VOLLEZELE – Een leuk feestje met alles er op en er aan voor de 100 jaar van Anna Van Obbergen

In het woonzorgcentrum De Zwaluw langsheen de Ninoofsesteenweg in Vollezele was het vandaag volop feest. Niet voor Kerst en ook niet voor Nieuwjaar maar wel om de 100 jaar te vieren van bewoonster Anna (Paula) Van Obbergen. Een verjaardagsfeest met een paar dagen uitstel te wijten aan een hardnekkige verkoudheid. De kranige Anna werd geboren op maandag 23 december 1923 in het landelijke gehucht Mekingen (St-Pieters-Leeuw). Zij was de jongste uit een gezin van drie. Haar broer Henri overleed meer dan 20 jaar geleden en Jean overleed in december 2021. Hij werd 96 jaar.

Een paar tussenstops naar Vollezele    

In 1947 trad Anna in het huwelijksbootje met Felix De Vogel. Samen werden zij de ouders van Arlette (75) en Bea (69). Hij was metser van beroep en Anna stond in voor het huishouden. In het 100-jarig parcours dat Anna van Mekingen naar Vollezele leidde waren er een paar tussenstops. Zo waren er Vlezenbeek, Sint-Pieters-Leeuw en de serviceflat in het centrum Van Koekenbeek in Halle. Het was daar dat zij twee jaar geleden ten val kwam en een heupbreuk opliep. Na de inplanting van een prothese besliste Anna dat alleen wonen niet langer raadzaam was. Zo kwam Anna twee jaar geleden terecht in De Zwaluw en nagenoeg ook in de achtertuin van dochter Bea. Zij woont en leeft samen met haar echtgenoot Raymond Michiels in de Liezebeekwijk in Herne. Gezien de gezondheidstoestand van haar schoonbroer Charles is het zus Arlette niet mogelijk om veelvuldig haar mama te bezoeken. Die leemte wordt ruimschots opgevuld door dochter Bea die vrijwel iedere dag de Zwaluw aandoet.

Felicitaties en cadeautjes

Die honderd jaar zal Anna niet zomaar vergeten. Ook burgemeester Ludo Persoons en zijn voltallig schepencollege met Patrick Decat, Marleen Merckaert, Ludo Van Paepegem en Kurt Penninck waren van de partij. Naast de welgemeende felicitaties had het bestuur ook een paar cadeautjes mee. Anna kreeg een foto van koning Filip en koningin Mathilde onderaan ondertekend door hen beiden. Verder mocht de jarige bloemen en ook voor 250 euro waardebons ontvangen die kunnen verzilverd worden bij de handelaars uit de gemeente.

Een familie met een bijzonder DNA  

Anna is in de familie Van Obbergen niet de enige die mag genieten van een bijzonder lang leven. Zo is ook haar mama 96 geworden, diens zus Catherine werd 101 en haar broer Eduard 100 jaar en 3 maanden. Het is er Anna nu om te doen om het familierecord te verpulveren. Gezien haar pientere geest en haar vrij goede gezondheid is Anna aardig op weg om daarin te slagen.

TV-kijken en radio-luisteren interesseren Anna niet uitermate. Daarentegen wordt het moeilijk in de bibliotheek nog een roman te vinden die Anna niet gelezen heeft. Ook een babbeltje slaan behoort tot de dagelijkse bezigheden. Daarbij vindt zij een luisterend oor bij haar vriendin Emilienne. Ook Marcel, Marie-Rose, Marie-Josée en Virginie zijn graag geziene medebewoners en dagelijkse gasten.

Tevreden met haar leven

Anna is niet alleen een pientere dame, zij beleeft ook een gelukkige oude dag. Het enige dat zij heel eventjes aanraakt is het gebrek aan kleinkinderen. “Maar ja, de perfectie is niet van deze wereld en ik ben content met wat het leven mij geboden heeft en nog alle dagen biedt. Behalve mijn slecht gehoor en mijn benen die sporen van leeftijd vertonen heb ik helemaal niet te klagen. Ik zie hier mensen die 10, 20 en nog meer jaren jonger zijn dan ik en die het veel minder goed vergaat. Als het kon en mocht zou ik mijn leven zoals het was opnieuw willen overdoen”.

Liedjes van toen

Een feestje zonder animatie is geen feestje’, zo denkt ook het wzc De Zwaluw er over. Voor de gelegenheid een bijzondere ‘Pajottenlander’ die men doorgaans elders aan het werk ziet. Blijkbaar heeft Robrecht Geeroms meer dan één pijl op zijn boog. Met een serie bekende liedjes wist hij niet alleen Anna maar ook al haar medebewoners in een opperbeste stemming te brengen.

Dit nieuwsbericht delen: