HERNE – Bewoners van St-Felix en Rotaract Edingen in de bres voor een ‘warm’ doel

Vandaag was Fannie Marchand te gast in het woonzorgcentrum Sint-Felix. Zij is 22, studeert rechten-economie in Brussel en is lid van de Rotaractclub Edingen/Enghien. Tot dusver niets bijzonders ware het niet dat zij er in geslaagd is om een 14-tal residenten in Sint-Felix terug aan het breien te krijgen. Nog tot 15 december engageert die jonge dame zich in het kader van een Rotaract-organisatie onder  de naam ‘breimarathon’ een zo ruim mogelijk publiek te mobiliseren om onder meer sjaals te laten breien die later in hartje Brussel zullen uitgedeeld worden aan mensen die lijden onder de kou.

Breien verleert men niet

St-Felix-animatrice Kathleen Matthijs vertelt hoe het verliep: “Enkele weken geleden kregen wij van Fannie uit hoofde van haar lidmaatschap bij Rotaract het niet-alledaags verzoek ook de bewoners van ons woonzorgcentrum te betrekken bij het project ‘breimarathon’. En daarmee ging de bal aan het rollen. Het aansporen te breien voor het goede doel viel hier best in goede aarde. Zonder al te veel aan te dringen gingen een paar weken geleden een 12-tal dames aan de slag met de aangereikte wol en breinaalden. Veel instructies dienden niet gegeven te worden. Breien is blijkbaar iets dat men niet verleert. Die breiclub kreeg gaandeweg nog uitbreiding want niet alleen andere bewoners sloten aan maar ook personeelsleden en reguliere bezoekers gingen mee aan de slag met de breinaalden”.

Rotaract

Rotaract is de jongerenafdeling van Rotary International en is net als Rotary onderverdeeld in districten. De club staat open voor alle jongvolwassenen vanaf 18 jaar. Net als bij Rotary gaat het grootste deel van de opbrengsten van Rotaractactiviteiten naar sociale doelen. Ook Rotaracters dragen zodoende vriendschap en dienstbetoon hoog in het vaandel. Rotaract wordt ook wel de ‘kweekvijver’ van Rotary genoemd omdat veel Rotaracters na hun dertigste lid worden van een Rotaryclub. Rotaract Edingen is een jonge vereniging met thuisbasis in Lettelingen en telt een achttal enthousiaste leden.

Breimarathon

Met het project ‘breimarathon’ wil Rotaract voldoen aan de missie om samen te werken met lokale en internationale organisaties om op positieve wijze bij te dragen aan verschillende interessegebieden. Dit jaar worden met de ‘breimarathon’ twee belangrijke doelen nagestreefd. De Rotaracters willen mensen van alle achtergronden en alle leeftijden bereiken en hen aansporen om deel te nemen aan een nobele zaak en daarbij hopen zij een solidaire beweging te creëren die een echt impact kan hebben op het leven van kwetsbare mensen. Als tweede doelstelling willen ze daar ook zoveel als mogelijk rusthuisbewoners bij betrekken want ook voor hen is breien een verrijkende activiteit die daarenboven een ontspanningsreactie opwekt en de verveling en de stress wegneemt.

Een succes

Fannie: “Ik hoopte een paar dames te kunnen overtuigen en te kunnen aansporen mee te doen aan onze ‘breimarathon’ om zodoende een paar sjaals te kunnen schenken aan noodlijdenden. Dat wij gingen overstelpt worden met zo’n massa breiwerk, dat overtreft ruimschots onze verwachtingen. Van Rotaract en in naam van zij die de komende winterse dagen en weken zullen kunnen genieten van een welgekomen warme sjaal nu al uit ganser harte een dikke dankuwel aan alle deelnemende breisters”.

Dit nieuwsbericht delen: