HERNE/EDINGEN – Met het overlijden van Jacqueline Roland (Demel) verliest het jaarmarktcomité zijn erevoorzitter  

Zondag 24 december overleed Jacqueline Roland. Zij zou drie dagen later 95 jaar geworden zijn. Jacqueline was de weduwe van veearts Victor Demel (†1987) en woonde in Marcq (Edingen). Zij overleed thuis rustig en omringd door haar kinderen Jean-Pol en Yasmine en hun gezinsleden. Jacqueline is 35 jaar erevoorzitter geweest van het Jaarmarktcomité Herne, een vereniging die veel te danken heeft aan de inzet van haar overleden echtgenoot. De jaarmarkt was ook voor Jacqueline een jaarlijks gebeuren dat haar nauw aan het hart lag.

De uitvaartdienst gebeurt in beperkte kring in de aula van het funerarium Luypaert. Nadien wordt zij bijgezet in de familiekelder op de begraafplaats van haar geboorteplaats Wannebecq (Lessines).

Jaarmarkt Herne is zonder enige twijfel de organisatie die jaarlijks groot-Herne het meest naam en faam weet aan te meten. Haar oorsprong is nauw verweven met de eerste grote gemeentelijke fusiegolf uit 1976 waarbij Herne, Kokejane, Sint-Pieters-Kapelle en Herfelingen samensmolten tot één enkele landelijke entiteit met als eerste burgemeester Pierre Poelaert.

Weduwe van veearts Victor Demel

Eind 1977 werd een ‘Inrichtend comité van de jaarmarkt en prijskamp der fusiegemeente Herne’ samengesteld. Voorzitter werd dierenarts Victor Demel, ondervoorzitter Willy Carels, secretaris Pierre Somers (ook plaatselijke secretaris van de Veeziektenbond), schatbewaarder Albert Poelaert en de leden Nestor Allebosch, Emiel Bombaert, Theophiel Carels, Norbert D’Hooghe, Leopold Dierickx, Joris Krikilion, José Cornet, Fimin Temmerman, Jan Vandenbroeck, Aimé Vanderstocken, Theopiel Wayteck en Maurice Weverbergh. Zij kregen de versterking van de deskundigen Jean Hendrickx uit Oetingen (Gooik) voor de rundveeprijskamp en Marcel Van Ongeval uit Galmaarden voor de schapenprijskamp (namen in het vet = overleden). Pinkstermaandag 15 mei 1978 werd geprikt als datum voor de allereerste ‘Jaarmarkt Herne’.

De tiende jaarmarkt (1987) was in rouw gedompeld door het pas overlijden van haar voorzitter Victor Demel. Ook werd het voor de eerste keer een regendag. Voor editie 11 kreeg de jaarmarkt met Jean-Pol Demel een nieuwe voorzitter en werd Jacqueline Roland, Victor’s weduwe, erevoorzitter

Dit nieuwsbericht delen: