GALMAARDEN –  Jorrit De Borre (19) is Pauwel 2024 en aanvoerder van een ‘grote’ bende en Victor Massaer (8) is kinderpauwel

De eerste zondag van december is het in de voormiddag ieder jaar opnieuw behoorlijk druk op de Pauwelhoeve in het St-Paulusgehucht. Ook deze keer was dat het geval. Al vroeg in de ochtend tekenden Jorrit De Borre en zijn neef Victor Massaer – ieder met zijn gevolg – present. Zij maakten er hun opwachting om de toelating te vragen van zowel de organiserende Pauwelgilde als de bewoners van de Pauwelhoeve om de komende Pauwelviering te mogen inrichten.

Het ‘weggeven’ van de Pauwel

Op de vraag “Mag ik a.u.b. dit jaar Pauwel/kinderpauwel zijn?” kwam er een volmondig ‘ja’ als antwoord. Dat instemmend antwoord werd aan de kinderpauwel gegeven door Ludwina Coeck, de dochter van de hoeve-eigenaar. De kandidaat Pauwel Jorrit De Borre kreeg zijn toestemming van eigenaar Jan Coeck zelf. Zowel vanuit de hoevebewoners als vanuit de Gilde met haar voorzitter Andy Marchand en woordvoerster Melissa als vanuit het gemeentebestuur werd een positieve boodschap meegegeven. Allen zijn tevreden dat de Pauweltraditie ook dit jaar zoveel bijval en interesse wist op te wekken. “‘Pauwel’ zijn, voor groot en klein, is meer dan een paar maand in de belangstelling staan. Het is een belevenis waarbij een aloude traditie wordt omgezet in een houvast voor een gemeenschap. Het is een bindmiddel over verschillende generaties heen”.

Met de aanstelling van de nieuwe Pauwel kent de viering 2024 meteen een excellente start want Jorrit kon voor de gelegenheid niet minder dan 16 bendeleden voorstellen. Dat betekent dat de viering kan rekenen op een ‘grote bende’. Het was geleden van 2020, van voor corona dus, dat er zich nog een grote bende aanmeldde. De viering 2024 wordt alvast een superfeest want er meldde zich niet alleen een ‘grote’ bende maar ook een ‘kinderbende’ aan. Zowel Pauwel Jorrit als kinderpauwel Victor werden door de aanwezigen bedolven onder applaus en felicitaties.

In de geschiedenis zal Jorrit, volgens de telling van de Paulusgilde, te boek staan als Pauwel 642.  Van een kinderpauwel is er slechts sprake sinds 1982. In dat lijstje bekleedt Victor het nummer 22. De vorige kinderpauwel was Arno Waterplas in 2020.

Een ‘grote’ bende

Een ‘grote’ bende veronderstelt naast de Pauwel een Zakdrager (Jonas Marcoux), een Koezen (Anthony Raveyts), een Vlagdrager (Senne Vandroogenbroeck), een Commandant (Dimitri Rooselaers) en 12 Apostels (Nico Vander Putten , Sven Defrère, Jonas De Veseleer, Noah Moeremans, Joran De Borre, Jirne Deherder, Jonas Dehenau, Justen De Duytsche, Jory Van Eeckhoudt, Bradley Janssens, Lennert De Smedt en Siebe Deherder).

In de familie De Borre behoort het aanleveren van de Pauwel tot een traditie. Bart De Borre, de vader van Jorrit, was Pauwel in 1999.  Zijn nonkel Eddy De Borre was Pauwel in 1986, zijn nonkel Mark De Borre in 1985, zijn neven Chris en Joachim respectievelijk in 1997 en in 2007. Joachim is tevens de vader van kinderpauwel Victor en Jorrit was ook al kinderpauwel in 2016.

Ook de kinderpauwel wordt bijgestaan in zijn taken door een Zakdrager (Lias Deroulez), een Koezen (Nick Dedobbeleer), een Vlagdrager (Lucas Godderie) en de Apostels (Ilyas Van Geyte, Sam Tiels, Jelle De Veseleer, Arend Thienpont, Warre Demol en Milan Geldhof).   

Tijdens de viering 2024 zal ook de gewezen Pauwel André Marchand een bijzondere plaats innemen. André is geboren op 18 mei 1940 en met zijn 83 jaar de oudste Pauwel in leven. Dee viering van toen hij Pauwel was dateert van 1959, dus 65 jaar geleden.

PROGRAMMA

Zaterdag 06 januari:  Met de sledde naar de Heetveldmolen te Tollembeek
Zaterdag 13 januari:  Rollen en bakken van de pauwelbroodjes – ’s Avonds het zetten van de ‘Neeve’ Zaterdag 27 januari: Traditionele grote pluiktochten in Galmaarden en omliggende  gemeenten. 
Zondag 28 januari: Pauwelfeest met in de voormiddag een speciaal opgedragen H. Mis  ter ere van
Sint-Paulus en in de namiddag de Pauwelstoet met het  zaaien van de roggebroodjes.
Zaterdag 3 februari:  Afrekening.

De lijst van de 25 laatste Pauwels – * = ‘grote’ bende

1998*  Andy Marchand
1999    Bart De Borre
2000*  Kurt Matthijs
2001    Frederik Depelseneer
2002    Gino Stoelzaet
2003    Jonathan De Mulder
2004    Nico Praet
2005    Emmanuel Capiau
2006*  Kenny Vanden Herrewegen
2007    Joachim Massaer
2008    Kenny Hutsebaut
2009*  Mathy De Slachmeulder
2010*  Bram Depouillon
2011*  Nico Vander Putten
2012    Gorik Vannieuwenhove
2013    Dennis Suys
2014*  Jo Vinck
2015*  Jonas De Borre
2016*  Jenz Cools
2017    Bram Willems
2018    Dimitri Rooselaers
2019    Yorick Dammekens
2020*  Wout Van de Velde
2021    Ken Wicheler (coronajaar)
2022    Sven Defrère (coronajaar)
2023    Joran De Borre

Dit nieuwsbericht delen: