GOOIK – De Schrijf ze VRIJ(dag) – Elke brief of kaartje helpt!

Burgemeester Gunther De Wilde, zijn schepencollege, de leden van Gooik Mondiaal, de adviesraad rond Noord-Zuid gaven het goede voorbeeld en namen actief deel aan de internationale schrijfmarathon van Amnesty International. Via kaartjes en brieven wordt dan aan verschillende staatshoofden gevraagd mensen die onterecht in de gevangenis zitten omdat ze opkwamen voor hun rechten of deelnamen aan vreedzaam protest vrij te laten. De focus hierbij ligt op de bewustmaking van  mondiale thema’s en een breder draagvlak te creëren voor een duurzaam beleid. Ook het gemeentepersoneel werd opgeroepen tijdens hun middagpauze aan de actie voor het erkennen van mensenrechten deel te nemen.

Wereldwijd worden mensen onterecht vervolgd, geïntimideerd of gevangengezet. Ieder jaar rond 10 december komt Amnesty International met Write for Rights in actie voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd om wille van hun werk, mening of om wie ze zijn. Ook dit jaar schrijven is dat het geval en neemt Amnesty het op voor tien mensen die hun nek durfden uit te steken en daarvoor zwaar gestraft werden. Met de brieven worden de autoriteiten onder druk gezet om hen vrij te laten of gerechtigheid te laten geschieden.

Uit het verleden is gebleken dat een enorme stapel brieven echt het verschil kan maken. De internationale actie levert elk jaar succes op. Activisten komen vrij, discriminatie stopt en daders worden berecht. Daarom schrijven mensen wereldwijd ook dit jaar in december miljoenen brieven voor 10 personen of groepen uit 10 verschillende landen. 

Nog tot 31 december kan elke Gooikenaar deelnemen aan de schrijfmarathon in de bib. Ook onlinekan de actie ondersteund worden.

Dit jaar gaat het om:

  1. Uncle Pabai en Uncle Paul (Australië). Zij wonen op een eiland in de Torres Strait in het noorden van Australië waar de zeespiegel in vergelijking met elders twee keer zo snel als gemiddeld stijgt. Als de Australische overheid niet snel iets doet om de opwarming van de aarde af te remmen, worden de eilanden onbewoonbaar. 
  2. Ana Maria uit Brazilië wil onmiddellijk gerechtigheid voor haar zoon, Pedro Henrique. Hij streed tegen racisme en politiegeweld en werd vermoord. De verdachte politieagenten lopen nog vrij rond.
  3. Sawyeddollah eist compensatie van Meta, het bedrijf achter Facebook. Facebook versterkte met discriminerende algoritmes de haat tegen Rohingya in Myanmar. Uit angst voor hun leven vluchtten Sawyeddollah en zijn familie naar een vluchtelingenkamp. Sawyeddollah wil dat Meta herstelbetalingen doet voor zijn rol in de wreedheden en om onderwijsprogramma’s te financieren. 
  4. De Poolse Justyna hielp een ​​vrouw die zwanger was van haar gewelddadige vriend om een veilige abortus te krijgen. Nu is Justyna veroordeeld.  Haar veroordeling kan tot gevolg hebben dat anderen, die vrouwen helpen bij een veilige abortus, ook gestraft worden. Haar onterechte straf moet worden vernietigd.
  5. Ahmed Mansoor sprak over onterechte detentie en marteling in de Verenigde Arabische Emiraten. Nu zit hij 10 jaar opgesloten in een isoleercel, zonder bed. De president van de Verenigde Arabische Emiraten moet Ahmed onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten. 
  6. Chaima Issa uit Tunesië laat zich niet het zwijgen opleggen en had kritiek op de president. Ze kan daarvoor tientallen jaren de cel ingaan. Iedereen die kritiek uit op de president loopt het risico op gevangenisstraf.  De Tunesische autoriteiten moeten het onderzoek tegen Chaima onmiddellijk stopzetten. 
  7. De verstandelijk beperkte Rocky Myers zit al 30 jaar in de dodencel. Hij kreeg de doodstraf na een oneerlijk proces. Hij zou een vrouw hebben vermoord, maar bewijs hiervoor ontbreekt. Rocky werd veroordeeld na tegenstrijdige getuigenissen die onder druk van de politie waren afgelegd. Rocky’s enige hoop is dat de gouverneur van Alabama hem genade verleent. 
  8. Thulani Maseko uitte kritiek op de onderdrukking van en het geweld tegen de bevolking van Eswatini, het voormalige Swaziland. Hij werd voor de ogen van zijn vrouw vermoord. Thulani zette zich in voor de bevolking van Eswatini waar naar schatting 60 procent van de inwoners onder de armoedegrens leeft. De autoritaire koning is echter zeer rijk. Niemand is voor de moord verantwoordelijk gehouden.
  9. Thapelo Mohapi (Zuid-Afrika) leidt een beweging die zich inzet voor mensen die in armoede leven en tegen politiegeweld. Alleen al in 2022 werden drie leden vermoord. Veel bewoners krijgen te maken met politiegeweld, gedwongen uitzettingen en slechte openbare voorzieningen. Thapelo en zijn organisatie spraken zich hierover uit. De politie moet de intimidatie en de moorden grondig onderzoeken. 
  10. Rita Karasartova (Kirgizië) demonstreerde uit zorg voor de toegang tot een waterreservoir. Ze staat onder huisarrest en kan wel 15 jaar cel krijgen. De aanklachten tegen haar moeten worden ingetrokken.
Dit nieuwsbericht delen: