GALMAARDEN maakt zich op voor zijn 642ste Pauwelviering

Nu zondag 28 januari, de feestdag van de Bekering van Sint-Paulus, staat in het Galmaards St-Paulus-gehucht alles in het teken van de Pauwelviering. Dat ‘feest’ is een authentiek folkloristisch gebeuren dat acht weken lang niet alleen bij de plaatselijke bevolking maar ook in de ruime regio alle aandacht opeist. ‘Pauwel zijn’ is een grote eer, een voorrecht, een gebeuren met blijvende betekenis’ schrijft Michel Matthijs in zijn boek ‘Historiek van de Pauwelviering te Galmaarden’ (1988). In die geschiedenis staat Jorrit De Borre thans te boek als Pauwel 642. Kinderpauwel Victor Massaer dan weer bekleedt het nummer 22. Mede en vooral door haar historiek die teruggaat tot 1382 is de Pauwelviering sinds 2016 erkend als immaterieel Cultureel Erfgoed.

Vooraf

De eerste zondag van december is het in de voormiddag ieder jaar opnieuw behoorlijk druk op de Pauwelhoeve in het St-Paulusgehucht. Ook deze keer was dat het geval. Al vroeg in de ochtend tekenden Jorrit De Borre en zijn neef Victor Massaer – ieder met zijn gevolg – er present. Zij maakten er hun opwachting om de toelating te vragen aan de bewoners van de Pauwelhoeve om de komende Pauwelviering te mogen inrichten. Zij kregen een volmondig ‘ja’ op de vraag “Mag ik a.u.b. dit jaar Pauwel/kinderpauwel zijn?”

Met de aanstelling van de nieuwe Pauwel kende de viering 2024 meteen een droomstart want Jorrit kon voor de gelegenheid niet minder dan 16 bendeleden voorstellen. Dat betekent dat de viering kan rekenen op een ‘grote bende’. Het was geleden van 2020, van voor corona dus, dat er zich nog een grote bende had aangemeld. De viering 2024 wordt alvast een superfeest want er kwam niet alleen een ‘grote’ bende maar ook een ‘kinderbende’ opdagen. Zowel Pauwel Jorrit als kinderpauwel Victor werden door de aanwezigen bedolven onder applaus en felicitaties. Een eerste roep van “Wa goeëmen da goe volk va Gallemoeërn geven? PLOOJK!!! Wad eet da goe volk va Gallemoeërn verdinjt? PLOOIK ……” was dan ook meteen het startschot van de jaarlijkse folklorierijke  viering.

Geplogenheden met een ‘grote bende’

In het roadbook van de viering staan voorafgaand aan het ‘feest’ nog een resem geplogenheden.

Zaterdag 06 januari:  Met de sledde naar de Heetveldmolen te Tollembeek
Zaterdag 13 januari:  Rollen en bakken van de pauwelbroodjes – ’s Avonds het zetten van de ‘Neeve’
Zaterdag 27 januari:  Traditionele grote pluiktochten in Galmaarden en omliggende  gemeenten.

*Een ‘grote’ bende veronderstelt naast de Pauwel (Jorrit De Borre) een Zakdrager (Jonas Marcoux), een Koezen (Anthony Raveyts), een Vlagdrager (Senne Vandroogenbroeck), een Commandant (Dimitri Rooselaers) en 12 Apostels (Nico Vander Putten, Sven Defrère, Jonas De Veseleer, Noah Moeremans, Joran De Borre, Jirne Deherder, Jonas Dehenau, Justen De Duytsche, Jory Van Eeckhoudt, Bradley Janssens, Lennert De Smedt en Siebe Deherder).

Ook de kinderpauwel wordt in zijn taken bijgestaan  door een Zakdrager (Lias Deroulez), een Koezen (Nick Dedobbeleer), een Vlagdrager (Lucas Godderie) en de Apostels (Ilyas Van Geyte, Sam Tiels, Jelle De Veseleer, Arend Thienpont, Warre Demol en Milan Geldhof).  

Pauwelstoet met boerenpaarden

Het gloriemoment van het Pauwelgebeuren is uiteraard ‘de’ Pauwelviering op zondag die start met een mis in de Sint-Pauluskapel om 9u. In de namiddag volgt dan de  Pauwelstoet met aansluitend de vaste geplogenheden op de Pauwelhoeve. Nadien volgt de broodjesworp aan de Sint-Pauluskapel met als slot de Gouden Pauwelworp. Die Pauwelstoet krijgt jaar na jaar meer ‘corpus’.

De traditie wil dat de 17 leden van een ‘grote bende’ op zondag allen aan de stoet  te paard deelnemen. Dit jaar krijgt die uitzonderlijke formatie er nog een dimensie bij. Zo zullen zowel de Pauwel als alle Apostelen gezeten zijn op een boerenpaard. Die zijn afkomstig van manege De Brabander in St-Niklaas.

De samenkomst aan de grens van het gehucht (Geraardsbergsestraat) is voorzien om 14u. De stoet met de Pauwel en zijn Apostels en de kinderbende mag dit jaar rekenen op een rijk aantal formaties met onder meer de vlaggendragers, de dragers van Paleken, trommels en fluiten, de apostelinnen, molenaars, een dweilorkest, vendelzwaaiers, jachthoornblazers, de St-Paulusgilde, fanfaremuziek, de vertegenwoordigers van het lokaal bestuur, de eregenodigden en de oud-Pauwels, …..

Timing

13u30   Vertrek Pauwelbende Pauwellokaal Bocadi
14u30   Vertrek Pauwelstoet gehucht St-Paulus
15u      Geplogenheden op de Pauwelhoeve
16u      Zaaiing van de Pauwelbroodjes aan de St-Pauluskapel
18u30   Prijsuitreiking op de Pauwelhoeve

Dit nieuwsbericht delen: