Ook nog volgend weekend voert Amateurtoneel Kokejane ‘Konijn met Pruimen’ op in het Baljuwhuis

Ook komende vrijdag en zaterdag staat Amateurtoneel Kokejane (ATK) in het Baljuwhuis in Galmaarden nog op de planken met ‘Konijn met pruimen” van Dimitri Verhulst in een regie van Geert De Vos. Jammer genoeg voor nog mogelijke geïnteresseerden: alle inkomkaarten – behalve nog een paar voor de voorstelling van vrijdag 15 december – zijn al verkocht. De opvoeringen van het toneelstuk waren een gelegenheid om met voorzitter Jos Bollaers even bij te praten over zijn het wel en wee van de Kokejaanse toneelvereniging.

Naast een amateurtoneelgezelschap is ATK ook een vzw met goed 45 jaar ervaring. Het bestuur is in handen van voorzitter Jos Bollaers bijgestaan door de bestuursleden Conny Dekens, Greta Vierendeels, Guy Vanden Eynde, Nadine Van Holder en Eddy Vierendeels die er overigens al bij is sinds de oprichting in 1979.

Klemtoon op kwaliteit   

Voorzitter Jos Bollaers: “ATK wil een amateurtheatergezelschap zijn waar de klemtoon ligt op kwaliteit, maar waar we iedereen die zich geroepen voelt ook de kans willen bieden toneel te maken en te spelen. De combinatie amateurs en kwalitatief hoogstaand toneel lijkt op het eerste zicht niet zo verenigbaar. ATK wil wel degelijk iedereen een kans geven. Hetgeen dan ook onvermijdelijk loopt over een weg met een paar extra hindernissen. Maar het is niet omdat iets moeilijk is dat het ook onmogelijk is. U hoort ons niet beweren dat al wat we spelen perfect en smetloos is, maar als we mogen afgaan op de feedback vanuit ons vrij trouw publiek dan mogen wij er toch staan met opgeheven hoofd”.

De toneelvereniging werd 45 jaar geleden opgericht door een 10-tal enthousiastelingen die toen reeds één of meerdere jaren actief waren in het toneel in Kokejane. Destijds bestond er in dat Hernse gehucht een bloeiende kaatsvereniging die jaarlijks – om haar kassa te spijzen – ook een toneelopvoering programmeerde. ATK bracht zijn eerste productie ‘Het  vrolijke weerhaantje’ begin 1980 en sindsdien bleef het jaarlijks stramien met één of meerdere producties aangehouden. Tussen 1990 en 1995 werden er ook toneelvoorstellingen door en voor kinderen gebracht – meestal in samenwerking met de volwassenen –  zoals in ‘Koning van Katoren’ in 1991. In datzelfde jaar werd door de jeugd ook ‘Romeo en Julia’ opgevoerd.

“Om de kwaliteit te waarborgen zoeken we steeds naar toneelstukken met een bepaalde inhoud en doen we afwisselend beroep op verschillende regisseurs, werken we samen met een choreografe en met professionele  muzikanten. Zo brachten we de voorgaande jaren toneelstukken van onder meer Oscar Wilde, Berthold Brecht, Shakespeare, Dario Fo, Nicky Silver, Woody Allen, Arne Sierens ,… en ook het 17-eeuws meesterwerk van Michiel de Swaen  ‘De gecroonde leersse’ en in het lichtere genre ‘Slippers’ van Alan Ayckbourn. Onze inspanningen werden jaren aan een stuk door de Vlaams-Brabantse jury bekroond met 1ste categorie en met het stuk ‘De Palma’ (2015) behaalden we zelfs uitmuntendheid, de hoogste categorie”, geeft de voorzitter nog verder aan.

Vele schakels in een ketting

“In een toneelvereniging zijn de spelers uiteraard van een groot belang. In onze rangen tellen wij een tiental spelers die onder de hoed van ATK kunnen en willen op de planken staan. Maar naast die spelers komt het er ook op aan over een vaste crew te beschikken die – al is het dan achter de schermen – ook onontbeerlijk is. Hij of zij die de artistieke touwtjes in handen heeft is uiteraard de regisseur. Hij heeft dan ook nauwe contacten met de verantwoordelijken voor het licht en het geluid, de kostuumontwerpers, de decorbouwers en de souffleur. Verder zijn er ook de helpers aan de bar, zij die zorgen voor de promotie via affiches en vandaag ook en vooral via de socials, de mensen die zorgen voor de schikking van de zaal en de ontvangst van de toeschouwers. Kort, bij ATK gaat het over zo’n 30 mannen en vrouwen die elk een schakel vormen van een ketting en waarbij geen enkele schakel het mag laten afweten”, luidt het nog.

Graag passende locaties en meer jeugd

In de hypothetische veronderstelling dat ATK de toverfee tegen het lijf zou lopen en twee wensen zou mogen doen dan zou de voorzitter geen seconde dienen na te denken: ”Onze eerste wens zou gaan in de richting van een passende locatie voor zowel het repeteren als het acteren. Al onze voorstellingen gaan al vele jaren door in het Baljuwhuis en voor de repetities zijn we aangewezen op het lokaal van de kaatsers. Die weinig aantrekkelijke accommodatie maakt het ons niet makkelijk om nieuw en jong bloed aan te trekken. Met een fusie binnen handbereik durven we toch hopen. De tweede wens zou gaan in de richting van de jeugd. Door toneel te spelen verbetert het spreken in het openbaar, het wakkert de teamworkmentaliteit aan, het geeft meer zelfvertrouwen, het is een training voor het brein en het verhoogt het concentratievermogen. Waar nog op wachten?”

Info en kaarten: https://atkokejane.be/

Dit nieuwsbericht delen: