HERNE/KOKEJANE – KOKhER in concert voor goed doel in Togo

In de kerk Kokejane gaven de vier maten van KOKhER een concert ten voordele van de vzw Akouyo,  een ontwikkelingsorganisatie die werkt aan een betere toekomst voor (wees)kinderen en hun families in Togo. Met onder meer Ghana en Burkina Faso als buurlanden is Togo één van de armste landen ter wereld. De opbrengst van de avond gaat integraal naar de bouw van een extra klaslokaal. De vzw heeft haar uitvalbasis in Meerbeke (Ninove).

Akouyo vzw

Vooraf aan het concert maakte Lydia Aeyels, afkomstig uit Kokejane, het publiek wegwijs in de werking van de vzw Akouyo. Die draagt de naam van het eerste Togolees kind dat nu toch al meer dan 10 jaar geleden in peterschap werd genomen. De vzw wil een structureel kader bieden voor een nauwe samenwerking met Togolese partners met het oog op een duurzame ontwikkeling van mens en samenleving. Zij engageert zich om de nodige materiële, financiële en menselijke hulpbronnen bij elkaar te brengen om projecten te kunnen realiseren en in stand te houden.

Vlaamse kleinkunst

Het muziekcollectief KOKhER met Eddy Peremans, Lieven Vandenneucker, Geert Vanhassel en Rudi Deslachmuylder nog voorstellen is een maat voor niets. Zoals verwacht werd het concert dan ook een aaneenschakeling van authentieke Vlaamse kleinkunst waarbij de kenmerken van luisterliedjes, vocale hoogstandjes, harmonieus samenspel, melodisch en tijdloze teksten harmonisch opgebouwd niet uit de lucht gegrepen zijn. Wie in eerste instantie denkt aan ‘zware kost’ denkt verkeerd. KOKhER vertedert en ontroert maar relativeert daarbij de ‘serieuze’ inslag met een stevige portie leute en jolijt.

Uit de meer dan 20 pareltjes wisten zij zelf met enige moeite een top 5 te weerhouden. Die voorkeur ging naar ‘Ik en mijn broer en Guiseppe’ (Dirk Van Esbroeck) met een hoog tarantella-gehalte, De Blazers met Rudi Deslachmuylder (trompet al dan niet met demper) en Geert Vanhassel (bombardon), ‘Niu joer’ naar New Year’s Eve (Tom Waits) in een vrije vertaling naar het ‘kokejoens’, ‘De Ruimtevaarder’, het welbekend liedje van Kommil Foo en ten slotte ‘Pyromaan’ uit de debuutjaren van Eddy Peremans himself als zanger/tekstschrijver.  

Tijdens de pauze en na de voorstelling was er mogelijkheid om een drankje te bekomen en gezellig na te praten. De bediening werd verzekerd door de vzw-voorzitter Annelies Wybo en de bestuursleden  Ronny en Tom Van Nieuwenhove, Trees Evenepoel, Lydia Aeyels, Sylvie Duvivier,  Ann Van Vreckem en nog een paar helpende handen.

Dit nieuwsbericht delen: