Gebakken boestering, kop en pellepatat, meer moet dat op Verloren Maandag niet zijn!

Ook dit jaar hield cafébaas Patrick De Vos er aan, overigens al voor de 16de keer, een vervolgverhaal te breien aan de traditie van ‘Verloren Maandag’. Zo werden dan ook zijn klanten, zoals gebruikelijk, vergast op één of meerdere ‘boesteringen’ of voor wie de boestering niet zag zitten een flinke portie zelfgemaakte kop met ‘pellepatat’. Al dat gratis lekkers kon uiteraard worden doorgespoeld met een stevige pint, een heerlijk streekbiertje of een ander al dan niet fris drankje.

Boesteringen en kop met pellepatat

Vanaf de middag en zolang de voorraad strekte was het dan ook een komen en gaan in café De Zoete Inval of, wat nog altijd veel beter ligt in de volksmond, ‘t Vossenhol aan de kerk van Herfelingen. Terwijl Patrick er over waakte dat de 150 boesteringen op de juiste wijze werden gebakken was het zijn broer Eddy alias Titti en zijn occasioneel team die met veel zwier zorgden om de hongerigen te spijzen en vooral de dorstigen te laven.

Patrick over zijn actie: “Ik wil Verloren Maandag in ere houden omdat het stoelt op een vroeger alom gekende traditie ook in onze streek. Men zou zo dan ook kunnen spreken van een volksgebruik dat zeker ook als immaterieel erfgoed zou kunnen doorgaan. In vroegere tijden, toen op café gaan nog voor Jan en Alleman de gewoonste zaak van de wereld was, ervaarden de cafébazen dat er de dagen na nieuwjaar niet veel te doen viel. Niet alleen in Herfelingen was het dan ‘feest van de lege portemonnee’.

Vandaar dan ook de benaming ‘Verloren Maandag’. Spitsvondig zoals cafébazen steeds zijn vonden zij wel een andere manier om de geldlade te vullen. Op die bewuste ‘verloren maandag’, oftewel de eerste maandag na Driekoningen, nodigden zij al hun klanten uit om hen te bedanken voor hun veelvuldig bezoek gedurende het afgelopen jaar. Dit deden ze met een niet alledaagse traktatie. Op het menu gebakken bruine/witte haring met pellepatat. Gezien iedereen weet dat gebakken haring een heel hoog zoutgehalte heeft is het dan ook meteen duidelijk waarom de cafébazen gul waren met hun liefdadigheid. Wie gezouten eet krijgt dorst en wie dorst heeft drinkt”.

Voor een boestering op Verloren Maandag is er in de streek maar één adres: de Zoete Inval . En…. Patrick maakt er een erezaak van om zijn ‘gebakken haringen’ te serveren zoals de traditie het wil. Als antwoord bij velen waarom zij er de vingers bij aflikten werd gewag gemaakt van  ‘pure nostalgie’, van ‘eindelijk na al die feesttafels iets anders’ of ook nog ‘‘k eet dat vreselijk graag maar ik verafschuw de bakgeur…..’  

Kop op zijn Patrick’s

Niet alleen de boestering mag er zijn in ’t Vossenhol. Haast een jaar geleden schreef cafébaas Patrick zich in voor een cursus volwassenonderwijs bij COOVI. Binnen een paar weken krijgt hij een getuigschrift voor een scholing op gebied van fijnkost/charcuterie. En ja in de fijnkostpreparaten zit ook het maken van ‘kop’. Zonder twijfel behoort kop tot één van de oudste vleesbereidingen die we in ons land kennen. Bij kop maken komen ontzouten, pekelen, drogen en uren koken te pas. Kop maken vraagt niet alleen kennis en veel niet alledaagse ingrediënten maar ook een flinke portie geduld.

Verloren Maandag ging alleszins niet onopgemerkt voorbij in ’t Vossenhol en niet alleen inwoners van Herfelingen genoten van de traktatie en het gezellig samenzijn. Zo waren ook Herne, Bever, Pepingen en Gooik goed vertegenwoordigd.


Nu al noteren in de agenda: 13 januari: Verloren Maandag 2025.

Dit nieuwsbericht delen: