Weyts investeert in basisscholen in HERNE voor méér Nederlands

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts voert de strijd voor méér Nederlands op school verder op. Zo investeert Weyts bijna € 39.433 in 2 scholen in Herne waar minstens de helft van de leerlingen een andere thuistaal heeft. Deze extra investering kadert in een hele reeks aan maatregelen om versterkt in te zetten op de kennis van het Nederlands in de scholen. “We zetten in op méér Nederlands en dus ook op méér onderwijskwaliteit”, zegt Weyts. “Álles staat of valt met een goede kennis van onze taal.”

Een goede kennis van het Nederlands en onderwijskwaliteit gaan hand in hand. Toch staan beide al vele jaren onder grote druk, zo blijkt uit elk (internationaal) onderzoek. Het aantal leerlingen met een andere thuistaal stijgt, wat zich in heel wat scholen ook laat voelen. De voorbije jaren werden al heel wat maatregelen genomen. De verplichte Taalscreening in de 3de kleuterklas en de bijhorende taalremediëringstrajecten zorgen ervoor dat leerlingen niet met een taalachterstand beginnen aan het 1ste leerjaar. Nieuwe minimumdoelen in het secundair onderwijs behandelen Nederlands als prioriteit. En in Zomerscholen kunnen leerlingen remediëren en kennis bijspijkeren,  met een focus op het Nederlands.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil nu nog een stap verder gaan. Van het huidige schooljaar 2023-2024 wil Weyts het ‘Schooljaar van het Nederlands’ maken. Om het initiatief extra kracht bij te zetten, investeert Weyts in totaal €20 miljoen in 512 scholen die extra ondersteuning nodig hebben. Ook 2 scholen in Herne kunnen op extra middelen rekenen. Scholen kunnen deze middelen gebruiken om extra personeel aan te trekken, voor de organisatie van extra lesuren Nederlands, of kunnen via begeleidingsdiensten, lerarenopleidingen of andere organisaties extra expertise in huis halen om in te zetten op meer Nederlands. In Herne gaat het om volgende scholen:

“Het Nederlands is de maïzena van onze samenleving: het is wat ons bindt en samenhoudt”, zegt Weyts. Op school is het dan weer het vak dat alle andere vakken mogelijk maakt.

“Het is dan ook een goede zaak dat deze scholen in Herne bijkomende financiering krijgen om versterkt in te zetten op de kennis van het Nederlands”, besluit Jonas De Boeck, voorzitter van N-VA Herne.

Dit nieuwsbericht delen: