VK Bouwvrienden HERNE en Tafeltennisclub GALMAARDEN nu ook officieel ‘Koninklijk’

Namens het provinciebestuur reikten de gedeputeerden Ann Schevenels en Tom Dehaene in het provinciehuis in Leuven de brevetten van koninklijke maatschappij uit aan 8 Vlaams-Brabantse verenigingen. Onder hen ook aan de VK Bouwvrienden (Herne) en Tafeltennisclub Galmaarden. Wanneer een vereniging 50 jaar bestaat kan de titel ‘Koninklijk’ aangevraagd worden. Dat is wat zowel het bestuur van de VK Bouwvrienden als het bestuur van Tafeltennisclub Galmaarden hebben gedaan. Zij mogen vanaf nu met trots de K van Koninklijk aan de naam van hun vereniging toevoegen.

Vanuit TTC Galmaarden waren het Georges Deligne, Philippe Custers en Filip Durant die de club mochten vertegenwoordigen. Georges is behalve mede-oprichter van de club ook er nog eens 50 jaar onafgebroken lid van. Philippe dan weer is sinds jaren voorzitter en actieve speler. En Filip Durant startte als competitiespeler in 1983 en speelt derhalve al 40 jaar tafeltenniscompetitie.

Voor VC Bouwvrienden namen voorzitter Diederik Decat, penningmeester Steven Vanderroost en de voorzitter van de supportersclub Bart Degroodt de honneurs waar.

VK BOUWVRIENDEN HERNE

Voetbalclub VK Bouwvrienden speelt onder de koepel van het K.A.V.V.V (Koninklijke Algemene Vereniging van Vriendenclubs) in de Tweede afdeling B. Al in september toen het heuglijk nieuws nopens de erkenning als ‘Koninklijk’ werd vernomen werd dat passend gevierd. Op het terrein aan de Hernekouter nam het Bouwvrienden-elftal het dan in een galamatch op tegen Borehamwood Social Club (Hertfordshire England). Voor de gelegenheid kon coach/voorzitter Diederik Decat kiezen uit een spelersselectie van 22 zwart/oranje-voetballers die hij beurtelings het veld opstuurde. Het talrijk opgekomen publiek was in zijn nopjes temeer daar VK Bouwvrienden het pleit won met 4-3.

Spilfiguren

Eén markante figuur in de geschiedenis van VK Bouwvrienden is ongetwijfeld de 80-jarige gewezen bouwaannemer André Lanneer. Bij de bestuursleden en de spelers zowel van toen als van nu geniet hij als ‘grondlegger’ van de club en als baas veel respect en aanzien. En in de middens van de club neemt ook Danny Van Wittenbergh van café Bij Latjes als één van de gewezen hoofdsponsors een bijzondere plaats in.  

Tijdens de viering van het 50-jarig bestaan was burgemeester Kris Poelaert vol lof voor de voetballende Bouwvrienden. Hij dankte daarbij de club voor haar inbreng ten bate van de Hernse gemeenschap: “Jullie zijn al 50 jaar veel meer dan een voetballend elftal. Jullie zijn een lijm voor onze maatschappij en jullie actief burgerschap draagt bij tot de algemene sociale cohesie in onze gemeente”.

Een goed geoliede voetbalclub

VK Bouwvrienden met clubkleuren oranje/zwart ontstond in 1973 onder de impuls van André Lanneer. Hij wilde toen de weekends van zijn werknemers een leuke, gezonde en sportieve invulling geven. Dat initiatief legde de ‘werkmakkers’ geen windeieren want langzaam maar zeker werden de ‘Bouwvrienden’ een goed geoliede voetbalclub die maar al te goed zijn ‘mannetje’ kan staan. In de afgelopen 50 jaar had VK Bouwvrienden slechts twee voorzitters. Omstreeks 2008 gaf André de fakkel door aan huidig voorzitter Diedrik Decat, die thans samen met secretaris Jonathan Van Cutsem en penningmeester Steven Vanderroost het kernbestuur uitmaakt.

Tijdens de eerste jaren lag hun speelveld in Tollembeek en in Lettelingen. Op Herns grondgebied werd er eerst gespeeld op het oud voetbalveld aan de Rendries. Sinds 2006 is de Hernekouter hun ‘home’ en hun vergaderlokaal het café Bij Latjes aan het station. Maar door de recente sluiting van café Bij Latjes diende de club nu uit te kijken naar een nieuwe clublokaal.

De vele spelers uit die eerste jaren opsommen blijkt onbegonnen werk. Toch is daarbij een uitzondering maken voor Eric De Meersman, Eric Tresignie, Freddy Lanneer, Antoine Gerardi, Marc Vanwaeyenberge en Yves Cornet aan de orde.

In 1975 trad de club toe tot het K.A.V.V.V. en daarmee maakte VK Bouwvrienden zijn entrée in het competitiecircuit. Zo werd de club ook buiten de gemeentegrenzen bekend en altijd aangezien als een aangename tegenstander. In die zin onderhielden zij onder meer ook bijzonder goede banden met de buren van SKO Vollezele.

Buitenland

Ook naast het voetbalveld waren de Bouwvrienden actief bezig. Een jaarlijks eetfestijn en de geanimeerde VKB-familiefeesten en -weekenduitstappen zijn daarbij slechts een greep uit hun rijke geschiedenis. De club stak ook geregeld de landsgrenzen over. Op hun palmares prijkt zo een vriendschappelijke wedstrijd in 2011 in de Champagnestreek, die gepaard ging met de bijzondere ‘uitwisseling’ van champagne tegen Belgisch trappistenbieren. En die match blijft bij velen nog altijd vers in het geheugen liggen. In diezelfde periode traden VK Bouwvrienden ook aan in het Engelse ‘soccer’. Dat bracht hen bij Borehamwood Social Club (Hertfordshire England) en in de buurt van Londen. Het was dan ook die ploeg die met veel enthousiasme inging op de uitnodiging voor de galamatch.

TAFELTENNISCLUB GALMAARDEN 

Tafeltennisclub Galmaarden zag het levenslicht in 1973. Net als zovele andere verenigingen is TTC Galmaarden ontsproten in het brein van enkele enthousiastelingen. Toen de gemeentelijke Jeugd-, Sport- en Cultuurraad tijdens de pinksterkermis van 1972 een tafeltennistornooi organiseerde borrelde bij gemeentesecretaris Staf De Proost, bankdirecteur Georges De Ligne en gemeentebediende Johnny Faut de gedachte op een club voor tafeltennissport op te starten.  De nodige contacten met de Nationale Tafeltennisfederatie en de Provinciale Comités van Brabant en Oost-Vlaanderen werden gelegd. Op 24 maart 1973 werd ‘Tafeltennisclub Galmaarden’ dan ook officieel opgericht. 

In de zoektocht naar een clublokaal werd door het toenmalig gemeentebestuur toelating verleend om de voormalige gemeenteschool om te vormen tot sportzaal. Die bleek echter al snel te klein en na enkele omzwervingen kon de club zich in 1983 uiteindelijk vestigen in de T.R.B-zaal die trouwens tot op vandaag nog steeds de vaste stek is.

Competitie    

Vandaag de dag telt de club om en bij de 70 leden waaronder 50 competitiespelers en aangevuld met recreanten en beginnende jeugdspelers. Hiermee mag TTC Galmaarden zich reeds jaren trots de titel van ‘grootste club van het Pajottenland’ claimen. De competitiespelers zijn verspreid over vijf competitieploegen in de Vlaamse Tafeltennis Liga (VTTL) die alle aantreden in de Oost-Vlaamse provinciale reeksen, net zoals trouwens ook één  jeugdcompetitieploeg. Als enige Vlaams-Brabantse ploeg in Oost-Vlaanderen maakt de club zo een unicum uit maar daardoor worden we verre en tijdrovende verplaatsingen vermeden. Binnen een straal van 10 kilometer rondom Galmaarden zijn er met Geraardsbergen, Grimminge, Schendelbeke en Ninove immers maar liefst vier clubs die in dezelfde reeksen als de club uitkomen.

Bovendien treden er ook in SPORTA-verbond wekelijks vier competitieploegen aan tijdens wedstrijden op weekdagen. Dat brengt het totaal op 10 competitieploegen per week gedurende het seizoen 2023-2024. 

Trainingen  

Zowel de wekelijkse trainingen als de competitiewedstrijden gaan door in de gemeentelijke T.R.B.-zaal in het centrum van Galmaarden. Naast de trainingen voor volwassenen zijn er ook de jeugdtrainingen. Eigen jeugd laten doorstromen naar de hogere provinciale reeksen om ze ook daar de blauw-gele clubkleuren met trots te laten verdedigen is voor de club essentieel. Daarnaast biedt de club sinds dit seizoen ook trainingen voor 55-plussers aan.

Gouden feest    Op zaterdag 20 mei 2023 ging er in het Baljuwhuis al een groot ‘gouden’ feest door naar aanleiding van het 50-jarig bestaan. Die avond werden niet alleen de huidige leden en bestuursleden in de bloemen gezet maar werd ook voldaan teruggeblikt op de voorbije 50 jaar. 

Dit nieuwsbericht delen: