PEPINGEN opent een sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Naar aanleiding van Wereldlichtjesdag en de Koesterweek vroegen de cd&v, DVP en N-VA fracties tijdens de gemeenteraad van 19 december 2023 de invoering van een sterrenregister om stilgeboren kindjes te registeren. Ze willen hiermee het taboe rond stilgeboortes doorbreken. Maar ook de ouders een hart onder de riem steken en steunen bij het verwerken van hun ondenkbaar verlies.

“Het verlies van een kindje kort voor of na de geboorte is een hartverscheurende ervaring voor ouders. Administratief gezien is de aangifte van een stilgeboren kindje verplicht vanaf een zwangerschapsduur van 180 dagen. Vanaf 140 dagen zwangerschap is een aangifte mogelijk, maar niet verplicht. Voor een zwangerschap korter dan 140 dagen is een wettelijke aangifte echter niet mogelijk maar met een sterrenregister brengen we daar verandering in”, zegt initiatiefnemer Peter Van Cutsem.

Symbolische aangifte

“Om de ouders van deze sterrenkindjes een hart onder de riem te steken en tegelijk hun verdriet te erkennen, willen we in Pepingen starten met een sterrenregister. Deze symbolische aangifte heeft geen juridische gevolgen, maar kan emotioneel een grote betekenis hebben voor ouders en nabestaanden van sterrenkindjes. Bovendien kan de aangifte online gebeuren zodat dit heel laagdrempelig en zonder onnodige administratieve overlast in orde gebracht kan worden. De ouders kunnen ook na afspraak met de dienst Burgerzaken hun sterrenkindje laten registeren in het sterrenregister. Ook registraties uit het verleden willen we hierbij toelaten. Vele gemeenten en steden voerden eerder al zo’n sterrenregister in”, vervolgt cd&v gemeenteraadslid Peter Van Cutsem.

Herdenkingsmomenten

“Bij de registratie opteren we ervoor om ouders de keuze te geven of ze enkel het kindje registreren of ook hun gegevens willen opgeven om gecontacteerd te worden bij mogelijk toekomstige herdenkingsmomenten of initiatieven die betrekking hebben op sterrenkindjes. Om het kindje te kunnen registreren zal de gegevens van minstens één ouder gevraagd worden. De voltallige gemeenteraad keurde ons voorstel goed. Pepingen krijgt dus binnenkort een sterrenregister”, besluit Peter Van Cutsem.

Dit nieuwsbericht delen: