HERNE – Tentoonstelling ‘Nevens Bookyards, fantasie-diorama’s over boeken’ loont de moeite

Nog tot zaterdag 3 februari is de bibliotheek Petrus Naghel de gastheer voor een niet alledaagse expositie. Onder de naam ‘Nevens Bookyards, fantasie-diorama’s over boeken’ staan er 9 diorama’s te kijk. Die zijn het resultaat van de kunstzinnige vrijetijdsbesteding van Frank Nevens tijdens de opeenvolgende lockdowns die Vlaanderen grosso modo van maart 2020 tot april 2021 in de greep hielden. Frank Nevens (57) is naast voorzitter van de Hernse gemeenteraad, ook en onder meer  lesgever aan UGent en de bezieler van het lokaal erfgoeddepot.

Diorama is een samentrekking van het Griekse ‘di-‘, dat ‘door of doorheen’ betekent, en ‘orama’: een ‘zicht’ of ‘dat wat gezien wordt’. Een diorama wordt vaak ook omschreven als een driedimensionale miniatuur en/of kleinschalige nabootsing van de werkelijkheid of van een fantasie. Ook de woorden schaalmodel, kijkkast en maquette zijn familie. Een diorama kan aangezien worden als een ‘bonsai’ van taferelen uit de echte wereld. Een diorama-meester is de Nederlander Anton Pieck bekend om zijn Efteling diorama’s.

Tijdverdrijf

Frank Nevens: “Corona heeft ook hier de hand in gehad. Met mijn diorama’s kon ik iets tastbaars realiseren waarin ik mijn creativiteit kwijt kon. Ik vond het een leuke bedoening om de vrijgekomen tijd mee op te vullen. Met mijn diorama’s ging ik vaak de uitdaging aan om boeken te gebruiken als support en basis voor een miniatuurvoorstelling. Hierbij maakt een fysiek boek, onafgezien van zijn inhoud, deel uit van het tafereel en wordt het als dusdanig een hoofditem voor het weergegeven thema.

Met het bouwen van een diorama kan je alle kanten op. Je hebt de volledige vrijheid om vanaf nul een complete wereld op te bouwen. De thema’s die mij aanspraken ontsproten uit de fantasiewereld. Gewapend met een boek als basis en klei, karton, kurk, hout, schuim, verf, borstels, schaar, lijm,….. en een resem kleine accessoires kon ik dan aan de slag voor het maken van de nodige elementen die passen bij het gekozen thema. In die zoektocht naar onderdelen kijk je anders naar eenvoudige en alledaagse voorwerpen die je in je diorama vaak kunt gebruiken en aanpassen volgens de noden. Terwijl je werkt gaan ook die kleine elementen van gedaante veranderen en zodoende ook een andere functie krijgen. Bij het plaatsen van die elementen komt het er op aan te experimenteren met de opstelling. Kleine details brengen zo leven in je diorama. Door ook slim gebruik te maken van licht en schaduw krijgt de kijker ook de indruk naar levendige scènes te kijken. De schaal die ik het meest gebruik is 1:35. Een volwassen man van 1m80 wordt zo 5,6 cm groot.

Eenmaal voltooid, kun je je diorama’s tentoonstellen in je huis, op je werkplek of zelfs deelnemen aan  tentoonstellingen. Het delen van je werk met anderen kan ook voldoening geven”.

De ‘Boekenwerf’

De ‘Boekenwerf’ van Frank begon met één diorama. Naarmate de lockdown zich meer en meer ging laten voelen, kreeg ook Frank de diorama-microbe meer en meer te pakken. “Het overschot aan onderdeeltjes en mijn zoektocht naar gepaste boeken en thema’s leidden naar meer. Uiteindelijk werden het 9 kasten. Als ik een paar opstelsommetjes maak was dat alles goed voor zo’n pakweg 1000 uur denk- en knutselwerk. Via het internet was ik haast dagelijks op zoek naar het ene of andere onderdeel. Dat zal mijn bankrekening ook geweten hebben want alles bij elkaar kostte iedere kast toch nog zo’n 3 à 400 euro.

Via de feedback van het bibliotheekpersoneel verneem ik dat de interesse van dag tot dag groeit. Wat mij betreft zie ik geen enkel bezwaar als andere bibliotheken of zelfs scholen de diorama’s op hun beurt zouden tentoon stellen. Geïnteresseerden kunnen mij bereiken via frank.nevens@vlaamsbrabant.be “.


Dit nieuwsbericht delen: