GALMAARDEN – Oud-burgemeester Pierre Deneyer is overleden

Maandagavond is oud-burgemeester Pierre Deneyer (cd&v) op 80-jarige leeftijd thuis overleden. Petrus ‘Pierre’ Deneyer is geboren in Tollembeek op 10 januari 1944. Van september 2000 tot in juni 2018 was hij burgemeester van Galmaarden.

Pierre Deneyer is geboren in een doodgewoon arbeidersgezin. Zijn moeder Clementine was er  caféhoudster aan het station en zijn vader Victorien werkte in een koolmijn in de Borinage. Zoals nogal vaak in die tijd werd ook Victorien het slachtoffer van een zwaar mijnongeval dat na een paar sukkeljaren uitmondde in een overlijden. Pierre was toen amper 7 jaar oud. Na het basis- en het middelbaar onderwijs kwam Pierre voor een eerste job terecht bij Het Laatste Nieuws in Brussel dat werd onderbroken voor een jaartje legerdienst in Duitsland. Intussen deelde Pierre zijn dagelijks wel en wee met zijn Georgette met wie hij in 1965 in het huwelijksbootje stapte. Dat bootje voer gestaag en kreeg er na een paar jaren met Hilde, Els en Hans drie passagiers bij.

De politieke loopbaan van mensenvriend Pierre begon toen hij nog net geen 40 jaar was. Steeds onder de signatuur van de christen democraten werd hij vooreerst verkozen tot voorzitter van het OCMW. Daarop volgden een legislatuur als schepen en één als eerste schepen. Dat laatste mandaat kreeg door het plots overlijden van toenmalig burgemeester Georges Cardoen een abrupt einde. In september 2000, één maand voor de gemeentelijke verkiezingen, werd hij dan benoemd als burgemeester. Een ambt dat hij ook na de verkiezingen van 2006 en 2012 verder met volle overgave zal uitoefenen. Privé gaat het Pierre in 2011 mindergoed voor de wind. Een zwarte bladzijde in Pierres levensloop is dan het overlijden van Georgette, zijn vrouw, partner en soulmate in goede en kwade dagen. Pierre Deneyer was goed voor nagenoeg 400 gemeenteraden en meer dan 1500 schepencolleges. Hij voltrok ook zo’n 750 huwelijken.

(T)Rots – Het levensverhaal van Pierre

Zijn laatste publiek optreden gaat terug naar november 2021 toen in het Baljuwhuis het boek ‘(T)Rots – Het levensverhaal van Pierre’ werd voorgesteld. Het rijkgevuld naslagwerk van journalist-auteur Jean-Pierre Schoukens is een biografie dat zijn parcours zowel als voorbeeldige zoon, beminnelijke echtgenoot en vader als  gedreven en begeesterd politieker weergeeft. Pierre gaat de geschiedenis in als een Galmaardse figuur die onder de cd&v-vlag mee gebouwd heeft aan het welvarend Galmaarden van vandaag.

De uitvaartdienst zal plaats hebben in de aula van het funerarium Luypaert, (Scherpstraat 15 – 1540 Herne) in strikt intieme kring, gevolgd door de bijzetting op de begraafplaats van Tollembeek.

Rouwbetuigingen kunnen meegedeeld worden p/a Funerarium Luypaert, Scherpstraat 15, 1540 Herne. Vanaf morgen woensdag wordt ook op het gemeentehuis een rouwregister geopend.

Dit nieuwsbericht delen: