in Parijs een top-20 behalen.

Dit nieuwsbericht delen: