GALMAARDEN – Pauwelbende met de ‘sledde’ naar de molen en het rollen van de broodjes

Traditiegetrouw staat in Galmaarden ieder jaar de  laatste zondag van januari alles in het teken van de Pauwelviering. Daarbij hoort voordien al het even traditioneel rollen van de broodjes. Dat gebeurt  door de Pauwelbende, de kinderbende en de kinderen uit de lokale scholen.

Jong en minder jong is dan ook welkom op zaterdag 13 januari vanaf 13u op de Pauwelhoeve (Geraardsbergsestraat, 65 – Galmaarden) om er mee de duizenden Pauwelbroodjes te komen rollen. Er is een drankje en een versnapering voorzien voor de kinderen die komen helpen.

Roggemeel

Even traditioneel trok de nieuwe Pauwelbende al vorige zaterdag met de ‘sledde’ onder luid ‘Pluik’-geroep naar de Heetveldemolen in de Munkbaan om er het roggegraan voor de viering te laten malen tot roggemeel. Dat meel wordt dan de daaropvolgende zaterdag door de bende met behulp van de kinderpauwelbende en de schoolkinderen gerold tot pauwelbroodjes. Die worden de zondag van de Pauwelviering door de Pauwel kwistig uitgestrooid op de Pauwelhoeve en rond de St-Pauluskapel. Het pauwelgebeuren kan dit jaar rekenen zowel op een grote bende als op een kinderpauwelbende rond kinderpauwel Victor Massaer, die eveneens aanwezig was.

De ‘sledde’

De ‘sledde’, een kleine driewielige kar, wordt naar de Heetveldemolen, overigens de laatste werkende molen op de Mark, door de apostelen getrokken of geduwd. De Pauwel, dit jaar Jorrit De Borre, neemt plaats in de sledde terwijl de zakdrager, dit keer Jonas Marcoux, gezeten is op het voorstuk boven het stuurwiel en stuurman speelt. De traditie wil verder dat de uitgelaten bende, eens aangekomen aan de molen, meteen op een meeldoop wordt onthaald door de molenaar. Het is de Pauwel zelf die de molenaar vraagt het meel te willen malen. Tijdens het malen van het graan worden ter ere van de molenaar de eerste en de laatste strofe van het Pauwellied gezongen en wordt er gepluikt dat het een lieve lust is. Pauwel en molenaar trakteren vervolgens mekaar met een fles jenever. De terugweg loopt even traditioneel langs de herbergen aan het station en in het centrum.

Typisch aan het eeuwenoud gebruik is ook dat snode leden van eerdere Pauwelbendes er op gebrand zijn aan de haal te gaan met de ‘sledde’ en die dan ergens tot hun groot jolijt in de buurt verstoppen. Maar eind goed al goed. Keer op keer slagen de apostelen van de nieuwe Pauwelbende er in hun ‘sledde’ te ontdekken en terug zijn juiste bestemming te geven.  

Dit jaar is een grote Pauwelbende kunnen aantreden. Die bestaat uit 17 leden waaronder de Pauwel. De eigenlijke festiviteiten van de folkloristische Pauwelviering gaan door op zondag 28 januari in het St-Paulusgehucht met de zegening van de pauwelbroodjes tijdens de misviering in de St-Pauluskapel en de geplogenheden aan de Pauwelhoeve en aan de St-Pauluskapel.

Dit nieuwsbericht delen: