HERNE – Beterschap bij chronische pijn dankzij hartcoherentie

Mensen met pijn Pajottenland vzw is een patiëntenvereniging die zich richt op mensen met chronische pijn ongeacht de oorzaak van de pijn of hun leeftijd. Ze verstrekt informatie die verband houdt met pijn. De activiteiten omvatten informatiebijeenkomsten en praatmomenten met deskundigen, contactnamiddagen met lotgenoten en bij gelegenheid ook uitstappen. Lokaal zijn het Marco Reuman en Annick Derdelinkx die het kloppend hart zijn van de vzw. Vandaag was in het Dominicanessenklooster Veerle Troch te gast.  Als vormingswerker had zij het over ‘hartcoherentie’.  

Veerle Troch: “ Bij chronische pijn kan er vaak beterschap gebracht worden door te werken aan de hartcoherentie. Door training van het autonoom zenuwstelsel kan het lichaam zich beter verzetten tegen pijnprikkels. Verder zorgt een goede hartcoherentie voor meer weerbaarheid tegen stress en efficiëntere lichaamsprocessen zoals onder meer de vertering, lichamelijke activiteiten en slapen. Deze lichaamsprocessen zijn vaak verstoord ten gevolge van de chronische pijnklachten.

Hartcoherentie is gebaseerd op een eenvoudige ademhalingstechniek. Via een opgelegd patroon leer je evenwicht creëren in je brein dankzij je hart. Het brengt rust in je hoofd, verhoogt je stressbestendigheid en je veerkracht. Verder heeft hartcoherentie een weerslag op je denken, je emotie en je gedrag. Om in een toestand van hartcoherentie te komen moet je zes volledige ademhalingen doen per minuut. Je ademt vier seconden in en zes seconden uit. Dat herhaal je gedurende 10 minuten, twee keer per dag”.

 

De informatiesessie gebeurde in samenwerking met Samana die ook onder de koepel van de Vlaamse pijnliga wil werken aan het verbinden van verenigingen van mensen met chronische pijn. De vergadering werd ook bijgewoond door Leni Reyniers, zij is educatief medewerker Samana regio Pajottenland-Zennevallei-Amalo. “Samana wil chronisch zieke en zorgbehoevende mensen, samen met hun mantelzorgers, volwaardig laten deelnemen aan het maatschappelijk leven. Daarom helpen wij bij heel uiteenlopende initiatieven van plaatselijke afdelingen, waarbij ontmoeten en ondersteunen centraal staan”.

Dit nieuwsbericht delen: