In de kerkfederatie HERNE houdt de middernachtmis terug goed stand  

Tijdens de middernachtmis in de goed gevulde St-Petrus en Pauluskerk werd baby Suzie als gelegenheidskindje ‘Jezus’ door het sacrament van het doopsel in de rooms-katholieke  kerkgemeenschap opgenomen. En dat zorgde toch wel voor een bijzonder moment in de viering die werd opgeluisterd door het Legatokoor onder de leiding van dirigente Viviane Grisez, begeleid door Sarah Copriau aan het orgel, Michaël Janquart op trompet en Bruno De Schaepdrijver met altviool.

Nieuw leven ingeblazen

Enkele jaren terug was er van een middernachtmis in de kerkfederatie Herne die naast de parochies in Herne ook die van Bever en Galmaarden omvat geen sprake meer. Wat er wel nog gebeurde was dat enkele vrijwilligers er een traditie van maakten klokslag om middernacht het pasgeboren ‘kindje Jezus’ gaan neer te leggen in de kerststal met levende dieren in het centrum. Die stille traditie werd aangegrepen door enkele nieuwkomers in de gemeente om rond dat gebeuren terug een stemmig gebeuren op te zetten met opnieuw een middernachtmis en een optocht naar de kerststal waar dan gezamenlijk kerstliederen werden gezongen. En dat idee sloeg aan want jaar na jaar daagden meer en meer gelovigen op om mede getuige te zijn van het kerstverhaal.

Kerstkindje

Daar waar de voorbije jaren steevast gebruik werd gemaakt van een kindje Jezus-beeld om de rol van het pasgeboren kindje Jezus op te nemen werden dit jaar moeder Marie Stalpaert en vader Ryan Deconynck uit Galmaarden bereid gevonden om die rol toe te laten bedelen aan hun drie maanden baby Suzie. Van de gelegenheid werd ook gebruikt gemaakt om hun kleintje het sacrament van het doopsel te laten toedienen door federatiepastoor Kris Meskens. En zo ontving Suzie met twee meters als getuigen het sacrament door de zegening met het kruisteken, de besprenkeling met wijwater en de zalving  met olie. Op aangeven van de federatiepastoor die de viering voorging werd het ritueel afgesloten met een staande ovatie van de aanwezigen.

Kerststal

In zijn homilie verwees de federatiepastoor onder meer naar de symboliek van de kerststal die goed 800 jaar geleden in het leven werd geroepen door de heilige Franciscus van Assisi in het Italiaanse Greccio waarbij hij zich afvroeg of wij nog wel het teken van dat kind in de kribbe begrijpen. Ook haalde hij het verhaal aan van gewezen topbasketter Sébastien Bellin,  die als één van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem in 2016 tegenover de daders tijdens het proces getuigde hoe het gebeuren zijn persoonlijke groei als mens heeft beïnvloed.

Door de weersomstandigheden ging slechts een kleine delegatie in stoet vanuit de kerk naar de kerststal waar de pas gedoopte en bijzonder pientere Suzie eventjes in de kribbe werd neergelegd. En Suzie,….. die liet zich al dat gedoe rond haar persoontje best welgevallen en genoot blijkbaar van de belangstelling zonder ook maar één krimp van tegenzin te laten blijken.

Na de viering kregen de aanwezigen achteraan in de kerk de gelegenheid elkaar een zalig kerstfeest toe te wensen en gezellig na te praten met in de ene hand een drankje en in de andere hand een fel gegeerde lievevrouwsnoepje. Hier was het een trompetkwartet onder de leiding van Michël Janquart die goed gekende kerstliederen ten beste bracht en er de kerstsfeer inhield.    

Dit nieuwsbericht delen: