HERNE – Superprestige Diegem was op groot scherm te volgen in het parochielokaal

Al sinds ettelijke jaren, weliswaar met een uitzondering voor de coronajaren 2020 en 2021, barst het kleine Diegem telkens tussen Kerst en Nieuwjaar uit zijn voegen voor de jaarlijkse cyclocross, die zo deze keer aan haar 48ste editie toe was. Diegem Cross is er nu al sinds meerdere jaren een unieke avondcross met kunstlicht in het dorpscentrum. De wedstrijd gold als voorlaatste manche van de Telenet Superprestige. Ook in het parochiaal centrum in de Lindestraat in Herne centrum was het druk. Een  zestigtal wielerminnaars en -minnaressen tekenden er present om via een groot scherm de prestaties te volgen van de meest befaamde cyclocrossers tijdens die hoog aangeschreven wedstrijd. Met veel drive werd uitgekeken naar wie het prestigieus rijtje eerdere top winnaars met onder meer Niels Albert, Sven Nys, Mathieu van de Poel en Wout Van Aert zou kunnen aanvullen.

Topaffiche  

Met een Eli Yserbyt, de nummer 1 in het voorlopig klassement zowel van de wereldbeker als van de Telenet Superprestige, een Mathieu van der Poel en de Brit Tom Pidcock aan de start kon het niet anders dan dat er met veel verwachtingen naar de eindmeet werd uitgekeken. Dat Wout Van Aert er niet bij was vond het merendeel wel bijzonder jammer. Een leuk extraatje was dan weer de voorafgaande Diegem Turbo-Cross met de deelname van een paar bekende figuren zoals Average Rob, YouTuber Acid, ex-crosser Richard Groenendaal en gewezen voetballer Jelle Van Damme die het crossgehalte van Diegem misschien niet helemaal naar omhoog tilden maar wel gedurende twee ronden op het parcours garant stonden voor flink wat spektakel en fun.

Ambiance

Ook in Herne werd het een wielerfeest. Al hadden de organisatoren een ietwat grotere belangstelling  verwacht toch wisten zij de opkomst te waarderen. Dagen op voorhand al was het voor de bestuursleden van de vzw Petrus – die thans het beheer van het centrum waarneemt – met aan het voortouw Dirk Stalpaert en ‘Apollo’ Schoukens evenals Marc Schockaert, Ilse Devos en Jean-Pierre Decoster reikhalzend uitkijken naar de weersvoorspellingen. Ook dienden ze er voor te zorgen dat de verwachtte bezoekers niets zouden te kort komen.

Omdat supporteren ook een bezigheid is die honger en vooral dorst kan teweegbrengen vond het bestuur versterking bij Arlette Vierendeels (Ferm), Francine Vermeersch (OKRA), Germain Derijcke (Samana), Kwinten Rosier (Chiro jongens) en Fee Vandamme (Chiro meisjes). Zij maken de vijf verenigingen uit die het parochiaal centrum ook als thuisbasis hebben en vonden het dan ook niet erg om mee een handje toe te steken om zó de kassa van het parochiaal centrum een beetje aan te dikken.

Het groot scherm werd ter beschikking gesteld door Danny Vender Eeckt van Dodane Soft Carwash St-Pieters-Leeuw, Ninove, Halle en Edingen. De aansluiting en de technologische ondersteuning berustten bij Johann Rosier van Electro Service Timmermans.

Het was uiteindelijk eens te meer Mathieu van der Poel die zich de sterkste van het deelnemersveld toonde en er zo toe was aan zijn 7de overwinning in deze toch wel bijzonder attractieve cyclocross. De 2de plaats was voor Tom Pidcock, de 3de plaats voor Eli Yserbyt. Naar schatting daagden 20.000 toeschouwers op voor het gebeuren.  

Dit nieuwsbericht delen: