GALMAARDEN – De 21ste cultuurprijs ‘de Bronzen Urbanus’ toegekend aan ErGoed

Na de uitreiking van de cultuurprijs 2019 aan auteur en priester op rust Rik Devillé * was het dit keer de erfgoedvereniging ErGoed met als sleutelpersonen Herman Vanden Herrewegen, Luc Cromphout en Luc Matthijs die in het GC Baljuwhuis bekroond werd met de gemeentelijke cultuurprijs. De overige genomineerden waren kunstenaar Wim Adriaenssens en clavichord- en orgelbouwer Joris Potvlieghe.  

De toekenning van de tweejaarlijkse prijs door een samenwerking tussen het lokaal bestuur en zijn cultuuradviesraad gebeurde ook deze keer enerzijds op basis van een jurering door de cultuurraad en anderzijds aan de hand van stemming onder de talrijke aanwezigen. Voor de overhandiging van de prijs, die overigens zijn naam draagt, kon gerekend worden op de medewerking van Urbanus. De leerlingen en leerkrachten van de Academie Muziek, Woord en Dans stonden in voor de intermezzo’s  en de moderator van dienst was Geert Vanhassel.

Academie in volle bloei  

Van directeur Sarah Copriau kwamen de aanwezigen te weten dat de Academie in het algemeen een heel bloeiende en gestaag groeiende school is en dat 2024 beslist een bijzonder jaar wordt. Zo krijgen de richtingen Muziek, Woord en Dans er via de overname van de afdeling Beeldende en Audiovisuele Kunsten vanuit de Academie Liedekerke een volwaardig zusje bij. De nieuwe aanwinst zal leiden tot een nieuwe benaming en een nieuw logo.

Vanaf 2019 is de toekenning van de gemeentelijke cultuurprijs een tweejaarlijks evenement. Omdat ook hier corona roet in het eten strooide en er in 2021 geen viering kon en mocht plaatsvinden stond de prijs 2023 deze keer open voor kandidaten die zich de jongste vier jaar in de gemeente bijzonder cultureel verdienstelijk hebben gemaakt.

De cultuurraad met voorzitter Rik Van Lier is de vinger aan de socio-culturele pols van het gemeentebestuur. Die raad vertegenwoordigt de Galmaardse socio-culturele verenigingen, instellingen en diensten. Het is het forum waar de verenigingen en het lokaal bestuur elkaar ontmoeten en waar er onderlinge samenwerking kan openbloeien.

Genomineerden

Genomineerde Wim Adriaenssens is 55 en woont in de Beekstraat in Vollezele. Na zijn studies textielontwerp, mode-ontwerp en interieurarchitecteur startte Wim in 1991 met zijn eigen design-studio, gespecialiseerd in mode- en meubelontwerp. Na zeven seizoenen met herencollecties te hebben meegedraaid op onder meer de modevakbeurs in Parijs mag gesteld worden dat de kledijsector hem geen windeieren heef gelegd. Rond zijn 35ste levensjaar kreeg Wim echter een burn-out en besliste hij terug te gaan schilderen, wat hij overigens al zijn ganse leven deed. Schilderen en kunst maken werden zijn professionele hoofdactiviteit. In binnen- en buitenland werd hij bekend en zo werden zijn werken in meerdere galerijen te koop gesteld en nam hij ook met regelmaat deel aan tentoonstellingen. Enkele jaren terug kwam hij voor het eerst in aanraking met bronsgieten, wat hem ook bij keramiek en porselein bracht. De werken uit zijn jongste jaren zijn een verzameling van schilderen, beeldhouwen, kleding, meubelontwerp en -restauratie. Wim Adriaenssens werd voorgedragen door FERM Vollezele

ErGoed Galmaarden-Tollembeek-Vollezele is in 2013 vrij toevallig ontstaan uit een Facebook-initiatief rond een toenmalige ‘Galmaardse Kwis’ en de aanbreng onder enkele ‘vrienden’ van haast vergeten dialectwoorden en verhalen van weleer. Langzaam groeide de vraag om meer te doen met die mooie verhalen over vroeger en met de vele anekdotes en de prachtige foto’s die naar boven kwamen via dat medium. Meerdere adepten van de Galmaardse Kwis verlieten het medium maar een klein groepje maakte een doorstart en Ergoed Galmaarden-Tollembeek- Vollezele werd zo als feitelijke vereniging boven de doopvont gehouden. Met het trio Luc Matthijs, Herman Vanden Herrewegen en Luc Cromphout zag zo de eerste socio culturele erfgoedvereniging het licht. De vereniging stelde zich tot doel mensen samen te brengen en tegelijk ook zorg te dragen voor het plaatselijk materieel en immaterieel erfgoed. Luc Matthijs, Herman Vanden Herrewegen en Luc Cromphout  beschouwen zichzelf niet als erfgoed-experts, vandaar dat bewust de  ‘f’  werd weggelaten. Met een hart voor de lokale geschiedenis wil ErGoed het erfgoed bewaren, herstellen en ontsluiten waar kan. Er werd eveneens nieuw leven geblazen in oude gebruiken en tradities Op hun actief staan zo onder meer het  ‘gosjdieël roepen’ dat nu ook is opgenomen op de inventarislijst van erkend cultureel erfgoed Vlaanderen. ErGoed heeft zich intussen ook ontpopt tot een vaste waarde in de organisatie van de Pauwelviering die dit jaar op zondag 28 januari haar beslag krijgt. ErGoed Galmaarden-Tollembeek-Vollezele werd voorgedragen door Samana Galmaarden.

Joris Potvlieghe is 56 en woont in de Zeuningenstraat in Tollembeek. Hij is een clavichord- en orgelbouwer. Joris groeide op tussen de instrumenten in het orgelbouwatelier van zijn vader Ghislain, waardoor hij van kindsbeen af op een natuurlijke wijze voeling kreeg voor klankesthetiek en spelenderwijs de diversiteit ontdekte van materialen als hout en metaal die een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn verdere ontplooiing. Joris studeerde musicologie aan de KU Leuven, muziekgeschiedenis aan het conservatorium van Brussel en ook nog klavier aan het conservatorium van Mechelen. Hij begon als zelfstandig instrumentenbouwer in 1989 en sinds 1991 heeft hij zijn atelier in Tollembeek. Intussen is Joris een gerenommeerde en gereputeerde orgel- en clavichordenbouwer geworden die zijn sporen nalaat in zowel binnen- als buitenland. De verwezenlijking waar Joris de meeste voldoening in vindt en vond is het nieuw orgel in de St-Michielskerk in Leuven. Het orgel is ongeveer 7 m breed en 8 m hoog. De grootste pijp heeft een lengte van 5 m et de kleinste is 4mm. Joris is ook een talentvolle clavichordenspecialist. Hij verzorgt zowel de ontwerpen als de opbouw met stijleigen technieken en materialen. Verder fabriceert hij onder de naam Orator ook exclusieve, handgemaakte luidsprekers en versterkers. Joris Potvlieghe werd voorgedragen door zijn echtgenote Kathy Vandekerckhove. Op de prijsuitreiking kon zij er niet bij zijn en werd zij vertegenwoordigd door hun twee dochters.

Een act van de bovenste plank

Het was Urbanus zelf die de cultuurprijs mocht overhandigen. Inmiddels mocht de Tollembeekenaar als zanger-muzikant, cabaretier, theaterman, acteur, maker van televisiewerk, film, strips, komiek numero uno en de man naar wie de Bronzen Urbanus werd genoemd zijn gouden jubileum vieren. Voor de bekendmaking van de winnaar gaf hij de aanwezigen in zijn eigen gekende stijl een act mee van de bovenste plank. Afsluiten deed hij met zijn nummer ‘Engeltjes van God, ginder ver achter de zon, kom nog eens naar beneden, in jullie witte nachtjapon…..’

Het slotwoord was voor schepen voor cultuur Ludo Van Paepegem die de drie genomineerden feliciteerde voor hun verwezenlijkingen en voor de meerwaarde die zij betekenen voor de gemeente. Ook wees hij erop dat de toekenning van de cultuurprijs in de toekomst door de fusie er allicht anders zal uitzien. Hoe ook dit item er onder het hoedje van Pajottegem zal uitzien is ook voor de schepen nog een totaal onbekende. De schepen sloot af met een dankwoord ten aanzien van het gans team dat de organisatie mogelijk maakte met daarbij een bijzondere vermelding voor de voorzitter van de cultuurraad Rik Van Lier en de gemeentelijke cultuurambtenaar Jana Van den Broeck.

Er waren intermezzo’s van:
Sara & The Boys – onder de leiding van Henry Martin
Folks – deuntje op de draailier – door leerkracht Lode Buscan en leerling Bart Knaepen
Voordracht door 4 woordleerlingen – Waar is de koffietafel?  – onder de leiding van Peggy Schepens
Dansklas – ‘Greased Lighrnin’ John Travolta – onder de leiding van Leni Garcet

* Vorige winnaars

1.            2019: Rik Devillé – Auteur en priester op rust
2.            2018: Annemie Mignon  – Beeldend kunstenares
3.            2017: Sint-Paulusgilde  – Immaterieel Cultureel Erfgoed
4.            2016: Walter Wauters – Postuum toegekend – Voormalige voorzitter van de cultuurraad
5.            2016: Henri Spider – Zanger-entertainer
6.            2015: Marc Tresignie – Auteur van het boek ‘Pelgrimstocht van Compostella naar Rome’
7.            2014: Luc Cromphout – Fotografie van vooral Galmaardse landschappen
8.            2013: Museum van het Belgische Trekpaard – Hilde van Dixhoorn en vrijwilligers
9.            2012: Heidi Van Hemelryck – Oprichter Balletgroep Feniks.
10.         2011: Jan Heyvaert – Vertaler, copywriter en redacteur – Dorpsdichter 2009.
11.         2010: Luc Ooghe – Doedelzakspeler, organist en koorleider.
12.         2009: Josée Defrere – Vrijwilliger van de bibliotheek.
13.         2008: Ann Walravens – Mede-drijvende kracht achter toneelgroep ‘Helpt Elkander’
14.         2007: André Bosmans – Toneelspeler, regisseur en semi-professionele scenarist
15.         2006: Luc Van Holen – Beeldend kunstenaar.
16.         2005: André Demecheleer  – Toneelspeler, regisseur.
17.         2004: Fernand De Jonghe  –  Beeldend kunstenaar, lesgever in de Kunstkring Galmaarden
18.         2003: Philippe Van Dixhoorn  – Bezieler van het Museum van het Belgisch Trekpaard
19.         2002: Georges Mertens  – Toneelspeler, regisseur, dichter.
20.         2001: Michel Matthijs  – Auteur

Dit nieuwsbericht delen: