GOOIK – De Klimaatsofa hield halt aan de bakoven in Paddenbroek

Bij de vernieuwing van het plattelandscentrum Paddenbroek ging goed twee jaar geleden ook veel  aandacht naar de restauratie van de oorspronkelijke bakoven. De oven moest de organisatie van educatieve workshops mogelijk maken. Meesterbakker daarbij is Werner Godfroid. Hij was er samen met Loes Wijnant aan de slag voor het maken van zuurdesembrood. Een initiatief dat veel geïnteresseerden kon boeien.

Duurzaamheid

‘Klimaatsofa’ is een terugkerende co-organisatie van het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei, Avansa Halle-Vilvoorde, Klimaatpunt en de provincie Vlaams-Brabant die zich vertaalt in de organisatie van inspirerende lezingen waarbij duurzaamheid op alle vlakken centraal staat en waar ook leuke acties en activiteiten worden opgezet waarbij je zelf aan de slag kan. Vandaag hield de Klimaatsofa halt in Paddenbroek waar een workshop ‘zuurdesembrood bakken’ centraal stond.

Zuurdesem is een brooddeeg op basis van meel en water en met desem als rijsmiddel in de plaats van gist. Het deeg rijst dankzij de ontwikkeling van de gewenste ‘microflora’ van bacteriën en gisten, die van nature aanwezig zijn.

Traag procces

Werner: “Een zuurdesembrood maken is een traag proces waarbij het brood alle tijd krijgt om te rijzen. In deze workshop beleef je alle fasen van bloem tot brood. Van het maken en onderhouden van de zuurdesemstarter, over het kneden van het deeg tot het opstoken van de broodoven en het bakken van het brood.

Voor de workshops ‘zuurdesembrood bakken’ zijn we telkens met twee. Mijn vrouw Loes geeft de uitleg over al wat met het deeg te maken heeft, ik neem de oven en het bakproces voor mijn rekening. De workshops zijn geschikt voor iedereen en via de opgedane kennis kunnen de deelnemers nadien thuis zelf experimenteren. En daarmee kom ik tot het verklappen van het geheim van een goed desembrood: geduld hebben en durven experimenteren”.

Bakovens

Dat er weer meer aandacht is voor bakovens vindt Werner een goede zaak: “Wij vinden het alvast een leerrijke workshop niet alleen voor de beginnende broodbakker maar ook voor wie al ervaren is en graag eens een andere kneed- en baktechniek leert kennen. En tenslotte is het ook een manier om de interesse te prikkelen voor authentieke bakovens want zij maken deel uit van ons levend erfgoed”.

Tipje van de sluier – Hoe zuurdesemstarter maken?

Dag 1: in klein recipiënt, 5 gr meel (tarwe, rogge,….) met 5 gr mineraal-of bronwater goed mengen en afdekken. Bewaren tussen de 20 à 25°C.
Dag 2-3-4: voeg dagelijks dezelfde hoeveelheid meel en water toe (5gr meel + 5 gr wwater).
Neem op dag 4 een groter recipiënt. Meng goed en dek opnieuw af.
Als alles goed gaat is de starter actief vanaf dag 4.

Dit nieuwsbericht delen: