GOOIK – De kerstman himself zette met één druk op de knop de kerstverlichting aan

In Gooik-centrum en de deelgemeenten Kester, Leerbeek, Strijland en Oetingen ging in de aanloop van de eindejaarsfeesten de feestverlichting aan. Dat gebeurde met de nodige luister waarbij ook de kerstman van dienst was. In het dorpscentrum van de vijf locaties werd voordien al door de manschappen van de technische dienst een grote kerstboom neergezet. Met het aansteken van hun lichtjasje werd dan ook in de vijf centra de kerst- en eindejaarsperiode officieel op gang getrokken.

Meer en meer weerklank

Net zoals de twee vorige jaren wenste het gemeentebestuur met zijn dienst Toerisme en in samenwerking met vooral de jeugdverenigingen het aansteken van de verlichting in de gemeente te  voorzien van enige schwung. Wat een drietal jaar geleden bescheiden op gang werd getrokken krijgt meer en meer weerklank. En meer en meer jeugdverenigingen maken ook graag gebruik van de gelegenheid om met hun standjes een graantje mee te pikken en zo hun kassa te spijzen. Het was de eerste keer dat ook de weergoden zich enigszins inschikkelijk toonden.

Ook de kerstman verliet voor de gelegenheid zijn tijdelijke woning in Paddenbroek en mocht met één druk op de knop samen met burgemeester Gunter De Wilde leven brengen in het licht- en kleurspektakel. Via toch wel speciaal aangepast vervoer was het voor hem mogelijk dat heuglijk moment tot vijf keer toe te mogen herhalen. Zijn laatste stopplaats was Gooik-centrum. Daar werd hij onthaald door de G-bloezers voor wie het niet op een nootje min of meer aankwam om leute in de keet te brengen. Die ambiance werd ook nog versterkt door de mooie verschijning van de majoretten van het Accelero Twirling Team die met hun roze pompons de feestsfeer kracht bijzetten.

Koestergemeente

De opgetogen kerstman was niet alleen een mooie verschijning. Hij had ook een paar boodschappen mee. Zo mocht hij meedelen dat het organiserend comité 1000 euro zal overmaken aan De Warmste Week. Ook wist hij via zijn medewerking de aandacht toe te spitsen op Gooik als Koestergemeente en de Wereldlichtjesdag. Wereldwijd komen mensen dan bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en steken zij nu zondag om 19u een kaarsje aan. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht zodat de wereld een beetje lichter wordt voor de mensen die rouwen en treuren om het verlies van een kind en daarbij dan mogen beseffen dat zij niet alleen zijn met hun verdriet. Voor de gelegenheid bracht de kerstman ook een treffend gedicht: “Ja, je ziet me lachen. En ja, soms zijn er momenten dat ik echt geniet. Maar het grote gat in mijn hart, dat is iets wat jij niet ziet”.

Tongenorgeltje  

Op de verschillende locaties waren standjes opgebouwd door onder meer Chiro Kester, Scouts Gooik, Chiro Uidekrij, KLJ strijland, Scouts Oetingen en de Koninklijke Landelijke Rijvereniging. Zij zorgden voor een hapje en een tapje en her en der ook enige randanimatie. Zo was er ook Roger Goomissen uit Valkenburg die met zijn tongenorgeltje – uit de familie van de draaiorgeltjes – veel geïnteresseerden wist te bekoren.

Samenhorigheid   

Ook schepen voor onder meer Toerisme, Recreatie en Jeugd Christa Dermez was er bij: “Wij zijn bijzonder in ons sas met deze kleine maar fijne organisatie. Onze dorpen feestelijk inkleden is fijn, maar daarbij ook nog mensen bij elkaar brengen, mensen blij maken en mensen onderlinge samenhorigheid laten aanvoelen waarbij ook onze verenigingen betrokken worden is nog beter, dat is de insteek. En dat wij daarbij de noodzakelijke energierekening niet uit het oog verliezen wordt ook graag meegenomen. Het gaat om een duurzame ledverlichting die ook aansluit en gelijklopend is met de straatverlichting die aanstaat van zonsondergang tot middernacht en van 5u tot zonsopgang”.

Dit nieuwsbericht delen: