HERNE – Het was volop genieten van de kersttractorenparade doorheen de gemeente

De kleurrijke tractorenparade van de Landelijke Gilde Herne en Herfelingen ter gelegenheid van Kerstmis genoot ook dit jaar veel bijval temeer daar ook de weergoden zich van hun beste zijde lieten zien. Voor de verkeersveiligheid bleef het toegelaten aantal deelnemers deze keer echter wel beperkt tot 90. In de late namiddag was het al verzamelen geblazen in het centrum van Herne voor de showrondrit later op de avond. Overigens maakten vele kijklustigen al gebruik van die gelegenheid om de piekfijn uitgedoste landbouwvoertuigen te komen bewonderen. Het viel op dat de deelnemers nog meer dan in het verleden hun uiterste best hadden gedaan om hun pareltje te voorzien van de nodige kleurrijke lichtpraal.      

De organiserende verenigingen met hun respectievelijke voorzitters Brent Roobaert en Bart Vannerom hadden er voor hun derde editie voor gekozen hun ‘Tractorenparade Herne’ te laten vertrekken vanuit het centrum van Herne. Dat liet toe om naast de drie andere dorpscentra ook Sint-Pieters-Kapelle in het parcours mee op te nemen. Ook de dag zelf van de parade kwam bij de praktische organisatie nog flink wat administratieve rompslomp bij kijken. Maar daar wist het organisatiecomité met in zijn kielzog een ganse achterban wel raad mee.

Kinderparcours
Ook dit jaar hadden de organisatoren oog voor de kleintjes. Eenmaal de grote bolides vertrokken hadden die het kaatsplein aan het gemeentehuis voor zich alleen. Een twintigtal jonge en enthousiaste jongelingen, zowel jongens als meisjes, tussen de 6 en 12 jaar konden er zich dan ook voluit uitleven op een speciaal voor hen aangelegd circuit. Zo kregen ook zij de gelegenheid hun hartje op te halen met hun traptractor, go-cart of elektrisch wagentje. Onder het goedkeurend oog van ouders, grootouders en supporters werd er getrapt alsof hun leven er van afhing. Vele van de tractoren waren eveneens in een feestkleedje gestoken. Ook de kerstman en een kerstelfje waren van de partij. Na een inspanningen volgde de ontspanning. Zo was er voor iedereen een kindvriendelijk geschenk. Ook in De Kring was er dan al veel animo. Daar waren het de jonge dansers van Fundance die het talrijk opgekomen publiek entertainden. Op de tonen van zowel kerstmuziek als op die van een ietwat meer actuelere hits dansten zij er duchtig op los.

De parade

De tractor van de Landelijke Gilde mocht als eerste het Centrum verlaten voor een tocht van om en bij de 30 km. De kolonne deed dit jaar voor de eerste keer de vier dorpscentra aan. Via de Stationsstraat, de Breemstraat, de Keystraat en de Geraardsbergsestraat ging de parade richting centrum Sint-Pieters-Kapelle. Via de Brikstraat en de Geraardsbergsesteenweg werd vervolgens koers gezet naar het kruispunt Patriot om dan via de Edingsesteenweg, de Heilige Geeststraat, de Grotestraat, de Rankhove en de Van Cauwenberghelaan de rotonde in Kokejane te bereiken. Vanaf hier ging het verder op de steenweg Asse naar Herfelingen waar via de Mollestraat het centrum van Heikruis werd aangedaan. Vervolgens wachtten nog de Neerstraat, de Terlindenstraat, de Barakkenbergstraat, de Ekkelenbergstraat en de Kapellestraat om uiteindelijk via een stukje Ninoofsesteenweg terug het centrum te bereiken.

Prijzen

Het waren Jens Lanneer, Franky Timmermans en burgemeester Kris Poelaert die de (moeilijke) taak hadden om de drie mooiste, meest originele en ook de meest milieuvriendelijke praaltractoren onder de deelnemers te selecteren. Alle deelnemers hadden duidelijk hun best gedaan om van hun landbouwvoertuig een prachtige praalwagen te maken waar veel carnavalisten best nog wat kunnen van opsteken. Velen hadden noch moeite noch kosten gespaard om van hun rijdende mastodont een fijne verschijning te maken waarbij Kerst in al zijn glamour, glitter en schittering duidelijk naar voren trad. Aan bepaalde formaties was te zien dat er daarbij ook niet op een uurtje/dagje werk was gekeken geworden. Er werd gebruik gemaakt van duizenden flikkerende en fonkelende lichtjes in alle mogelijke kleuren om de kerstbeleving in beeld te brengen. Dat beeld werd nog versterkt door een ruim aanbod aan kerstjingles en daarbij werd op geen decibel meer of minder gekeken. De meest indrukwekkende, de meest originele, kortom de mooiste naar de mening van de gelegenheidsjury mocht in De Kring genieten van een extra-attentie.

De eerste prijs werd toegekend aan het duo Dirk Van Hoegaerden en Brando De Koker uit Gooik. Zij mochten naar huis met een geschenkenmand aangeboden door Aveve Tollembeek. De nummer twee ging naar de tractor van Nico Van Keymolen uit Vollezele. Geen onbekende in Herne. Vorig jaar kaapte hij de eerste prijs weg. Hij werd beloond met een beenhesp en een assortiment fijne vleeswaren van beenhouwerij Jos Derijcke (Herne). Ten slotte mocht Jurgen Tribout aanspraak maken op prijs drie. Hij ontving een geschenkenassortiment van bloemenwinkel Laurentia (Herne). Het was dj Felicia die de bijeenkomst mocht afsluiten met een stevige dj-set.

In de reeks ‘tractorenparades’ zijn Hoves, Vollezele, Affligem en Herne thans achter de rug. De eerstkomende dagen en weken is het nog te doen in Pamel, Lennik, Ninove en Boogaarden. De eerste dagen van 2024 komen ook nog Londerzeel en Ternat aan bod.

Foto’s kinderanimatie Herne-centrum werden aangeleverd door Barbara Vos

Dit nieuwsbericht delen: