HERFELINGEN – Een kerstcafé en sterzingen als proloog van de kerstvakantie

Ook dit jaar sloot de gemeentelijke basisschool De Regenboog in Herfelingen het eerste trimester af met een sfeervol kerstcafé. Daarbij kan de school nu al jaren op rij prat gaan op een grote schare bezoekers die er zich maar al te graag te goed kunnen doen aan hotdogs, warme chocolademelk en pittige drankjes evenals aan huisbereide spaghetti en soep.

Andere uitschieters zijn de pannenkoekenbar, de kalenderverkoop en het sterzingen. Ook wordt gedacht aan de kinderen voor wie Kerstmis en cadeautjes krijgen minder evident is. Zo werd iedereen gevraagd om de speelgoedvoorraad thuis eventjes onder de loep te nemen en al wat best kon gemist worden mee naar school te brengen. Het is Millo, de man achter het succesrijke tweedehandswinkeltje in Herne-centrum, die de berg aan speelgoed kwam ophalen om het op zijn beurt weg te schenken aan degenen die het financieel minder breed hebben.

Jaarkalender  

Het waren de juffen die de dagen voordien, gewapend met bakpannen en beslag, aan de fornuizen stonden om een voorraad aan te leggen van zo’n 1000 pannenkoeken. Het overgrote deel was op voorhand al besteld en wachtte op afhaal. Van eigen makelij betekent lekker. Het was dan ook kinderspel om tijdens het kerstcafé de overige 250 over de toonbank te krijgen.

Een tweede verkoopartikel met een originele inslag is de jaarkalender. Iedere maand, van januari tot december, is voorzien van een foto van de jarigen van de maand en van een goed uitgekozen weerspreuk die refereert naar het jaarthema ‘Poëzie’. Wie interesse heeft in zo’n kalender kan terecht bij meester Christoph en de juffen. De kalender kost 9 euro.

Naast de ontvangst in de turnzaal/refter, die voor de gelegenheid uiteraard veel kleur en gefonkel aangemeten had gekregen, maakten directeur Christoph Segers en zijn gevolg zich op een volwaardig vervolg te breien aan het project ‘sterzingen’. Directeur Christoph: “Wij houden er aan de traditie van een kerstfeest in eer te houden om ook in onze school een leuke kerstsfeer te scheppen en de ouders de gelegenheid te bieden ongedwongen met de leerkrachten in contact te komen. In het verlengde willen wij met ons sterzingen ook de buurt en de thuisblijvers mee betrekken in ons kerstverhaal.

Sterzingen    

In de vooravond trokken zo niet minder dan 75 kinderen opgedeeld in vijf groepen en onder begeleiding van hun leerkrachten de straat op en trakteerden zij de dorpsbewoners van huis tot huis  op een leuke vertoning en stemmig kerstgezang. Op het parcours van nagenoeg 1,5km werden alle bewoners dan ook verrast met een zalige kerstboodschap. “Dat hier en daar de deur gesloten bleef is een uitzondering”, zegt directeur Christoph. “Op vrijwel alle adressen worden wij ontvangen met een brede glimlach. Het is wel zo dat ons sterzingen intussen een goede reputatie heeft opgebouwd en dat het ruime centrum van Herfelingen ons als het ware verwacht”. Na het anderhalf uur sterzingen was het op de speelkoer verzamelen geblazen voor nog een paar gezamenlijke kerstliedjes. En voor allen die van al dat zingen ook wat dorst hadden gekregen bood de drankenstand een welgekomen oplossing.

Met de zingende schoolkinderen als gangmaker werd het alweer niet alleen een gezellige boel op de school zelf maar ook in de omliggende straten. De gulle giften die daarbij werden verzameld wisten de schoolkinderen ten zeerste te waarderen. “Die opbrengst dan weer vloeit sowieso toch terug naar onze kinderen via een uitstapje hier, een tegemoetkoming daar en een onverwachte uitgave ginder”, aldus nog de directeur.

Dit nieuwsbericht delen: