GOOIK-OETINGEN – ‘Driekoningen, Driekoningen, geef mij een nieuwe hoed…’

Ook voor de kinderen van de Kervijnwijk in Oetingen (Gooik) was het vandaag een hoogdag. Voorzien van aangepaste attributen trokken zij van deur tot deur om de bewoners te verrassen met een hoogwaardig ‘Driekoningenbezoek’. Bij de organisatie van hun tocht werden zij geruggensteund door een comité dat van de gelegenheid ook een gebruik heeft gemaakt om er een gezellig buurtfeest van te maken. De Kervijn is de wijk gelegen tussen de Kasteelstraat, de Kerkstraat en de Pastoriestraat en is genaamd naar het impressionant 19de eeuws Kervijnlandhuis. Ook burgemeester Gunther De Wilde kwam in de namiddag mee de sfeer opsnuiven.

Driekoningen voor groot en klein

Serge Roelens vertelt: “De Kervijn  is een relatieve nieuwe site in Oetingen met een vijftigtal woningen met een merendeel aan jonge bewoners met nog jonge kinderen. Het is niet de eerste keer dat wij een bijeenkomst voorzien voor de buurt waarbij dan in deze tijd van het jaar – en zoals het onder buren gebruikelijk is – niet alleen de beste wensen voor een gelukkig jaar worden uitgewisseld maar ook plaats en ruimte worden gemaakt voor tussen pot en pint de jongste grote en kleine nieuwsjes te updaten. Dat de kinderen voordien ook al samen op pad gingen met hun driekoningenster is een leuk en bijkomend intermezzo en ook voor hen een gelegenheid om onderling  het samenhorigheidseffect te versterken  Ook dit jaar werd gezorgd voor een natje en een droogje. ‘Vele handen maken licht werk’ is ook geldig in de Kervijn. In de aanloop van ons ‘driekoningenstraatfeestje’ konden wij een beroep doen op haast iedereen om op de ene of andere manier een steentje bij te dragen”.

Kort na de middag trokken een 15-tal kinderen verkleed als gelegenheidskoningen en -koninginnen  van deur tot deur om vooral snoep te sprokkelen. De traditionele verkleedkledij voor de tocht blijft zich ook hier in Oetingen inspireren op de Bijbelse verhalen van Caspar, Melchior en Balthasar, de drie wijzen die het pasgeboren kerstekind in de kerststal op het aanwijzen van een ster kwamen groeten. Daarbij mochten ook de ster en passend gezang niet ontbreken.

Levendige buurt

Serge: “Het jaar rond maken wij gretig gebruik van bepaalde gelegenheden om de buurt samen te brengen. Met de jaren komen er ook meer en meer kinderen. Het accent van onze samenkomsten ligt dan ook niet alleen op het amusement van de volwassenen maar ook en misschien wel vooral op het vermaak van het jong volkje. Feestje na feestje zien we steeds meer interesse. Wat vóór corona begon krijgt nu opnieuw een elan. Dat animo is er dankzij een tiental pionnen die zich volledig investeren in de buurtwerking. Zij bevorderen in die zin de sociale samenhang en de veiligheid en creëren bovendien een algemene positieve sfeer die dan ook de levenskwaliteit van de buurt ten goede komt”.

Na vandaag is het ook voor de Kervijn tijd om de vieringen rond het einde van 2023 en het begin van 2024 af te sluiten. Ook hier staan de bewoners thans voor een paar winterweken maar dat belet hen niet om nu al plannen te smeden voor de toekomst. “Wat de lente in de Kervijnwijk  gaat brengen staat nog niet helemaal vast, wel is er de intentie om de wijk en zijn bewoners op regelmatige tijdstippen bij elkaar te brengen zodat ook wij en onze kinderen kunnen genieten van elkaars gezelschap en zo eventjes te kunnen ontsnappen aan de dagelijkse (werk)stress”, aldus nog Serge.

Het buurcomité wordt vooral geruggensteund door Serge Roelens, Christa, Nadia, Klaartje, Koen, Lynn, Stijn, de 2 Jessy’s, David, Chelsea en Marc.

Dit nieuwsbericht delen: